HL-VARSAT

Ihan ensimmäinen talliin syntynyt hevosvarsa on vuonna 2004 syntynyt ponivarsa HL Nanette. Nanette on shetlandinponimme Nastirockin ja tuntikäyttöön hankitun risteytysponimme Simonin jälkeläinen.nanette.jpg

Nastirockin varsominen alkoi olla käsillä ja laskin muutamia viikkoja odotettuun h-hetkeen. Iltapäivällä katsoin tarhaan, jossa ponit laukkasivat peltoa pitkin sinne tänne. Nastirock eli "Nana" pukitteli iloisesti muiden mukana ja sanoin ettei tuo tamma varso kyllä vielä vähään aikaan. Seuraavana aamuna sain työntekijöiltämme puhelinsoiton aamuruokinnan aikaan. Nastirockin karsinassa oli ruokaa odottamassa kaksi pientä tummaa korvaparia yhden sijaan. Suuren koiranpennun kokoinen Nanette odottikin meitä huhtikuun aamuna, korvat hörössä, paksu karva aivan kuivana ja tummat iloiset nappisilmät vilkkaasti elämää ihmetellen. Nastirock oli hoitanut kaiken itse, heti lähdettyämme tallista edellisenä iltana. Hyvä emätamma Nana pienelle varsalleen olikin, eikä meidän tarvinnut koskaan puuttua pikkuvarsan hoitoon. HL Nanette myytiin meiltä kolme vuotiaana hyvään kotiin ja kesäisin Nanette käy meitä ja emäänsä moikkaamassa vuosittaisen Connemaranäyttelyn aikoihin.                                                              HL Nanette varsana vuonna 2004

 

 

Gotlannin Russ-ponien kasvatus

Halusin ehdottomasti kasvattaa hevosia tilallamme, mutta laskiessani yhteen menoja ja kuluja, sekä suurten hevosten kasvatukseen vaadittavaa työmäärää ja investointeja pihattoihin ym. tarvittaviin rakennuksiin, totesin aloittavani poneilla ja katsoa mitä siitä tulee.

Kasvatustoimintaan sopivan ponirodun valinta oli helppo. Olin aina pitänyt alkukantaisesta, vanhasta pohjoismaisesta ponirodustamme Gotlannin Russista. Hankalan ponin maineessa oleva rotu on väärin ymmärretty ja oikeilla jalostusvalinnoilla ja aikuisten valvonnassa tehtävällä koulutuksella näista viisaista poneista saa mitä parhaimpia ajo- tai lasten ratsuponeja. Ensimmäinen Gotlannin Russ elämässäni on Jepa Idmanin Lulu, joka toimi jepan Ratsastuskoulussa opetusponina. Lulu oli reipas ja viisas, mutta sitä oli kohdeltu kaltoin ja se osasi pitää puolensa. Varmasti juuri tästä syystä ihastuin ponirotuun.

Etsiskelin Ruotsista sopivaa ponia ja silmiini tarttui jalostusori Zoyer. Kyselin Zoyerin omistajalta, Rovalds siittolan pitäjältä Gotlannista mahdollisuuksia oriin jälkeläisen hankintaan ja siitä aukesi mahdollisuus neljän hienon ponin ostoon Gotlannista Suomeen. Koska Zoyerin kasvattaja joutui terveydellisistä syistä luopumaan laajamittaisesta kasvatustoiminnasta, sain mahdollisuuden ostaa hänen kaksi hienoa siitostammaansa Rovalds Zoyaran ja Gulettin. Samalla ostin kaksi vuotiasta tammavarsaa, Rovalds Zoyrillan ja Rovalds Zamparin, jotka olivat molemmat Zoyerin jälkeläisiä.

Kaikki Rovalds siittolan kasvattajalta ostamani Russit ovat mitä parhaimpia luonteeltaan. Ne ovat uteliaita, energisiä ja viisaita, eivätkä siedä epäoikeudenmukaista käsittelyä, mutta sitä tuskin voi pitää huonona ominaisuutena. Gotlannin haetut poni-ihmeet ihastuttivat ja kasvatustoiminta lähti tilallamme käyntiin vuonna 2004.

Ponit menestyivät hyvin näyttelyissä, tiinehtyivät hyvin ja saimme iloita monesta hienosta, sosiaalisesta ja kauniista Russ varsasta kolmikesäisen kasvatustoiminnan aikana.

Vuosi 2007 toi mukanaan ratkaisevan suuria, täysin meistä riippumattomia ongelmia ja haikein mielin jouduin luopumaan kasvatustoiminnan kehittämisestä tilallamme. Tuli aika miettiä koko toiminta uusiksi. Hienot tammat Rovalds Zoyrilla ja Rovalds Zampari myytiin. Gulettin ja Rovalds Zoyaran pidin itselläni tunnesyistä ja pienimuotoista kasvatusta silmälläpitäen, mutta kaikki muut ponit joutuivat pois.

Jos tilallamme voi vielä jonain päivänä laukata varsalaumoja, ovat ne ehdottomasti alkukantaisia pohjoisen poneja Gotlannin Russeja.

varsat_vuosimallia_2007.jpg

 

 

                            Gotlannin Russ varsat vuosimallia 2007. HL Casper, HL Caesar ja HL Cinderella

 

Kasvatustoiminta tilallamme jatkuukin toistaiseksi vain pienimuotoisena. Kesällä 2010 varsoo yksi puoliverisistä tammoistamme Eestissä ja toinen Saksassa (Saksan tamma jäi tyhjäksi, astutettiin 2010 uudelleen oriilla Epsom Gesmeray).

Alla lista kaikista tilallamme syntyneistä Russ-varsoista ja muista HL-alkuisista kasvateista.

 

Vuonna 2011 Min Havanna varsoi kauniin orivarsan!

img_8876.jpg

Bonne Foi i. Bon Revel KWPN (Quidam De Revel / Indoctro) e. Min Havanna SWB (Majig G / Pablo)

img_8857.jpg

         

                       Bonne Foi HL

                                    " Foni"

                              synt. 4.8.2011img_8861.jpg


Vuosi 2010 on tuonut kaksi uutta varsaa!

eestinmatka_042010_086.jpg

HL El-Amarna 

tamma

synt. 8.4.2010

(Akhnaton - Min Havanna)

 

Havanna varsoi Eestissä Mihkel Kangurin tallissa kauniin tammavarsan.

Video "Ellasta" 5 päivää vanhana:

VIDEO HL EL-Amarna

 

 

 

 

 

 

HL Epicuros carisman_beibin_loimi_005.jpg

ori

synt.28.4.2010

( Aramis III - Carisma)

 


 

Carisman yllätysvarsa syntyi 28.4.2010 kylmään ja tuuliseen Suomeen. Terve ja pirteä orivarsa sai opetella lämmittävän loimen käyttöä heti ensimmäisinä elinpäivinään.

Alla "Eppu" videolla alle viikon vanhana

VIDEO HL EPICUROS

 

 

 


casper.jpg

HL Casper synt. 2007

(Lustig - Gulett)

cinderella5.jpg

Casper on hyvin rauhallinen ja kiltti varsa. Se on sosiaalinen ja utelias ja tulee poikkeuksetta toimeen muiden hevosten kanssa.  Koska Casper jäi Gulettin viimeiseksi varsaksi, päätimme olla myymättä sitä. Se on perinyt paljon emänsä hienoja ominaisuuksia ja jää perheeseemme lasten ratsuponiksi ja ajokäyttöön.

 

 

 

 

 

 

 

 

HL Cinderella synt. 2007

(Lustig - Rovalds Zampari)

lisätietoja HL Cinderella

Erittäin kaunis ja hyvärakenteinen varsa. Sosiaalinen ja kiltti, pitää ihmisen läheisyydestä. Moitteeton rakenne, tästä tulee hyvä näyttelyponi ja myöhemmin hieno käyttöponi!
i. Lustig 24 russ, http://www.sukuposti.net/fakta.php?Numero=359412

e. Rovalds Zampari, http://www.sukuposti.net/fakta.php?Numero=331330caesar1.jpg

HL Caesar synt. 2007

(Lustig - Rovalds Zoyrilla)

lisätietoja

HL Caesar

 

Tällä ponilla on poikkeuksellisen hieno ryhti, kaunis rakenne ja erittäin miellyttävä luonne.

i. Lustig 24 russ, http://www.sukuposti.net/fakta.php?Numero=359412

e. Rovalds Zoyrilla, http://www.sukuposti.net/fakta.php?Numero=331334


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hlazur.jpg

HL Azur synt. 2005

(Haj - Rovalds Zoyara)

 

 

 

 

 

 

 

 

astor_kuva_2.jpg

HL Astor synt. 2005

(Zoyer - Gulett)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hlsleipnir.jpg

HL Sleipnir synt. 2004

(Danelle / Stanford - Hopalong Cassidy xx)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HL Nanette synt. 2004

(Nastirock - Simon)nanette.jpg

 

 

 

HL Nanette sukupostissa