Sydänmatkalla

Valmennuspäiväkirja

Share |

Tiistai 28.12.2010 - Esma


28.11.2010

Näin vuoden loppuun on hyvä tehdä pieni yhteenveto kuluneesta vuodesta.

Tobbert siirtyi uuden osaomistajansa ratsuksi jo loppukeväästä ja

seuramestarit.jpg

valmentautuminen sen kanssa sai jäädä. Tobbertin kanssa voitimme kuitenkin vielä loppukesästä seuranmestaruudet kouluratsastuksessa!

 

Andros ja Papalong poistuivat jo kesällä valmennettavista, koska molemmat myytiin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Näiden kolmen tilalle tuli nuori estehevosen alku Arax.

Galonin ja Florinin tilanteessa ei ole mikään muuttunut ja niiden kanssa otetaan rauhallisia askeleita välillä eteen ja toisinaan taakse päin. Aivan kuin tallipäiväkirjassa jo totesin, usean hevosen valmentaminen ja liikuttaminen Suomen ilmastossa on aikamoista touhua.

On vaikea löytää päivästä toiseen intoa ja energiaa liikuttaa monta hevosta talven kylmässä ilmassa. Onneksi valmennustoiminta on säännöllistä ja ratsastettavat hevoseni ovat mielekkäitä ratsastaa!

Ja mitähän kuuluu näin vuoden lopussa valmennettavilleni kavereille:

026.jpg

Florini suuntaa aikataulussa kohti ensi kauden haasteita.

Se on pysynyt terveenä ja iloisena, mikä onkin tässä vaiheessa varmasti suurin saavutus. Voimaa on kehitetty hyppäämällä ja nyt talvella tietysti hankia kahlailemalla, koulupuolella keskitytään tasapainon löytämiseen ja parantamiseen.

Florinin kanssa käyn  kaikkien neljän HL-Teamin valmentajien tunneilla ja pyrin pitämään sen työskentelyn monipuolisena. Vapaapäiviä se saa usein mutta vastavuoroisesti hikilenkkejäkin ratsastetaan säännöllisesti. Florini on hyvä maastoilla, joten kelien salliessa käymme paljon maastolenkeillä ja varon viemästä sitä liian usein maneesiin.

Florinin kanssa  edetään oppikirjan mukaisesti kiirehtimättä eteenpäin, ekä sille ole asetettu mitään suuria tavoitteita ensi kaudelle. Olen päättänyt olla rasittamatta sitä liikaa liian nopeasti, jotta en kadottaisi Florinin omaa persoonallista luonnetta ja positiivista asennetta koulutuksen edetessä kohti vaikeampia tehtäviä. Tavoitteet on siis asetettu muualle kuin ikäluokkakilpailuihin. Niihin on ensi kaudella tarkoitus osallistua jossain määrin, mutta ne saavat mennä miten menevät, mitään hieveää satsausta en tee ensi kautta varten.

Florini on hevonen, jonka kanssa on miellyttävä tehdä töitä. Se on nyt pian kuusivuotias ja olen ratsastanut sitä kaksi vuotta kertaakaan sen selästä putoamatta ja hertaakaan sen selässä pelkäämättä.

Ja silti sen on reaktiivinen, temperamenttinen, elastinen ja voimakas hevonen, ori. 

Florinille ja minulle on kehittynyt hyvä suhde, molemminpuolinen luottamus ja tunnen hyvin sen erikoisuudet ja hölmöydet. Ilman luottamusta ja asiallista käsittelyä Florini saattaisi olla hevosena täysin arvaamaton ja epäluotettava, mutta suhteen toimiessa, se on mitä paras kaveri ja hieno ratsunalku.

 

Galon on paremmassa vedossa kuin koskaan aikaisemmin minun luonani.

015.jpg

Se on hyvin persoonallinen hevonen, ja mitä paremmin sen opin ajan kuluessa tuntemaan, sitä enemmän siitä koko ajan pidän.

Fyysisesti Galon on tällä hetkellä hyvässä vedossa ja kiidättää minua ja muita pirteästi pitkin metsäteitä pukitellen ja iloitellen.

Pitkään ongelmia aiheuttaneet lihasvaivat on saatu kuriin ja Galon tuntuu kaikin puolin terveeltä ja hyvältä.

Alkutalvesta Galonilla oli helpompi jakso, mutta nyt joulukuun alusta olen aloittanut säännöllisen valmentautumisen kohti ensi kautta. Tavoitteena olisi siirtyä kisaamaan ensi kesänä säännöllisemmin 120 cm luokkia viime kauden 110cm sijaan. Ainakin nyt kaikki näyttää hyvältä, joten toiveita on. Joka tapauksessa Galon on tuonut tänä vuonna elämääni paljon iloa ja onnistumisen elämyksiä, joten ensi kauden tavoitteet ja suunnitelmat ovat vain kermaa kakun päälle. Galon on hevonen, jota katson ylöspäin ja olen nöyrästi kiitollinen saadessani ratsastaa sillä. Niin Itsepäinen vaari kuin se välillä onkin :-)

014.jpg

 

Arax tuli mukaan loppukesästä. Koko syksy meni sen kanssa hyvin ja yhteistyö edistyi tasaisesti ja välillä tuli asetettua jo suurempiakin tavoitteita ensi kaudelle.

 

Tällä hetkellä Araxilla on kuitenkin lepotauko ja sen elämä on tarhailua (karkailua... ;-) ) kevyttä työskentelyä ja siinäpä se.

Ensi kauden suunnitelmat sen kanssa ovat vielä hyvin avoimet. Olen jokatapauksessa todennut ettei sitä viedä ikäluokkakilpailuihin, vaikka se kiltisti ylittääkin kaikki sen eteen rakennetut talon kokoiset esteet. Arax tuntuu kuitenkin vielä hyvin nuorelta, suurelta ja tasapainottomalta honkkelilta ja luulen liian suurien tavoitteiden asettamisen olevan typerää ja hevosta ajattelematonta. Kilpailuissa ei riitä isojen esteiden ylittäminen, tulisi olla tasapainoa ja ratsastettavuutta esteiden väliin. Minulle alkoi hiipiä tunne, etten ainakaan minä pysty, osaa tai jaksa naisen heppoisin voimin kantaa noin suurta hevosta esteiden välissä silloin kun se ei itse kroppaansa kykene kasaamaan. On eri asia hypätä alue metriä tai nuorten 120cm luokkia...Sen vuoksi keskusteltuani valmentajani kanssa laitoin Araxin kunnon kasvulomalle ja ilmoitin toiselle valmentajalle, että suunnitelmat ensi kaudelle muuttuvat. Ja hyvä niin, koska Arax oli selvästi loman ja helpomman kauden tarpeessa ulkoisten merkkien perusteella.

Araxissa on paljon ihania puolia, miksi haluaisin sen kanssa jatkaa eteenpäin. Arax on temperamenttisesta luonteestaan huolimatta kiltti ja turvallinen ratsu, eikä koskaan asetu vahvasti ratsastajaa vastaan. Se on luonteikas ja kuumentuu,  mutta ihmistä kohtaan silloinkin hyvin kiltti. Vaikka sen kanssa on ihanaa ratsastaa reipasta laukkaa pitkin metsäteitä ja hypätä sille helppoja metrin ratoja, on minun mietittävä tarkkaan onko se minulle sopiva hevonen. Riittävätkö voimani ja taitoni sen hallitsemiseen silloin kun esteet nousevat ja vieteri on saatava kasaan. En ole mikään fyysinen ratsastaja ja välillä runtuu, että juuri semmoisen pilotin Arax selkäänsä suuremmille radoille tarvitsisi.

No, kevät näyttää mitä sen kanssa tapahtuu. Kovasti olen Araxiin jo kiintynyt ja se tuntuu ihan omalta hevoselta.

Alman kuulumiset kerrotaankin ihan omassa blogissa, joten Alman käänteistä kiinnostuneet varmaan klikkaavat sinne.

Hyvää UuttaVuotta kaikille ja intoa omiin treeneihin!

4.10.2010

Galon hyppäsi hienosti eilen Järvenpään alue-estekilpailuissa! 100cm luokka meni hevosen osalta kuin leikiten, mutta ONNETON ratsastaja unohti toisen vaiheen ensimmäisen okserin jälkeen missä seuraava este...ja missä sitä seuraava... Galon odotti apuja "minne, minne , minne?" mutta ratsastaja seilasi kysymysmerkkinä ympäri maneesia... Olin niiiiin vihainen luokan jälkeen itselleni, että! 110cm luokkaan opettelin radan ja toisen vaiheen huolellisesti. Tässäkin luokassa Galon tuntui valtavan hyvältä ja ratsastajakin muisti esteet. Tuloksena 0-0 ja luokkavoitto, uusinnassa yli 7 sekuntia nopeampi aika kuin toiseksi sijoittuneella ratsukolla.  Palkinnoksi voitimme Nomination rannekorun. Sellaista tyttäreni Lida on toivonut itselleen jo kauan. Kotiin tultua uudesta korustaan onnellinen Lida antoi Galonille ison halin ja monta hyvin ansaittua porkkanaa.Hieno mies, tuo Galon.

28.9.2010

 

seuramestari.jpg

Seuramestarit Esma ja Galon

seuramestarit.jpg

Seuramestarit Esma ja Tobbert

Viime viikonloppuna kilpailtiin seuramestaruudet. Omista hevosista mestaruuksissa kilpaili esteillä Galon, joka hyppäsikin puhtaasti 110cm luokan ja 120cm uusinnan liikkuen iloisesti, reippaasti ja varmasti voittaen seuramestaruuden. Hyvällä hevosella on ihana hypätä esteitä. Ei voi kuin taas kerran olla iloinen ja ylpeä hienosta opetusmestaristaan.

Kouluratsastukseen valinta Helppo A tasoiseen kilpailuun oli Tobbert. Florini on ollut kipeä lyömästään etujalasta ja jäi luonnollisesti pois koko kilpailusta. Tobbertin kanssa herättelin vanhaa jo hyvin hioutunutta yhteistyötä ennen kilpailuja ja lähdin luottavaisin mielin mukaan leikkiin. Ja hyvinhän se menikin!

Yli 62% tulos ja seuramestaruus :-) Hieno Tobbert!288.jpg

Arax ja minä aloitimme yhteisen kilpailu-uramme 90cm ja 100 cm luokista. 100cm luokan 2. sija teki ratsastajan oikein iloiseksi!

Ensimmäisellä radalla tuntui kaikki olevan hakusessa ja räpelsimme radan läpi ilman virhepisteitä. 100 cm luokassa rytmi löytyi ja radan ratsastus oli oikein mukavaa!

Uusinnassa lähdin hieman liian ahnaasti hakemaan nopeita teitä ja kas vain, "pieni" 5-vuotias ei kääntynytkään ihan noin vaan! Tuloksena 110 cm uusinnasta 4 virhepistettä pystyesteen pudotuksesta.

Kokonaisuudessaan olin hyvin onnellinen uuden nuoren hevosen omistaja! Arax on iloinen, reipas ja yhteistyönhaluinen. Jarrut välillä katoavat, mutta ajan myötä tämmöiset pikkuongelmat korjaantuvat. Isoja ongelmia minun on vaikea tästä nuoresta pojasta löytää :-)

 

 

20.9.2010

Jokunen aika sitten kotikentällä hypättyäni rakentamani harjoituksen, totesin että nyt Galon tuntuu omalta. Yhteistyö hioutuu ja molemmat ovat sinut toistensa kanssa ja luotan hevoseeni. Tämän tunteen saavuttamiseen minulla meni Galonin kanssa yli vuosi! Viimeiset kilpailut ovat tuntuneet samalta. Kun kaikki ei heti ensi metreillä loksahda paikoilleen eikä hevonen tunnu heti omalta, ei kannata antaa periksi. Jos olisin näin tehnyt, en olisi koskaan oppinut siltä niin paljon kuin olen saanut oppia. Aikaa, nöyryyttä ja valmentautumista. Liian nopeasti liian korkealle asetetut tavoittteet estävät yhteistyön vahvistumista. Kun tällekin on nyt annettu aikaa ja estekorkeudet on pidetty järkevinä, alkaa radoilla löytyä varmuutta, joilla syntyy jo kivoja tuloksia :-)

Eilen sunnuntaina Galon ei pudottanut puomiakaan aluekilpailuissa Keravalla ja voitti alueluokan, sekä olimme osana Itä-Uudenmaan aluejoukkuetta saaden upeasti aluejoukkuehopeaa! Joukkueessa ratsastivat Petra Flittner - King, Nina Sund - Prominent, Pia Boman - Ravana ja Esma ja Galon.

 

 

 

30.8.2010

koko kesä on mennyt, enkä ole onnistunut kirjoittamaan riviäkään tänne!

Pappis on myyty hyvään kotiin Nurmijärvelle. Myös Andros on ihan viime päivinä löytänyt uudet omistajat ja kirjoittaessani tätä kauppoja ollaan juuri hieromassa valmiiksi. Nämä kaksi putoavat siis pois valmennuspäiväkirjasta. kotka_8.8.2010_004.jpg

Androsin kanssa valmentautuminen eteni kesän aikana todella hyvin ja pääsin alue-estekilpailuihin asti! Kotkan kilpailuissa Andros käyttäytyi hienosti ja teki puhtaan radan ja sijoittui luokassa!

Andros on erittäin mukava hevonen, jonka kanssa uskon uuden omistajan saavan todella antoisia ratsastushetkiä!

VIDEO KILPAILUISTA

Galon on tehnyt tasaista ja hyvää työtä. Se on loistavassa kunnossa! Siitä saan suuresti kiittä Galonia kevään hoitanutta hevoskiropraktikkoa Raine Mäkelää. Talven ja kevään aikana vaivanneet jäykkyydet on tällä kertaa taakse jäänyttä elämää! Sillä on kilpailtu vähän, sillä Florinin 5-vuotiskilpailut ovat käyneet kalliiksi pitkien matkojen vuoksi. kaikki ylimääräiset kilpailemiset on täytynyt vähentää minimiin ja tänä vuonna Florini meni muiden edelle.

Tuomarinkylässä alue-estekilpailuissa "Este-Jussi" juhannuksena Galon liikkui hienosti 125cm vaikeutuvalla radalla. Se hyppäsi vaikeutuvat esteet puhtaasti ja hyvin, mutta pudotti radan vihonviimeisen esteen, helpohkon kapean pystyn! Ilman tätä pudotusta sijoitus luokassa olisi ollut todella hyvä.

keskuun_lopun_kisat_268.jpg

 

 

Kotkassa Elokuun alussa Galon kotka_8.8.2010_044.jpghyppäsi myös hienosti! Se voitti 105 cm luokan ja liikkui notkeasti, varmasti ja pehmeästi 115 cm radalla. Ihan loppuradasta saimme kuitenkin mitättömän hipaisupudotuksen ja jäimme pois kärkikahinoista siinä luokassa.

uusintaradalla.. :-)

kotka_8.8.2010_074.jpg

Luokan voittaja Galon Kotka 8.8.2010

kotka_8.8.2010_162.jpg

 

 

          Kotka 8.8.2010

115cm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Florinin kanssa on harjoiteltu kouluratsastusta ja käyty kaksi kertaa viikonlopun mittaisissa kisoissa.

heinkuu_2010_059.jpg

Päätin ajaa kahteen 5-vuotis Cupin osakilpailuun, Siilinjärvelle ja Lappeenrantaan.

Siilinjärvellä Florini liikkui harjoitteluun nähden hienosti; sehänse hyppäsi edellisenä viikonloppuna Tuomarinkylässä Marekin kanssa noviisisarjaa.. keskuun_lopun_kisat_226.jpg

 

 

 

 

 

Marek ja Florini Tuomarinkylä noviisisarjan osakilpailu kesäkuu 2010

 

 

 

 

Harjoittelumme ei siis riittänyt. 5-vuotiaiden taso on kova ja jäin sijoituksien ulkopuolelle, vaikka hevosessa ei tosiaan ollut moitteen sanaa. Se suoritti radat kuuliasiesti ilman rikkeitä ja tuntui hyvältä. Pärjätäkseen hevosten on oltava valtavan hyvin treenattuja ja kantaa itsensä hyvässä muodossa. Florini ei ole vielä ihan valmis tähän. Vaikka tiesin tasan tarkkaan, ettei muilla hevosilla varmasti hypätty kisoissa edellisenä viikonloppuna ja maastoiltu kesällä tiukan kouluharjoittelun sijaan niin paljon kuin Florinilla, sapetti minua kuitenkin hirveästi ettei Florinia nähty keskivertoa paremmaksi. Lappeenrannan kisoihin oli muutama viikko. Seuraavat kaksi viikkoa älyttömän kuumien päivien aamuvarhaisella tulikin sitten harjoiteltua aika tiiviisti ja ratojen hankalia paikkoja hiottiin aivan Florinin hermojen sietokyvyn rajoille asti.

 

 

Lappeenrannassa kovassa helteessä menikin sitten jo kivasti ja saimme heinkuu_2010_0682.jpgmolempina päivinä sijoituksia! Nurmikenttä sopi Florinille älyttömän hyvin ja sain sen verryteltyä suurella raviradan viheriöllä hyvin luokkia varten.

Olin tietysti tyytyväinen sijoituksiin ja saamiimme Cup pisteisiin, mutta kaikista tyytyväisin taisin olla lisätystä käynnistä saamaamme elämäni ensimmäiseen kouluradalla saatuun numeroon 9.!

Nuoret hevoset joutuvat koville kouluratsastuksessa. On tietysti kevyitä hevosia, joille tasapainon löytyminen on jo synnynnäisesti paljon helpompaa. Florinille vaatimustaso on kuitenkin todella kova, eikä sen lihaksisto kykene pitämään koko vartaloa vielä ihan suorana ja pysty liikkumaan riittävässä tasapainossa. keskiravit löytyvät nykyään hienosti ja laukkakin on parantunut, mutta katsoessani sen kilpakumppaneita ymmärrän, kuinka paljon lajivalmennusta tarvitaan, jotta Florini saavuttaa riittävän suoruuden ja tasapainon liikkeissä ja siirtymisissä sijoittuakseen kärkipäähän ilman äärimmilleen piinattuja lihaksia ja hermoja.

Tuomarit pitävät Florinia hyvin lupaavana. Päätin vetää sen pois loppukauden kilpailuista, mukaan lukien Ypäjän nuorten hevosten festivaali ja antaa Florinille kasvurauhaa. Valmennusohjelma on rakennettu monipuoliseksi vahvistavaksi harjoitteluksi, sisältäen helppoja esteluokkia,valmentautumista niin esteillä kuin koulussa,  maastoilua (karhujen ja hirvikärpästen luomien mahdollisuuksien mukaan), paljon taivutuksia ja siirtymisiä kentällä sekä ohjasajoa. Seuraavan kerran Florini nähdään kouluradalla vuodenvaihteen jälkeen. Katsotaan, jos onnistun tavoitteessani ja nousemme pikku hiljaa eteenpäin kohti 6-vuotiaiden haasteellisia tehtäviä.

 

Viime viikonloppuna 5-vuotiaiden kouluhevosten parhaimmisto kilpaili finaalissa, me taas Florinin kanssa ahkeroitiin alue-esteillä!

aluekisat_koti_116.jpg

Tuloksena 90 cm 0-4 rata, johon olin hyvin tyytyväinen.
100 cm luokassa harjoittelimme sitä "takaosan parempaa  käyttöä ja kokoamista" ja sinkosimme muutaman esteen ohi älyttömällä reaktionopeudella tuomarin pillin viheltäessä hylkäyksen merkiksi.

aluekisat_koti_127.jpg

   100 cm luokassa Florini tuli hyvin sisään viimeiselle esteelle, sarjalle, hyppäsi okserin ja sekunnin murto-osassa katosi paikalta ennen sarjan B osaa, helppoa pystyä!


VALMENNUSBLOGIIN TULEE UUSI HEVONEN

21.6.2010_132.jpg

Tällä viikolla Suomeen saapuu uusi estehevoseni 5-vuotias KWPN ruuna Arax i.Triomphe ei.Nimmerdor. (Esma ja Arax Eestissä heinäkuussa 2010)

Arax on tämän kesän opiskellut esteratsastuksen saloja Marek Lootuksen alla ja pari on saanut hyviä tuloksia 100 cm - 115 cm luokista Eestissä.  Toivotaan että minun ja uuden hevoseni yhteistyö lähtee hyvin käyntiin. Mutta jännää, hyvin jännää on tämä odotus. :-)

21.6.2010_089.jpg

 Esma ja Arax Eestissä kesä 2010  

 

13.6.2010

Pappis on ahkeroinut Marekin estevalmennuksessa ja selviytynyt hienosti haasteellisista tehtävistä, joiden eteen se kahden päivän aikana joutui. Pappis hyppäsi hienosti linjalla useita ihan esteenkokoisia esteitä, laukka säilyi kaarteissa ja hypyt tuntuivat toisinaan oikein hyviltä. Marekilta sain hyviä img_6406.jpgvinkkejä pieniin mutta merkittäviin, Pappiksen tasapainoa parantaviin muotoseikkoihin. Pappis teki luonteensa mukaisesti työtä käskettyä, ilman suuria yliampumisia ja paransi suorituksiaan kerta kerralta. Pappiksella tuntuu olevan yllättävän paljon kapasiteettia. 100 - 110 cm korkeudella hypätyt harjoitukset se ylitti aivan kevyesti.

On ihana ratsastaa 4-vuotiaalla, jonka selässä voi hymyillä iloisena harjoituksen lopussa!

Andros osallistui niin Marekin estevalmennukseen kuin Jepan kouluvalmennukseen viikonloppuna. Molemmissa ratsastin vain yhden päivän, jottei kuntoa kohoteltavan Androsin viikonloppu olisi tullut liian rankaksi.

Marekin esteharjoitukset onnistuivat ilman ongelmia, vaikka itselleni vielä hyvin vieraalla "Antilla" ja minulla olikin muutaman kerran tiimityönkatkoksia: Kerran lähetin sen aivan liian vahvalla eteenajavalla avulla suoraan päin estettä (hups, sehän reagoi pohkeeseen...) ja toisella kerralla toin puomille aivan väärin ja Andros joutui venyttämään okserille ihan hölmöstä paikasta, mutta korjasi itse ja ylitti esteen. Huonosta ratsastuksestani se ei välittänyt tippaakaan, vaan tuli aivan yhtä kiltisti ja kuuliaisesti heti seuraavalla yrittämällä kuin mitään virhettä ei olisi tapahtunutkaan.

Tämän aamun kouluvalmennuksessa Ansros yritti kaiken mitä heikohkolta lihaskunnoltaan kykeni. Androsin laukka on hieno. Naama virneessä istuin kevyillä avuilla pyöreänä laukkaavan hevoseni selässä. Tämmöinen hevonen pitäisi olla jokaisella nuorella ja pienellä naisihmisellä. Pieni nyrkin puristus, uloshengitys ja kevyt kehotus. Siinä kaikki mitä tarvitsee, jotta Andros liikkuu oikeinpäin. Ja kun se liikkuu... se on aika kaunis ja näyttävä kaveri :-)

 

 

30.5.2010net-100529-181122-mik-0470.jpg

Galon hyppäsi oikein hienosti porvoon alue-estekilpailuissa eilen. 100 cm luokassa onnistuin ratsastamaan lyhyet kaarteet esteille, joten saimme hyvän ajan ja sijoituimme hienosti neljännelle sijalle yli 50 lähtijän luokassa. 110 cm luokassa tuli puhdas perusrata ja uusintaan esteet nostettiin 120 cm korkeudelle. Suureksi ilokseni varsinkin uusintarata onnistui hyvin, se oli sujuva ja tuntui hyvältä, lähestymiset esteille onnistuivat paremmin kuin perusradalla. Tuloksena 2. sija 30 ratsukon luokassa. Galon oli huippuhyvässä vireessä eikä pudottanut puomiakaan päivän aikana. Ei tässä voi olla kuin nöyrästi kiitollinen niistä ilonhetkistä joita hieno hevoseni minulle eilen antoi.

 

net-100529-174152-mik-0393.jpg

 

24.5.201021.5.Andros.jpg

Andros on edennyt tasaisen hyvää vauhtia, ja tekee töitä jo säännöllisesti. Tällä viikolla olisi tarkoitus ottaa Antti mukaan ensimmäiselle tunnille, jotta pääsee Anttikin maksamaan muiden tavoin kaurojaan ihan oikealla työnteolla :-).

 

 

Olen ollut positiivisen yllättynyt Androsin ratsastettavuudesta ja askellajien hyvästä laadusta. Paljon on töitä vielä edessä, jotta saadaan Androsin heikentynyt lihaskunto entisenlaiseksi ja kesä menee kuntoa kohennellessa, siis paljon maastoilua. Ensimmäiset tavoitteet asetellaan varovaisesti sinne syyskesälle, jos päästäisiin ensimmäisiin startteihin kesän loppupuolella.

 

Galonin kanssa alue-estekilpailut jäivät ikävästi starttaamatta viikonloppuna, koska etukenkä putosi juuri ennen starttia verryttelyhypyssä eikä aikaa kengitykseen enää ollut. Huonolaatuinen kavioaines ei kestä hyppäämistä ilman kenkää, joten en voinut muuta kuin ilmoittaa kansliaan lähdönperuutuksesta, pakata verrytelty hevonen autoon ja ajaa takaisin kotiin.

Tämmöistä joskus tapahtuu, nyt vaan suuntana seuraavat kilpailut, vähän pienemmät esteet Porvoossa ensi viikonloppuna.

Pappis osallistui kanssani ensimmäistä kertaa Jepan kouluvalmennukseen lauantaina. Pappis käyttäytyi esimerkillisesti ja sai Jepalta kiitosta!

20.5.2010

pappis_ja_hese.jpg

Pitkästä aikaa voisin päivitellä Pappiksen kuulumisia!

Pappis on edistynyt hienosti ratsun tehtävissä. Se käy säännöllisesti Henriikan kanssa tunneilla ja ratsastan sitä kerran viikossa. Se on kuitenkin edistynyt hyvin, eikä minun ole sen ihmeemmin tarvinnut ottaa poikaa tukiopetukseen. Pappis liikku kivasti pyöreänä ja pyrkii hyvin eteenpäin ratsastajan alla. Lähinnä tämä kevät on ollut tasapainon löytämistä ratsastajan kanssa ja opettelua säännölliseen työntekoon, ratsastajan apuihin, valmennustilanteisiin ja muihin muuttuviin tekiöihin.

Takapakkia ei ole tullut perusasioiden opiskelussa ja Pappis suoriutui Henriikan kanssa hienosti ensimmäisestä ensimmäisestä estekilpailusta. Jokainen este löytyi eikä virhepisteitä tullut. Hienoa!

thumb.jpg

 

Papalong ja Henriikka

(kuvat www.iinamato.fi)

 

 

Pappiksen elämä sisältää myös aivan muuta kuin työntekoa, nimittäin oman lauman. Pappis on laumansa pomo ja hauskoja kuvia sain otettua kun Irlantilainen pikkutammamme Minni 3-v. muutti kotiin ja laitettiin Pappiksen laumaan.

pappis_laukkaa.jpg

Papalong laukkaa Minnin rinnalla

Minni_ja_Pappis.jpg

 

Pappis_suojelee_Minnia.jpgPappis takana ja Minni etualalla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pappis suojelee uutta tulokasta Almalta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.5.2010pappisjaMinni.jpg

Pappis ja Minni, kaikki edelläolevat kuvat otettu  15.5.2010

 

 

15.5.2010

Florinin ja minun Kansallinen koulukilpailu tänään onnistui ok. (sijoitus 6/10, prosentit 68,jotain.. . Mitään täysosumaa ei tänään tullut, mutta rehellisesti sanottuna rata oli varmasti kokonaisuudessaan paras kaikista tähänastisista. Ensinnäkään en pilannut yliyrittämisellä ja jännittämisellä hevosen mahdollisuuksia, vaan hallitsin hermoni, mietin tahtia, kulmia, oikeita teitä. Toiseksi istuntani oli kehittynyt paremmaksi ja hallitummaksi (siitä kiitos Ilona Flittnerin Centered Riding tunneille). Kolmanneksi Florini oli hallitumpi kuin ennen.Tänään kävi niin että Florini jännittyi siirryttäessä maneesista ulkokentälle ja maneesissa ollut lennokas ja eteenpyrkivä orini muuttui vähän vaisuksi. Se huuteli tammoille kentällä odottaessaan vuoroaan ja meni vähän "pieneksi" kuolaimen taakse. Jo sisäänratsastuksessa liike tuntui aavistuksen voimattomalta ja kaula lyheni turhan paljon. Kokonaan jännitys laukesi vasta ensimmäisen laukan jälkeen, ohjelman loppupuolella. Mutta reilun 68 % prosentin tulokseen voin olla tyytyväinen ohjelmaan kuulumattomien laukanvaihtojen ja keskiravin tahtirikkojen jälkeen. Itsestäni tuntuu että tulos on ihan meidän tämänhetkistä tasoa, kärjen tasolle ilman täysosumaa ei ole asiaa, ei ihan vielä :-).

Florini saa kuitenkin kehuja ja siinä nähdään potentiaalia kouluhevoseksi. Olen tyytyväinen pystyessäni karsimaan pois omia istunnallisia virheitä pikkuhiljaa. Oikeaan suuntaan ollaan menossa ja mikä parasta, saan ratsastaa juuri sillä hevosella, jonka kaikista kilpailun hevosista itselleni ratsastettavaksi haluaisin :-).

Nyt on Florinilla pieni hengähdystauko, jolloin tehdään sitä mistä Florini (ja minä) eniten pitää; maastoillaan. Sitten kilpailuja etsimään, ihan vaan avoimia luokkia sieltä täältä, jotta kisarutiinia saadaan lisää ja pienet rikkeet hioutuvat vähitellen pois. Ja tietysti hypätään myös, tottakai.

Galonilla hyppäsin perjantaina ja lauantaina Eowenin valmennuksessa. Galon oli hyvä molempina päivinä, nyt blogin päivitettyäni ilmoitan sen Keravalle alue-estekilpailuihin ensi viikonlopuksi. Tänään tulin kotiin koulukilpailuista, laitoin Florinin karsinaan ja kiirehdin Galonin selkään estevalmennuksen... Ihanaa. Paras tapa rentoutua koulukilpailuiden stressistä; Eowen Earlien estevalmennus osaavalla, hyvällä hevosella. =)

 

11.5.2010

Florini ahkeroi viime viikonlopun estehevosena!

Ensin seurakilpailuissa kotona suoritimme ihan ensimmäisen yhteisen estekilpailun pienessä 70 cm luokassa! Tulos 0-0 ja sijoituimme neljännelle tilalle. Sunnuntaina oli vuorossa Noviisisarjan ensimmäinen osakilpailu, estekorkeus 90 cm, jonka senkin suoritimme kouluhevoseksi aivan kunnialla läpi. Tulos 8 vp. kahdesta pudotuksesta.

Kuinkahan moni muu nuori 5-vuotias kilpaileekaan yhtä ahkerasti molemmissa lajeissa. Viime viikonloppuna kansallinen estekilpailu ja ensi viikonloppuna kansallinen koulukilpailu! =) Ainakin meillä on monipuolisesti kivaa ja antoisaa vaikka ihan kärkeen ei kummassakaan lajissa olisi asiaa.

net-100509-180726-mik-9992.jpg

Florini Lahti Noviisisarja 9.5.2010   

 

Tänään estesatula vaihtui taas koulusatulaan. Ihan sen ensimmäisen kerran Florini ja minun yhteisellä taipaleella otin kouluraipan käteen ja lähdin harjoittelemaan. Näin MM karsinnan alla täytyy jo vähän viritellä ja kokeilla uusia juttuja..  Ja hyvinhän se kavio nousi ja ryhti parani kummasti kun raipan pää "nojasi" Florinin takaosaa vasten. Kovin suuria kevätjuhlaliikkeitä ei raippa kädessä kannata satulasta käsin harjoitella, sen verran ryhti kasvoi jo pienestä kosketuksesta... ;-) mutta lisää kokoamisastetta tuli ja keskiliikkeet löytyivät aika mukavasti.

Huomenna hiotaan ratsastajan istuntaa lauantaita varten parempaan kuntoon Ilona Flittnerin Centered Riding opissa ja sitten vielä torstaina ohjelmaa läpi. Perjantaina maastopäivä ja lauantaina nuttura tiukalle ja letit hienoiksi. Se on sitten menoa taas kerran :-)

Galon hyppäsi hienosti viikonlopun estekisoissa!

1082.jpg

Galon ja Esma 8.5.2010    (kuva:www.iinamato.kuvat.fi)

Seurakisoista tuli sinivalkoinen ruusuke ja hoitajansakin kanssa Galon hyppäsi hienosti puomiakaan pudottamatta. Nyt on suuntana Keravan aluekilpailut 23.5. Jyväskylässä olisi samaan aikaan kansallinen kilpailu Florinille ja alueluokkia Galonille, mutta karsinamaksut jyväskylän kilpailuun taitavat kääntää minun auton ilman Florinia kohti Keravaa. Vai eikö teistäkin kuulosta kohtuuttomalta hevosen majoitus: 70 eur pvä.. ja minulla hevosia olisi kaksi. Tähän vielä lisätään lähtömaksut ym... voi ei. Ratsastus vaan on kilpaurheiluna rikkaiden laji.. :-/

 

3.5.2010

Galon on ahkeroinut hoitajansa Jennin kanssa seuran kouluratsastuksen ratsastuskoulumestaruuksissa sijoittuen hienosti toiselle sijalle! Viime viikonloppuna Jenni ja Galon aloittivat seurakarsinnoissa kohti Hevoshullu Power Cupin aluekarsintoja. Ensi viikonloppuna on edessä HPC estekarsinta, katsotaan kuinka ratsukon käy esteradalla! :-) Harjoiteltu on ainakin kovasti, ja onhan harjoittelu tuottanutkin jo hyvää tulosta.

Itse aloitan viikonloppuna seurakisoissa myöskin kauden Galonin kanssa. Katsotaan kuinka yhteistyö lähtee käyntiin. Nyt ainakin tilanne näyttää hyvältä ja Galon tuntuu olevan hyvässä kunnossa.

Galonia on hoitanut kaksi kertaa taitava hevoskiropraktikko kevään aikana. Minun mielestäni ero aikaisempaan on selvä. Molemmilla kerroilla Galon jäykistyi ensin hoidon jälkeisinä päivinä, mutta viikko - kaksi hoidon jälkeen on menty reilusti parempaan suuntaan. Tällä hetkellä Galon siis tuntuu hyvältä ja innokkaalta. Katsotaan kuinka kausi käynnistyy!

Florinin kanssa ratsastin rauhallisen K.N.Special radan seurakisoissa viikonloppuna. 5-vuotiaaksi nuoreksi oriiksi rata oli ihan hyvä. Ehjä, ei rikkeitä, ei huutamista ja örmyämistä. ihan kaikkea en ottanut suorituksestamme irti, tarkoituksena oli ratsastaa siisti ja hyvä rata ja harjoitella täsmällisyyttä liikkeiden suorittamiseen. Sitähän pian vaaditaan lisää Florinin ikäluokkakisoissakin. Tavoitteeseen päästiin ja radasta jäi molemmille hyvä mieli!

Ensi viikonloppuna hyppään, äitienpäivän kunniaksi, Florinilla ihan ensimmäisen kansallisen esteluokan! Noviisisarja alkaa Lahdesta, ja sinne siis suuntaamme. Lauantaina veryttelen sen kanssa pienen seuraluokan esteillä ja sunnuntaina katsotaan kuinka kansallinen nuorten luokka onnistuu =)

Sitä ennen kuitenkin keskiviikkona on edessä Maria Collianderin kouluratsastus"klinikka", jossa Florinin kanssa esiinnymme yhtenä esimerkki ratsukkona kouluhevosen arvostelua varten.

Sitten siis sunnuntaina kansallinen este- ja seuraavana lauantaina kansallinen koulukilpailu; nuorten hevosten MM karsinta. Kuulostaa hurjemmalta ja hienommalta kuin oikeasti on :-). Ei me Florinin kanssa maailmanmestaruuksiin pyritä, mutta ratsastetaan se karsintaluokka nyt kuitenkin, koska kilpailu on järkevän matkan päässä ja luokka meille sopiva!

 

Pappis starttaa ensi viikonloppuna hoitajansa kanssa ihan ensimmäisen estekilpailuluokkansa!! Katsotaan kuinka Henriikalta ja Pappikselta onnistuvat hurjat 40 cm esteet! Kivaa =)

Andros tulee pikkuhiljaa mukaan valmennuspäiväkirjaan! Se on asunut tallissa nyt viikon ja vähitellen Mixun avustuksella sitä laitellaan eteenpäin. Lihaksistoa tulee rauhassa kehittää ja vähitellen kestävyysharjoittelua lisätä mukaan viikko-ohjelmaan. Tarkoitus olisi rakentaa siitä hiljakseen kestävä kilpahevonen. Kiirettä ei pidetä, mutta eteenpäin mennään koko ajan. Andros on ainakin hyvin pirteä ja innokas ja sen kanssa on kiva tehdä töitä!

 

 

27.4.2010

Rakentelin tässä vähän kesälle kilpailukalenteria. Joskus täytyy tehdä valintoja, ihan järjen äänen mukaan. Kuinka voi olla mahdollista, että 5-vuotiaille kouluhevosille suunnattu 5-vuotis Cup on käytännössä katsoen kaukana Kuopion yläpuolella Lahdessa järjestettävää finaalia lukuunottamatta!

Se tarkoittaisi Florinille matkaamista autossa Iisalmeen, Ouluun, Siilinjärvelle...

Kerrassaan järjettömällä tavalla suunniteltu sarja!

Nuorelle hevoselle yhden luokan vuoksi Etelästä Oulun korkeudelle matkaaminen monta kertaa kesässä on järjetöntä. Jo riskit pitkissä kuljetuksissa yhden ainoan kahden minuutin kouluohjelman takia...saatikka eurot mitä palaa näiden minuuttien tähden. Epäuskoisena selasin kilpailukalenterista kilpailupaikat. EI YHTÄÄN osakilpailua etelän hevosille järkevän matkan päässä. Pitäisi kvaalautua finaaliin ilman osakilpailuja.

Florini jää kotiin, ei 5-vuotis Cup kilpailua sittenkään. Niin kovasti en halua tuloksia, että laittaisin Florinin moiseen kiertelyyn ympäri Suomen maata. Osakilpailut täytyisi järjestää niin että voi kvaalautua järkevän matkan päästä, vielä yhden osakilpailun voisi ajaa halki Suomen.. ei kuitenkaan kolmea.

Kesän suunnitelmat menivät uusiksi, mutta hevosen etu saa mennä edelle. Florini on kuitenkin nuori hevonen ja toivon sen kanssa monta yhteistä kautta tulevaisuudessa. Nyt olen aikeissa startata yksittäisiä tänä kesänä vain yksittäisiä ratoja,  saada kokemusta ja edetä koulutuksessa 6-vuotis Cup kilpailusarjaan vaadittavalle tasolle.  Florinin sarja kesälle on Noviisisarja esteillä. Se ei tule siinä loistamaan, mutta saa monipuolista kokemusta ja hyppääminen vahvistaa sitä monipuolisesti. Sitä paitsi Florini tykkää hypätä ja niitä osakilpailuja on ihan järkevien kuljetusmatkojen päässä.

 

23.4.2010

Oma osansa valmentautumista ja kilpailutavoitteista ratsastusta on luopuminen. Täytyy oppia hyväksymään, että aina ei ole järkevä jatkaa yhteistyötä, jos haluaa tuloksia. Vaikka kuinka uskoo johonkin, on hetkiä, jolloin täytyy vaan todeta, että nyt se oli tässä. Tottakai voi tehdä paljon, parantaa, hioa, yrittää ja yrittää...niin kuin suuri osa harrastajista tekee. Joskus tuntuu että ratsastajat lyövät päätä seinään vuosi tolkulla tehtäväänsä sopimattoman hevosen kanssa, kun voisivat todeta, että tämä ei ole minulle, tähän käyttötarkoitukseen sopiva hevonen, se sopii paremmin jollekin muulle. Tehtäväänsä sopivan hevosen kanssa työskentely on antoisaa ja hauskaa, myös hevoselle!

Olen joutunut läpikäymään samoja tuntemuksia ennenkin ja punninnut vaihtoehtoja. Lopulta törmään kuitenkin siihen tosiseikkaan, että olen niin itsekäs, etten laske omia tavoitteitani lopullisesti. Voin venyttää ja vanuttaa, antaa aikaa, paljonkin ja yrittää ratkaista ongelmia monilla eri tavoin. Mutta kun huomaan, että nyt on kaikki tehty ja tulos ei miellytä, kun loppuu minun taidot kehittää hevosta riittävän nousujohteisesti, silloin totean että Hevonen on tehtäväänsä epäsopiva...onnellisempi jossain muualla kuin minun kanssani joutuessaan liian hankalien tehtävien eteen.

Näin kävi Tobbertin kanssa.

Tobbert on loistava hevonen, jolla on kapasiteettia niin kouluun kuin esteillekin. Isojen esteiden hyppääminen tarvitsee myös jotain muuta kuin kapasiteettia. Toiset sanoo sitä isoksi sydämeksi, toiset hulluudeksi, toiset rautaiseksi tahdoksi. Tobbertilla on mukavuusalue, jossa se viihtyy. Silloin se on mukava ratsastaa, kerrassaan hieno. Mutta enemmän senttejä esteisiin tarkoittaa vähän enemmän kokoamista, takaosaa, nopeutta ja sitä, mikä Tobbertista puuttuu mitä suuremmassa määrin: uskallusta.

Silloin kun Tobbertista häviää halu ja uskallus, tilalle astuu pelokas hevonen, jolle paine kasvaa liian suureksi. Olen yrittänyt vuoden työntää rajaa kauemmas, en ole onnistunut. Tahkomme samalla tasolla ja kun estekorkeus nousee, Tobbert tulee vahvaksi, hankalaksi ja raskaaksi...riita. Häviämme molempien mukavuusalueelta eikä kummallakaan ole hauskaa. Silloin on tunnustettava ettei yhteistyön jatkamisessa ole järkeä ja mietittävä uusia tuulia.

Tobbert on loistava kouluratsu, varmasti lahjakkaampi kuin esteille, vaikka hienon estesuvun omaakin (Voltaire - Burggraaf!!) Olen tänään luopunut puolikkaasta osaani Tobbertiin ja sen kanssa jatkaa uusi osaomistaja Taru Kuittinen tästä eteenpäin keskittyen enemmän koulupuolen harjoitteluun.

Tobbert jää talliimme mutta häviää valmennusblogista.

Ihan kuin siskoni on kerran raskaalla hetkellä luopuessani rakkaasta hevosestani viisaasti sanonut:

"Suurinta rakkautta on päästää irti".

marek_tobbert.jpg

22.4.2010

Florinin ja minun valmennus Ypäjällä peruuntui viime tingassa tulivuoren purkauksen aiheuttaman lentokiellon vuoksi. Ghislain Fouarge ei päässyt Suomeen ja suureksi pettymykseksi valmennus jäi toteutumatta.

Hämärtyvässä illassa, tuulisella ja kolealla kentällä oli kilpailuesterata ja kiimainen tamma. Talutin 2 päivää ratsastamatonta 5-vuotiasta oria, joka matkalla kentälle puhalteli häntä kaarella ilmaa keuhkoistaan selvästi pirteänä ja elämänriemuisena. Yhdistelmä, joka pelottaa jo vähän parempaakin ratsastajaa.

Mutta taas kerran, laskeuduttuani ratsastuksen jälkeen hevoseni selästä, en voi kuin katsoa Florinia ihaillen ja suurta kunnioitusta tuntien. Kun istun oriini selkään, kaikki Florinin ympärillä, ikään kuin katoaa. Se ei välitä rämisevistä katoista, värikkäistä esteistä, tuulesta joka vinkuu korviin kääntyessä kulmasta. Se ei huuda, edes katso tamman perään. Se ei irrottele ja pukittele tai lähde käsistä. Florini odottaa käskyjä ja toimii sen mukaan kuinka ratsastan. Se taipuu, keskittyy, yrittää, eikä säiky.

Voi veljet mikä kunnia istua tämän hevosen selässä. Florini on varovainen hevonen, jonka luottamus täytyy ansaita, jotta sen kanssa ylipäätään tulee toimeen. Mutta reaktiivisessa ja varovaisessa oriissa, asuu ratsastettavuudeltaan uskomattoman hieno hevonen.

Tänään Florini hyppäsi esteradan 80 cm korkuisena! Alkuhankaluuksien jälkeen (Florini tuli esteelle kuin koottu kouluratsu ja eteneminen...hmm...puuttui :-))

Lopulta selvisimme radan yhdellä pudotuksella! Florini saa aloittaa esteuran kanssani seuran estekilpailuissa toukokuun alussa :-)

Tobbert ja hoitajansa Mixu harjoittelivat eilen rataharjoituksessa, samoin kuin Jenni ja Galon. Molemmat menivät 80cm ja 90 cm luokat oikein hienosti! Kehitystä on tapahtunut huimasti talven aikana :-). Parit suuntaavat seuraestekilpailuihin ja hevoshullu power Cup karsintoihin, minä alan suunnitella aluekisoja toukokuulle..

Pappis on saanut hoitajan, Henriikan, joka liikuttaa sitä muutaman kerran viikossa ja käy tunneillani sen kanssa. Henriikka ja Pappis ovat hyvä pari ja Pappis liikkuu iloisesti ja innokkaasti uuden ratsastajansa kanssa. Henriikka ja Pappis ovat jo hypänneet, harjoitelleet helppoja koululiikkeitä ja pitäneet muutoinkin hauskaa. Nyt minulle jää vain koulutusvastuu uuden oppimiseen, elämänopettelua Pappis saa opiskella Henriikan kanssa!

On valtava apu ja arkipäivän hyöty kun voi jakaa omien hevosten ratsastamisia luotettavien hoitajien kanssa. Hyöty on molemminpuolinen ja jaettu ilo, on se paras ilo :-).

 

12.4.2010

Pappis osallistui lauantaina Marekin valmennukseen. Puomiharjoituksilla harjoiteltiin ympyrän pienennystä, suurentamista ja asetusta sekä tehtiin suorille linjoille perushyppyjä ja siirtymisiä askellajista toiseen. Pappis toimi kivasti ja sai Marekilta kehuja hyvästä asenteestaan :-)

Sunnuntain rataharjoitus oli sille liian haasteellinen, sillä mitään sopivaa baby ryhmää ei ollut, eikä suhtautetut linjat tiukkine käännöksineen ihan vielä ole se meidän juttu. Siirsin rataharjoituksen tälle päivälle ja tein helpotetun kolmen esteen radan joka sisälsi trippelin (80 cm) , okserin (80cm) ja vesimaton. Ensin kävelin vesimaton yli (hui, pappis ei edes huomannut että käveli jonkin yli ;-) ), sitten hyppäsin sen yli ristikkona ja lopulta 80 cm korkeudelta ( Pappis meni kuin olisi mattoja ylittänyt koko elämänsä) ja lopulta kolmen esteen ratana koko homman. Vesimatolta oli 4 laukka-askelta okserille ja vähän epäröin olisiko tehtävä liian vaikea koska Alma ei vielä siihen kyennyt, mutta mitä vielä, Pappis meni sen ihan tuosta vaan, koska vesimatto oli sen mielessä ihan pikkujuttu :-)

Olin siis hyvin tyytyväinen nuoreen mieheen taas kerran.

Florini teki sunnuntain rataharjoituksessa hienoa työtä ja selvisin sen kanssa helpotetun radan sarjoineen ja trippeleineen ihan kivasti! Kiltisti ja kivasti se ylitti ja yritti selvittää kaikki tehtävät ja sen selässä oli oikein kiva olla koko treenin ajan.

Perjantaina lähdenkin Florinin kanssa taas Ypäjälle Ghislain Fouargen valmennukseen. Täytynee huomenna muistutella pojalle taas koulujuttuja, ettei tule perjantaina yllätyksenä tämän viikon lajinvaihto :-)

Tobbertin kanssa on menossa "murrosvaihe". Vanhalla systeemillä alkoi tulla viime kauden lopussa rajat vastaan ja nyt on muutettu valmennussysteemiä vähän toisenlaiseksi; muotoa nostetaan ja lyhennetään ja takaosaa nopeutetaan reilusti. Omasta mielestäni isohko rata ja valmennus muutenkin meni oikein innostavasti pienistä virheistä huolimatta, mutta toivon että tämä uusi systeemi tuo toivomaani tulosta ja isommatkin radat alkavat vähitellen sujua kauden mittaan. Katsotaan kuinka onnistun, nyt tuntuu ainakin että on valoa tunnelin päässä ja Marek rohkaisi jatkamaan.

 

 

2.4.2010

Vihdoin sain kuvattua Pappiksesta pienen videopätkän ja työstettyä sen esityskuntoon!

VIDEO PAPPIS

Lisäsin vähän kuvia Pappiksen varsa-ajoilta, sehän siirtyi minun ja Päivin omistukseen heti maitovarsana ja muutti meille heti vieroituksen jälkeen. Pappis on siis ollut meillä jo 3,5 vuotta...huh huh kuinka aika meneekään!

Florini on ansaitusti saanut unohtaa kokoamiset, tarkat siirtymiset ja muut nypläämiset viikoksi. Sen sijaan se on hypännyt niin liinassa kuin ratsastaja selässä ja nautiskellut pidemmästä ja pyöreämmästä muodosta tarhassa ja vapaana maneesissa pukitellen ja iloitellen =).

Seuraavaksi onkin Florinilla ja minulla 16.4 - 18-4. Ypäjällä Hollantilaisen Ghislain Fouargen valmennus, johon pääsimme taas mukaan. Siihen asti poika saa ottaa vähän rennommin, pelkkä läpiratsastus riittää koulupuolella, mitään vaikeaa ja stressaavaa ei harjoitella. Esteille minulla on selvät suunnitelmat ja sillä puolella keskitytään takaosan vahvistamiseen ja parannellaan etuosan työskentelyä. Mutta sehän on vain hauskaa vastapainoa tiukan tarkalle kouluratsastukselle.

Galon ja Tobbert tuntuvat molemmat voivan mainiosti! Toukokuuhun mennessä olisi tarkoitus hoitaa kilpailuluvat kuntoon ja aloittaa kisakausi niidenkin kanssa. Tällä hetkellä kaikki hevoset ovat siis hyvässä kunnossa, mikäs sen parempaa!

 

27.3.2010

FLORINI SIJOITTUI KOLMANNEKSI prosentein 73,0 laatuarvostelunfinaalissa Ypäjällä!

Ei ollut riemulla rajaa kaasutellessani epäuskoisena palkintojenjakoon. Florini söi jo päiväkaurojaan karsinassa loimitettuna, kun Johan soitteli luokan tilannetietoja meille talliin. Florini jaettu kolmas....Florini vieläkin kolmas....ja vieläkin...voi juma! Viimeisen ratsukon tuloksia odotellessa jännitys nousi tallissa kattoon asti ja naapurikarsinoiden estehevosten groomingteamit jännittivät kanssamme lopputuloksia. Ja niin tuli viimeinen soitto: Ja vähän äkkiä sieltä palkintojenjakoon!

Florini ravasi ja laukkasi puolen kilometrin matkan metsän läpi kilpailumaneesille ja teimme lennokkaan saapumisen kilpailumaneesiin, sopivasti kunniakierrokselle =). Ja hienon oriin tavoin, tämä "reipas verryttely" ja vauhdikas sisääntulo aploodien ja musiikin täyttämään maneesiin, ei tuntunut Florinilla sitten yhtään missään, vaan se liiteli heti maneesissa esiintyen yleisölle kuin mikäkin maailman mies! Se ei säikähtänyt pomppivia hevosia, katsomon ääniä, kukkia, musiikkia, ei mitään.

Itse kouluohjelma meni paremmin kuin uskalsin odottaa!

Suoritimme siistin ohjelman, jossa olisi ollut tietysti paljon parantamisen varaa, mutta kaikki meni juuri niin kuin oli harjoiteltukin, tai jotkut kohdat jopa vähän paremmin. Tuomareiden kommentit olivat rohkaisevat ja sain neuvoja jatkoa varten. Florini käyttäytyi esimerkillisesti koko reissun ajan. Se oli kuuliainen, avuilla, hallitsi hermonsa ja teki kanssani yhteistyötä. Kertaakaan se ei singonnut, hyppinyt, vastustellut...ei mitään. Ei verryttelyssä, maastossa, ei missään.

Florini sai kehuja kolmesta hyvästä, puhtaasta askellajistaan, varsinkin käynnistä ja laukasta. Miinuksena todettiin sen olevan vielä hieman aikataulusta jäljessä koulutuksellisesti ja ravi toivottiin esitettävän rauhallisemmassa tempossa. Ja siinä se. Muutoin Florini olikin sitten hyvä ja keskiravit irtosivat mukavasti, siirtymiset olivat pehmeitä ja vastalaukat onnistuivat hyvin. Käynti/ käyntiohjelmamme oli hyvä  ja siitä saimme ihan huippupisteet! (8.0)

Ylpeä ja varmasti oripäivien iloisin ratsastaja lenteli pilvissä koko loppuillan. Florini on hieno mies!

 

VIDEOKOOSTE Esma Putkonen - Florini 26.3.2010

TULOKSET laatuarvostelunkutsukilpailu

 


25.3.2010

Huomenna onkin lähtö Florinin kanssa Ypäjälle! Tänään on ohjelmassa kevyttä liikuttelua ja pesu shampoolla ja hoitoaineella. Sitten kalanmaksaöljyä kavioihin, letit harjaan, jotka aamulla rullataan nykeröiksi, baby oilia turpaan ja menoksi :-).

maaliskuu_22.3.2010_037.jpg

Viime vuonna uhosin parantavani omaa "kouluratsastuslookia", eli kouluratsastajan katu-uskottavuutta ja niin olen tehnytkin... ;-) Lähden tästä pian kipin kapin Marin ompelimoon hakemaan minulle tyköistuvaksi ommeltua Pikeurin kouluratsastusleikattua kilpailutakkia. HL-Team antoi syntymäpäivälahjaksi Röckelin valkoiset kisahanskat, jotka on "blingattu" yhteensopivaksi Florinin uuden "bling bling" Swarowski otsapannan kanssa.... 8)

Hehe! Ainoa varustuksessa epäilyttävä asia on GPA:n kypärä, mutta kaikkeen ei voi olla varaa yhdellä kertaa. Parannusta viime syksyyn on kuitenkin tapahtunut huimasti, joten tavoitteeni säilyttää 9.s sija myös finaalissa, on toivottavasti realistinen haave... hehe!

Paljon vähäpätöisempi ongelmahan on, kuinka selviämme kouluradasta, ja onko Florini edes valmis esittämään niin vaikeaa ohjelmaa.. mutta, ainakin olemme tyylikkäitä, jos kaikki muu menisikin huomenna pieleen ;-) Swarovskit kimallellen ylpeänä radalle!" Bling Bling, täältä tullaan!

17.3.2010

Florinin kilpailuihin on enää viikko. Koko talven on valmistauduttu kauden ensimmäiseen koitokseen, eli oripäivien yhteydessä Ypäjällä ratsastettavaan laatuarvostelun finaaliin. Tässä kohtaa voi vain todeta, että kaikki on nyt tehty niin hyvin, kuin näillä taidoilla pystyy ja mihin 5-vuotiaan oriin keskeneräinen runko ja  lihasmassa venyy ja paukkuu ilman että pää hajoaa. Ohjelman kohtia on harjoiteltu ja koko ohjelmakin muutaman kerran ratsastettu läpi, tosin lyhyellä radalla. Vaatimukset on kovat, heti keväänkorvilla tulee 5-vuotiaan venyä koottuun raviin, laukkaan, vastalaukkaan, laukanvaihtoon käynnin kautta... Hattua täytyy nostaa Florinille siitä, että sen huumorintaju tuntuu riittävän ihan vaikka kuinka pitkälle. Joka päivä ratsastan reilut puoli tuntia ja käyn aina jonkun asian läpi. Tänään oli vastalaukat ja siirtyminen käynnin kautta uuteen laukkaan. Turha sekoittaa Florinin päätä sotkemällä ohjelman jokaista kohtaa yhteen päivään, parempi jakaa palasiin ja hioa jotain kerrallaan. Ainakin Florini tuntuu olevan systeemiin hyvin tyytyväinen.

Tobbert näyttää toipuvan hyvin ja ontuminen loppui viime viikon lopulla ja jalan turvotus laski. Todennäköisesti Tobbertia vaivasi kaviopaise jossain seinämän alla, niin mystisesti ontuminen alkoi ja loppui.

Kun Tobbert on toipunut ratsastuskuntoon, on Galonin aika siirtyä sairaslomalle. Todennäköisesti silläkin on kaviopaise, täytyy hautoa lämmennyt etukavio muutaman päivän ja katsoa lakkaako ontuminen.

Pappis ainakin pysyy terveenä ja voi hyvin. Eilen hyppäsimme ristikkoa ympyrällä ja poika toimi oikein moitteettomasti. Vähän on hevosilla kevättä rinnassa ja ylimääräistä virtaa on kerääntynyt yhden sun toisen kavionpohjiin, mutta Pappis on oikein nätisti "iloitellut" pakkashöyrynsä ja sillä ratsastaminen on varsin mukavaa eikä takapakkeja ole tullut. Videointi siirtyy ensi viikolle, yhteistuumin päätimme ettei näissä pakkaslukemissa maaliskuun puolivälissä kenenkään huumorintaju riitä videokuvaamiseen näpit jäässä..

 

11.3.2010

Hoppalullallei ja niin lensi jalustimet, kun Florini singahti altani ravia, jota voisi luonnehtia tykinkuulasta ammutuksi keskiraviksi. Olin pudota puolessa tunnissa vain vaivaiset 3 kertaa. Ja syy? No, kun oriissa on voimaa, ei tarvitse olla niinkään syytä. Riittää vain laiska siirtyminen, ja sen korjaus "napauttamalla" kantapäätä kylkeen. On / off. Niinpä. Normaalihevosella reaktio hitaaseen siirtymiseen vaan on yleensä, no, ihan ok keikkua kyydissä mukana. Florini taas singahti järjettömän nopeasti pitkän sivun päästä päähän ja sitten pitkin seiniä, ensin koska "SINÄ KÄSKET" ja sitten koska irronnut jalustin hakkasi turboahdetun ratsun kylkeä... Ei muuta kuin jalustin jalkaan ja again and again... ja sama siis toistui monta kertaa, ja monta kertaa ajattelin että NYT minä putoan, enpäs pudonnutkaan :-).

Florini ei missään vaiheessa ollut heittämässä minua selästä, sehän kävisi helposti jos herra vaan vähän yrittäisi... Florini vaan "reagoi". Ja voimaa on, kuin pienessä kylässä!

Florinin kaltainen voimapesä ei ole harrasteratsu, vaikka kuinka kiltti poika onkin. Kouluratsussa on oltava voimaa... mutta jos tavallinen harrastelija nousisi tämän selkään... Olisi ratsastushetki lyhyt ja ytimekäs. On ja Off. No doubt.

Mietin vaan tässä tätä ratsastuksen perusongelmaa. Jos hevonen on rauhallinen ja kiva, sen selässä pysyy, mutta ravi ei ole kovin "säväyttävää" eikä meno niin koottua. Sitten kun laitetaan painetta, häviää ohjattavuus ja hallinta...hmmm... täytyy vain ostaa lisää "saddlegrip"liimaa, jolla housut tarttuu kiinni satulaan ja jatkettava näitä "ilmalentoja" matkalla kohti näyttävää keskiravia.

 

7.2.2010

Galon on ahkeroinut oppimestarina Lindan ratsuna viikonloppuna Eowenin estetreenissä. Florini taas pääsi esteharjoituksiin mukaan ensin minun kanssani ja seuraavana päivänä suunnatessani Ypäjälle hoiti ratsastuksen Eowen itse!

Florini suoriutui hyvin molemmista päivistä ja luulenpa että estetunnit kouluvalmennuksen jälkeen olivat kaivattua vaihtelua Florinin pääkopalle. Ainakin Florini tuntui viihtyvän estehevosena ja sai Eowenilta molempina päivinä kehuja. Suunnitelmat noviisisarjan osakilpailuihin osallistumisesta ensi kesänä saattavat siis saada tuulta alleen :-).

Tobbert potee jonkinasteista takajalan ongelmaa, luulen että pieni kaviopaise häiritsee Tobbertin elämää ja se ei ole ihan kunnossa vieläkään muutaman viikon levon jälkeen. Katsotaan miten Tobbertin hoidossa edetään vai häviääkö paise, mustelma vai mikä lie ihan ajan kanssa itsestään. Hätiköinti on turhaa, annetaan vähän lisää aikaa ja katsotaan viikon kuluttua tilanne uudestaan.

Pappis etenee hienosti ratsun tehtävissä ja suunnitelmissa on pienen koulutusvideon väsääminen näkyville youtubeen. Yritän saada sen aikaiseksi ensi viikolla, jotta blogin seuraajatkin näkevät livenä, kuinka kivasti nuori projektini edistyy ratsun uralla :-)

 

2.3.2010

 

 

28.2.Ghislain_F.jpg

 

 

 

Ghislain Fouarge

Ypäjällä 27.2.2010

 

 

 

 

 

Viikonloppu Ypäjällä oli juuri niin antoisa kuin saatoin toivoa. Gislain Fouargen selkeä ja johdonmukainen valmennustapa sopi Florinille erittäin hyvin.

Perjantain ja sunnuntain välillä oli nähtävissä suuri ero niin minun kuin hevoseni ryhdissä, joten tulosta saimme aikaiseksi!

Fouarge ei suvaitse hitautta tai laiskottelua niin ratsastajan kuin hevosenkaan osalta. Hevosen tulee liikkua läpi ja kannettava itsensä. Itselleni lauseet " You are too slow" (eli ratsastin 5 askelta tekemättä mitään erityistä liikkeiden välissä) ja "bend him more", "MORE" sekä "shorter reins" tulivat hyvin tutuiksi...

28.2.2010_048.jpg

 

 

 

 

Pysähdys ja siitä liikkeelle....28.2.2010_047.jpg

 

 

 

 

 

 

 

...tulee tapahtua napakasti ja viivyttelemättä.

 

 

 

 

 

Minun oli helppo tuntea oloni kotoisaksi Fouargen opissa, sillä valmennustyyli ei poikkea juurikaan estevalmentajiemme Marekin ja Eowenin tavoista ratkaista asioita. Perinteisen kotoisan kouluratsastustunnin kaavasta Fouarge poikkeaa kyllä suuresti.

Fouargen tunnilla kaikki onnistuminen on kiinni kontrollista, siitä että hevonen on avuilla, läpi. Kuuntelee. Jokainen askel on harkittu, jokainen pitkäsivu sisältää kokoamisia, sulkuja, suoristamisia, käännöksiä... ei yhtään "tyhjää" sivua. Ei ratsasteta turhia kilometrejä, niin kuin hän sanoi Suomalaisten tekevän. "Don't ride kilometers" ja "Make him rounder, rounder, MORE!" :-) Sitten kaikki muukin onnistuu.

 

28.2.2010_049.jpg

Florini ja Esma korva tarkkana kuuntelemassa Fouargen neuvoja

 

Viikonlopun valmennuksesta olen koostanut videon, joka on katsottavissa täällä:

FLORINI, Fouarge february 2010

Paljon on vielä opittavaa, mutta oikeaan suuntaan olemme ainakin menossa. Florini sai kehuja Ypäjällä ja oli vaativassa seurassa aivan kotonaan. Toivottavasti meille avautuu mahdollisuus osallistua useamminkin Ghislain Fouargen valmennuksiin Suomessa.  Ypäjältä suuntasi kotiin sunnuntaina hyvin väsynyt mutta tyytyväinen ratsastaja, sekä muutaman päivän loman ansainnut nuori ja sivistynyt ori.

 

25.2.

 

2010

Eilen illalla suljin puhelimen Uskomattoman kiitollisena valmentajalle, joka muisti minua nyt, juuri nyt, kun apua eniten tarvitsen. Vastasin siltä seisomalta myöntävästi ja pompin kattoon =)

Huomenna pakkaan Florinin autoon ja suuntaan sen kanssa Ypäjälle Hollantilaisen Ghislain Fouargen kolmipäiväiseen valmennukseen. Valmennus ei olisi voinut tulla meille sopivampaan hetkeen, koska Florinin laatuarvostelun finaaliin on enää kuukausi. Ghislain Fouarge on FEI koulutuomari, joka on tuomaroinut mm. Las Vegasin World Cupin Finaalissa. Hän on myös tunnettu valmentaja ja itse kilpaillut ennen maajoukkuetasolla kouluratsastuksessa.

Kaikki suunnitelmat täytyy muuttaa niin, että huomenna pääsen matkaan; tallityöt, auton korjaus, pojan synttärikutsut... mutta ei ole kysymystäkään ettenkö valmennukseen lähtisi.

Viikonlopun jälkeen päivittelen blogiin kuinka suuret onkaan Hollantilaiset kouluratsastuskritiikkit verrattuna Irlantilaisiin estepainotteisiin kritiikkeihin... ihan valmennusmielessä. :-)

24.2.2010

Florini alkaa vähitellen tuntua taas omalta. Mikäs siinä on istua unelman selässä, joka odottaa käskyjä kuin saksanpaimenkoira ja toteuttaa kaikki omistajansa toiveet parhaan kykynsä mukaan. Ja kykyä on, kunhan kaikki liike ja voima saadaan ohjattua ehjään, hyvään suoritukseen.

On mieletön tunne ratsastaa vahvalla, testosteorinia pursuavalla voimapesällä, joka keskittyy ratsastajaansa ja on palvelualtis, nöyrä, kuulolla, eikä välitä vaikka katto romahtaisi niskaan, jos minä en välitä. Florinin selässä täytyy keskittyä, vaan ja ainoastaan ratsastukseen, sillä Florini syöksähtää alta pois siinä sekunnissa kun annan sille epäselviä, uhkaavaksi luettavia käskyjä.

Tällä hetkellä liitelen pilvissä, ja olen onnellinen hienosta hevosestani, onnellinen etten viime kesänä myynyt sitä vaikka hyvä ostotarjous tulikin. Juuri nyt se on maksanut minulle kaiken rahan ja vaivan sentilleen takaisin.

15.2.2010

Pappis on edennyt suunnitelmien mukaisesti. Tammikuun loppuppuolella opetin Pappiksen ohjasajolle, ja maneesissa on harjoiteltu käännökset, siirtymiset askellajeista toiseen, ohjasajo ympyrällä ja takaa. Mitään yllättäviä ongelmia ei tullut ja pappis yllättikin Positiivisesti sietämällä ulko-ohjan tuntumalla ohjan paineen hyvin! Aeuraavaksi alkavat väistävien liikkeiden opettelu ja avotaivutukset, mutta sitä ennen Pappis keskittyy hyppyharjoituksiin.

Ne aloitimme helpoilla puomiharjoituksilla kujassa ja sitten osallistuimme Marekin valmennukseen "baby-ryhmässä".

marek_helmikuu_078.jpg

 

Lisää Pappiksen valmennuskuvia löytyy TÄÄLTÄ

Pappis selviytyi tunnista hienosti ja hyppäsi ensimmäisen okserin ratsastaja selässään 80 cm korkeudelta!. Ei huonosti ensimmäiseksi hyppytunniksi :-) pappis vaihtoi helposti laukat, ei temppuillut kummemmin kaarteissa vaikka kääntäminen onkin vielä vähän hakusessa. Tunnista jäi kiva mieli myös Pappikselle ja tästä meidän on hyvä jatkaa harjoittelua kohti kesän nuorten hevosten kilpailuja!

Tobbert on hyvässä kunnossa, sen kanssa hiotaan laukkaa pyöreämmäksi ja kootummaksi vastalaukkojen, taivutusten ym. kokoavien harjoitusten myötä. Marekin valmennuksessa Tobbert hyppäsi hienosti joten kaikki menee sen kanssa niin kuin pitää.

Galon sai uuden kengityksen kuukausi sitten. Se näyttää sopivan Galonille loistavasti ja poika on tällä hetkellä oikein kivassa kunnossa. Sitä on kuntoutettu joulusta lähtien ja nyt sitä ratsastetaan jo normaalisti, lukuunottamatta isoja hyppyjä ja rankkaa estevalmennusta.

marek_helmikuu_280.jpg

 

 Lauantaina Galon osallistui hoitajansa Jennin kanssa Marekin valmennukseen, mutta itse en hyppää sillä vielä mitään isompaa. Nyt ainakin näyttää oikein lupaavalta ja toivon että Galon on mukana kesän kilpailuissa!

 

 

 

Florini saapui takaisin kotiin! Lauantaina ratsastin sen Marekin valmennuksessa ja korva tarkkana kuuntelin neuvoja,

helmikuu_2010_081.jpg

kuinka minun tulee jatkaa sen kanssa.

Florini tuntuu tosi hyvälle. Marek on ratsastanut sen pyöreäksi, kuuliaiseksi ja nöyräksi. Kevään suurin haaste minulle taitaakin olla tämän tilanteen ylläpitäminen. On mukava ratsastaa paikkansa tietävällä, hyvin kasvatetulla oriilla, joka keskittyy ratsastajaansa. Helppoa näin voimakkaan oriin ratsastaminen ei ole, mutta kuka nyt haluaisikaan ratsastamisen olevan niin helppoa... ;-)

helmikuu_2010_096.jpg

Florinin kanssa kilpailukausi aloitetaan 26.3.2010 Ypäjällä oripäivien yhteydessä järjestettävässä Laatuarvostelun Finaalissa. Siihen mennessä täytyy sujua vastalaukka, koottu ravi ja pidennykset... joten työtä on edessä seuraavaksi kuukaudeksi.

 

 

 

 

Hyvässä kunnossa poika on Suomeen palannut, joten kiitos kaunis Marekille Florinin hyvästä hoidosta ja valmennuksesta!

florini_february_2010_065.jpg

 

Florini 15.2.2010

 

21.1.2010

Tobbert sai pitää kunnon joulutauon eikä käynyt maneesissa moneen viikkoon. Sen sijaan se maastoili monipuolisesti ;-) ja sai nauttia elämästään aika rennosti. Hyvää se pojalle tekikin, vaikka ensimmäiset ratsastuskerrat maneesissa tauon jälkeen olivatkin vähän nuhtelun täytteisiä...Tobbertin mielestä loma ja pitkänä hölkkäily ja kiitolaukat olisi voineet jatkua seinien sisälläkin. Ei sanoin minä. Työ on työtä ja loma lomaa... :-)

Pappis on saanut opetella maastoratsuksi ja laukkaakin jo reippaasti lumisilla pelloilla ja muutenkin toimii moitteetta maastossa. kohta täytyisi senkin kanssa siirtyä "sisäoppiin". Kiirettä ei ole, eteenpäinpyrkimys löytyy kivasti lumisilla metsäteillä.

Florini voi Marekin sanojen mukaan hyvin ja valmistautuu maaliskuun kisoihin. Hyppäämiset ja laukanvaihdot on jätetty pois ohjelmistosta ja nyt keskitytään siirtymisiin ja vastalaukkoihin. Pian poika tuleekin kotiin ja valmennusvastuu siirtyy minulle! Innolla odottelen pojan kotiinpaluuta :-)

Galon voi ihan hyvin ja sitä on maltillisesti valmennettu lumihankitreenissä. nyt olemme muuttaneet sen kengitystä ja sille on laitettu etujalkoihin New Balance kengät. katsotaan miten kengityksen muutos auttaa tai pahentaa fyysistä tilaa ja kuukauden kuluttua klinikalle kontrolliin. Jos siellä kaikki näyttää hyvältä, alkaa varovainen kuntoutus.

 

 

 

27.11.2009

Juuri sopivasti estetauolle tulikin aivan valtavat määrät ihanaa lunta! Hevoset saavatkin nyt tarpoa lumessa ja vahvistaa lihaksiaan, rauhoittaa hermojaan ja voida yksinkertaisesti... hyvin.

Galonin vanha vamma alkoi nostella päätään ja kertoa olemassaolostaan marraskuun lopulla. Vuoden viimeinen Marekin valmennus jätti omituisen olon ja epävarmuuden Galonin terveydentilasta. Mitään ei oikeastaan ollut pielessä, mutta silti...kaikki ei ollut niin kuin piti. Viikon päästä Eowenin tunnilla Galon teki aivan omituisia virheitä lähestymisissä esteille, joiden pitäisi meille olla jo ihan rutiinihyppyjä. Pieni kalvava epäluulo Galonin voinnista saikin sitten varmistuksen Galonin ensimmäisen kerran oireillessa näkyvästi reilu viikko Eowenin valmennuksen jälkeen. Takajalan liike heilahti hassusti ja paljasti lonkan alueen olevan taas tukossa. Galon on rehti hevonen ja yrittää viimeiseen asti, eikä turhista hätkähdä ja pienistä kolotuksista juurikaan välitä. Opin vuoden lopuksi Galonista siis paljon uutta ja osaan nyt lukea hevostani ja välttää vamman uusiutumista aikaisemmassa vaiheessa.

Joudun myöskin nielemään sen tosiasian, ettei Galon välttämättä kestäkään ensi kaudelle asettamiani tavoitteita ja suunnitelmia.

Pimenevässä illassa katson Galonin innokkaisiin ja säihkyviin silmiin sen halutessa pukitella ja singahdella ympäriinsä kentän paksussa lumipeitteessä. Hyppy ylös ilmaan ja äkkiä hevosessa sitkeästi istuva kipu saakin sen pysähtymään kesken loikan ja se kävelee rauhallisesti luokseni huokaisten syvään. Tunnen suurta kunnioitusta osaavaa hevostani kohtaan ja totean vedet silmissä, hitot niistä Helsinki huntingeista ja kansallisista kilpailuista. Minulla on sentään sinut. Tästä eteenpäin otetaan päivä kerrallaan. Nyt on edessä lumihankitreeniä ja riittävästi lepoa. Kunnon esteitä hypätään taas joskus kevään korvilla, jos se Galonista tuntuu hyvältä.

Papalong edistyy ratsun urallaan hitaasti, johtuen ratsastajan kiireistä... no, eteenpäin mennään ja kaikki opitut asiat on opittu oikein päin! Eli Pappis liikkuu maneesissa ratsastajan alla kaikissa askellajeissa ja nyt on siirrytty ilmojen innoittamina maastoratsastukseen! Se sopiikin luontoa ja muuttuvia maisemia rakastavalle Pappikselle hyvin ja poika vaikuttaa elämäänsä oikein tyytyväiseltä.

 

joulu_2009_pappis.jpg

Esma ja Pappis jouluaattoratsastukselle lähdössä. 

 

Tobbert on hyvässä kunnossa ja viettää lepokauttaan maastoilun merkeissä. Kertaakaan en ole sitä maneesissa käyttänyt joulutauon alettua ja luulenpa, että tämän vuoden loppuun jatkamme samalla linjalla :-) "Maneesiloma" on Tobbertille paikallaan!

Florinia kävin katsomassa ja ratsastamassa 18.12, eli juuri joulun alla. Pakkasta oli Pärnussa -22 astetta noustessani sen selkään, mutta niin kova halu oli päästä Florinilla ratsastamaan pitkästä aikaa, ettei edes paukkupakkanen saanut minua perumaan suunnitelmia, vaan suuntasin Muken kanssa Eestiin ja ajoimme alas Pärnuun ja nousin oriini selkään. Ja lämminhän minulle tuli! Jääpatsailta näyttivät lähinna ratsastusta seuraavat Marek ja Muke, minulla ja Florinilla vaan silmäripset huurtuivat vauhdikkaassa menossa! Florini voi hyvin. Marek on ratsastanut sitä loistavan hienosti, se on nöyrä, kuuliainen ja kiltti. Se tekee kaiken mitä se nelivuotiaan honkkelilta kropaltaan kykenee mukisematta ja pienintäkään ilkeyttä tai kettuilua en voinut siitä aistia. Kiitin Marekia kauniisti. Laukkaan on tullut paljon lisää voimaa ja pyöreyttä, nyt se pysyy avuilla eikä "kaadu" sinne tänne ratsastajan alla. Käynti on pitkä, rento ja matkaavoittava. Ihastuksissani laskeuduin hevoseni selästä. Vau! Florinin laukka on upea. Ja samaa aikaa niin vahva. En olisi itse pystynyt ratsastamaan sitä näin pyöreäksi ja valmiiksi ensi kaudelle, koska Florinin liikkeen valtava voima heittää minut irti satulasta ja tuntuu kuin heiluisin puolelta toiselle. Iso ori tarvitsee ratsastajalta voimaa ja tukea, jotta löytää tasapainonsa. Onneksi ymmärsin syksyllä, ettei minun tarvitse tehdä kaikkea yksin, sillä nyt allani oli tyytyväinen, paikkansa tietävä ja tehtävänsä osaava nuori ori. Tammi - helmikuun vaihteessa Florini saa tulla takaisin kotiin ja katsomme jos Florini on valmis ja kunnossa 5-vuotiaiden kilpailusarjoihin ensi kaudella!

 

23.11.2009

Nyt voin hyvillä mielin antaa hevosille pienen kilpailutauon. Galon hyppäsi Eholla lauantaina 120 cm radan puhtaasti ja hyvin. Myös Galonin 110cm rata oli puhdas 0-0 tulos, joten en voi olla hevoseen muuta kuin tyytyväinen. Yhteistyö vielä takeltelee toisinaan ja minun on vaikea löytää oikea rytmi Galonin kanssa, mutta 120cm radalle löytyi oikeat nappulat ja rata oli sujuva ja tuntui jopa...no ei niin pelottavalta =). Kehuin valmentajiamme tuossa aikaisemmin tallipäiväkirjassa ja täytyy sanoa taas kerran, että kiitos. Eowen Earlie nimittäin tuli meitä auttamaan Eholle isompiin luokkiin ja valmentajasta oli suuri tuki. Muutamat estevälit olisin varmistellut varovaisemmin ja varsinkaan 120cm rata ei olisi ollut niin sujuva kuin se nyt oli. Tobbert ei tuntunut viikolla kotona harjoituksissa varmalta, joten ilmoitin sen suosiolla pienempiin luokkiin 100 ja 110cm. Tobbertillahan on ongelmia itseluottamuksen kanssa, eikä sitä voi nostaa nopeasti eteenpäin. Kotona tehtävät voivat onnistua todella kivasti ja hyvässä yhteistyössä, mutta kilpailupaikalla Tobbert helposti alisuorittaa. 100 cm onnistui hyvin ja saimme 0-0 radalla sijoituksen, mutta 110 cm epäonnistui aika lailla täysin. Tein muutaman virheen radalla ja käänsin liian verkkaisesti kaarteissa. Tobbert otti siitä itseensä ja stoppasi kahdelle harmittomalle esteelle. paikan päällä sapetti ihan kamalasti, mutta ymmärsin hyvin että kiirehdin radalla ja Tobbert on tarkka poika. Tobbert tarvitsee enemmän varmistelua, pidemmät tiet ja tasapainon kuntoon jokaisen esteen välissä. Jos siinä onnistuu, voi toisessa vaiheessa jo vähän lisätä vauhtia. Perusrata tulee ratsastaa huolellisesti...enkö aina sanokin niin oppilailleni...hehe!

Mutta joka tapauksessa, tavoitteeseen on päästy! Molemmat hevoset ovat startanneet 120 cm tasolla hyväksytyt radat. Tämä vuosi on hyvä laittaa nyt pakettiin ja ruveta valmistautumaan ensi kauden haasteisiin. Eli Galonille voimaharjoittelua ja Tobbertin muotoa ja kokoamisastetta tulee nostaa, jotta laukka rullaa varmemmin ja paremmin. Galon saa siis nauttia vaihtelevasta maastoilusta ja Tobbert joutuu koulutreeniin ja koulukisoihin! Sunnuntaina heti Ehon kisojen jälkeen avasimmekin yhteisin koulukilpailu-uran ja starttasimme Helppo A:O luokan. Tulos: muutamia selkeitä rikkeitä ja nipin napin hyväksytty tulos, mutta tästä on hyvä lähteä eteenpäin ja parantamaan suoritusta! "Koulutuupparit" varokaa, Voltaire/Burggraaf ruunani voittaa vielä lähiseudun kouluhepat ;-)

 

342.jpg

              Esma ja Tobbert 6 Days Dressage 22.11.2009

13.11.2009

Tobbert ja Galon tekevät tasaista hyvää työtä. Molemmat liikkuivat hyvin Eowenin valmennuksessa ja pienet virheet ja korjaukset olivat ratsastuksellisia. Molemmilla hevosilla on hyvä asenne ja ne hyppäävät rohkeasti ja tyytyväisen oloisesti. Seuraavaksi suuntaan hevosten kanssa ensi viikon viikonloppuna Eholle kilpailuihin. Tavoitteena olisi startata molemmilla 110 cm ja 120 cm luokat.

Hieman hirvittää lähteä yksin, ilman valmentajan tukea "isoille" radoille. Ihan itse pitäisi tietää kuinka monta laukka-askelta mihinkin, täytyykö ratsastaa eteen vai ottaa vähän takaisin... huh huh. Niin monta asiaa muistaa ja isommissa luokissa virheisiin ei enää ole varaa tai heppa raukka jää todellakin yksin. Glunks. Täytyy vain keskittyä ja laskea välejä. Päässä pyörii vain suhtautetut linjat vaikka muutakin ajateltavaa olisi...

Mutta, juuri näistä ajatuksistahan sitä ammentaa voimaa arjen pyöritykseen. Tavoitteita, haaveita, jänniä hetkiä ja kiperiä tilanteita. Eipä tarvitse kotoa kauempaa hakea sisältöä elämäänsä. Mikä sen parempi :-).

Pappis etenee ihan suunnitelmien mukaan ekaluokkaansa eteenpäin. Tässä vaiheessa tapahtuu paljon ja jokaisella kerralla mennään vähän eteenpäin. Oikein kiitollinen ja kiva vaihe hevosen koulutuksessa!

Pappis on perusluonteeltaan rento ja ystävällinen kaveri. Sen kanssa saattaisi ajautua tilanteeseen, jossa joutuu käyttämään selästä vahvempia apuja eteenajamiseen. Ratkaisin tilanteen Pappiksen kanssa niin, että luovun juoksutusavusta pikkuhiljaa, jotta saadaan maastakäsin juoksutusraipan apu pohkeen tueksi mahdollisimman kauan.

Olen siis istunut liinassa useita kertoja ja saanut apua juoksuttajalta pohkeelle. Tämä onkin toiminut loistavasti ja Pappis liikkuu reippaasti eteenpäin liinassa ja lähtee heti pohkeesta eteenpäin. Laukkaakin on jo kokeiltu muutamana päivänä ja se on onnistunut hyvin. Pappiksella on miellyttävät askellajit, joissa on helppo istua. Vasemmassa kierroksessa Pappis hakee jo ihan kivasti tuntumaa ulko-ohjalle ja liikkuu ihan oikeinpäin. Tänään kokeilimme jo ratsastusta maneesissa ilman juoksutusta ja se onnistui aivan suunnitelman mukaan. Liinatyöskentely oli auttanut ja allani oli reippaasti eteenpäin liikkuva, kiva nuori hevonen.

 

 

 

9.11.2009

Viikonloppu oli estetäytteinen Marekin valmennuksen ja kilpailujen ansiosta. Tobbert ja minä hyppäsimme ensimmäisen yhteisen 120 cm radan Eholla järjestetyissä estekilpailuissa. Realistinen tavoitteeni oli selvitä hengissä ;-) .  Radalle ei tullut kieltoja tai epäonnistuneita lähestymisiä, pelkästään puhtaita pudotuksia, joten olin todella tyytyväinen hyväksyttyyn rataan.

Galonin kanssa on ollut kilpailuissa puolen vuoden tauko. 100 cm rata olikin epätasainen ja takkuili, mutta verryttelyssä valmentajan (Marekin) neuvot tekivät yhteistyöhön suuren ja näkyvän muutoksen ja 110 cm rata olikin puhdas ja sujuva! Ainoa ongelma oli, että tästä muutoksesta hämääntynyt ratsastaja käänsi hevosensa turhan sujuvasti uusinnassa kohti väärää estettä ja unohti sillä sekunnilla koko radan... no, rutiinin puutetta. Tarvitaan lisää ratoja, kilpailuja ja kokemusta.

Mutta kaikki neljä rataa olivat hyväksyttyjä. Luokkakorkeus on nostettu suunnitelmien mukaan pykälää korkeammalle ja hevoset ovat terveitä ja voivat hyvin. Kaikki menee siis ihan suunnitelmien mukaan, nyt isompiin ratoihin täytyy vain saada lisää varmuutta ja rutiinia. Tästä on hyvä jatkaa :-) .

 

3.11.2009

Pappis on nyt ratsastettu maneesissa ja maastossa. kaikki on mennyt loistavasti, jäätynyt ja liukas maa vaan teki pakollisen paussin harjoitteluun ja odottelemme lumikelejä maastoharjoittelua varten. Ensin ratsastin useita kertoja maneesissa talutuksessa ja tallilla on naurettukin jotain "open heikosta itsetunnosta" kun oppilaat joutuvat taluttamaan minua ympäri maneesia käynnissä ja minä hihkun innoissani että "tämähän menee hienosti"... ;-)

Pääsimme jo siihen tilanteeseen, että Marie juoksutti meitä liinassa, ja maastolenkki oli seuraava askel. Muke tuli sopivasti helsingistä, joten Tobbert kärkihevosena uskaltauduimme maastoon. Eikä siinä mitään ongelmia ollutkaan. Ainoa ongelma, jos nyt voi niin sanoa, on että Pappis ei vähääkään välitä muista hevosista, eikä Tobbertin mukana olosta ollut mitään muuta hyötyä kuin henkinen tuki minulle. Pappis on persoonallinen, aivan omien polkujensa kulkija ja harvinaisen vähän riippuvainen muista hevosista. Yhtä itsenäistä hevosta harvoin tapaa. Ainakaan ei tarvitse miettiä kuinka tilanteet kilpailupaikoilla tai maastoillessa onnistuvat yksin. Pappis on aina yksin, silloinkin kun muut hevoset ovat vieressä.

 

Tobbert kilpaili hoitajansa kanssa viikonloppuna 80 cm ja 90 cm luokissa. Tobbert oli aika innoissaan ja suht pienikokoisella Mixulla oli jättiläisessä pitelemistä =) Minun mielestäni kilpailu meni kokonaisuudessaan oikein hienosti. Tobbert ei ole helppo hevonen, se on herkkä, ulospäin hidas ja sisäänpäin kuuma, herkästi pelästyvä jättiläinen. Sen ratsastaminen kilpailutilanteessa vaatii aikamoista luottamussuhdetta ja rutiinia. Joten puhdas 80 cm perusrata on minusta hieno saavutus. 90 cm luokassakin vain 4 virhepistettä. Ei huonosti, ollenkaan.

Galon kilpaili sekin hoitajansa kanssa, se oli ratsukon ensimmäinen yhteinen kilpailu! Tuloksena puhdas rata estekorkeus 70 cm ja Jenni voi olla hyvin tyytyväinen lupaavaan aloitukseen. Galon käyttäytyi herrasmiehen tavoin, eikä aiheuttanut minkäänlaista hämminkiä vaan Jenni pystyi täysin keskittymään omaan suoritukseensa.

Ensi viikonloppuna Tobbert kilapilee minun kanssani 110cm ja 120 cm luokan Eholla ja Galon 100 cm ja 110 cm luokat. Onneksi Marek on mukana auttamassa, sillä Tobbertin kanssa ratsastan ensimmäistä kertaa 120cm luokan. Huh huh! Siitä tulee huisin jännää! :-)

Florinin kuulumisia Eestistä olen kuullut sen verran, että Marek on siihen hyvin tyytyväinen. Se tarjoaa ja yrittää ja on siis kiitollinen ratsastaa. Se kuulostaa hienolta. Voimme siis luottavaisin mielin valmistautua kohti kevään mittelöitä.

25.10.2009

Tobbert osallistui suunnitelman mukaisesti Eholla järjestettyihin esteratsastuskilpailuihin eilen. Kävellessäni 100 cm rataa maneesissa, tuli minulle nöyrä olo, sillä Eholla rata on vähintään aluetasoa; okserit ovat leveät, haastavia suhtautettuja linjoja ja estevalinnat kaarteissa... ei aina niin helppoja. Kiittelin mielessäni valmentajiamme Eowenia ja Marekia, jotka ovat hyvin prepanneet meitä haastaviin ratoihin. Mutta tiedän myös Tobbertin voiman ja ison laukan, eikä minulle tullut yhtään luottavainen mieli. Vai että oikea kaarre okseri, neljä laukka askelta eteen pysty, kaarre laineelle, josta 5 askelta takaisin isolle okserille...

Ensimmäisessä luokassa Tobbert oli vähän jännittynyt laukatessani verryttelystä sisälle maneesiin (mahtoiko kenties johtua minusta ;-)  ) ja lähestyminen ensimmäiselle esteelle (joka oli oikeassa kaarteessa iso okseri...) ei onnistunut ihan nappiin ja Tobbert kielsi. Uusi lähestyminen, sorruin vähän yliratsastamaan ponnistukseen, joka näkyi ryntäämisenä esteen jälkeen ja sen vuoksi toinen este putosi. Mutta loppurata meni kivasti ja onnistuin suhtautetuissa väleissä ihan mukavasti. Eli tulos 8 vp.

Seuraava 110 cm luokka meni jo aivan toisella asenteella, ja Tobbert hyppäsi ilmavasti, varmasti ja jopa pystyi auttamaan minua tehdessäni virheen, ja nosti meidät aika lailla esteen juuresta pystyn yli, ilman virhepisteitä. Tulos 0-0 ja 3.s sija! Hyvä Tobbert.

 

Sunnuntai-aamuna siirryimme kouluratsastukseen ja hioimme taitoja Jepan tarkan silmän alla. Tobbert liikkui hyvin; vetreästi ja taipuisasti. Toisinaan hyvin hidas takaosakin löytyi tunnin loppupuolella ja isosta norsusta kuoriutui esiin laatu, jopa niinkin hyvin, että saimme kehuja valmentajalta: " sehän osaa olla oikein hienokin, hyvin hieno itseasiassa ". Eli taas kerran: Hyvä Tobbert =)

20.10.2009

Pappis on kesälomalta palattuaan aloittanut ratsun ekaluokan. Esikoulu käytiin kesällä, jolloin Pappiksen selässä käytiin ekat kerrat (Muke istui selässä). Se totutteli varusteiden laittoon, juoksutuksen alkeisiin ja ylipäätään siihen, että sen kanssa puuhastellaan. Se on ohjasajettu, mutta saamattomat omistajat (minä ja Muke) eivät ole saaneet kärryjä perään.. No, kaikkea ei voi ehtiä. Joten päätimme, ettei isoksi kasvava Pappis valjakkoajoon paras olekaan ja keskitymme ratsun tehtäviin.

Pappis on hyvin kiltti 3-vuotias hevonen. Se suhtautuu kaikkeen uuteen tyynen rauhallisesti, eikä panikoi turhista asioista. Aloittaessani juoksutusharjoitukset, ei Pappis voinut lainkaan ymmärtää, että töitäkin olisi tehtävä, sen mielestä rauhallinen lönkyttely oli aivan riittävä etenemisnopeus. Mutta minulla oli toinen mielipide ja kannustaessani Pappista vahvemmin eteen, nousikin pintaan uusi Pappis, Pappis joka poistui paikalta :-) tai lähes poistui, yritti. Ensimmäisellä kerralla lopetimme koulutusjakson kämmenet liinan polttamina.. Tosin oma vika, kun juoksuttaa nuorta ilman hanskoja.

Eli Pappis vastusteli hyvin vahvasti, ei juoksuttamista vaan sitä, että määräsin kuinka kovaa. Kun kaikki askellajit oli suoritettu molempiin suuntiin reippaasti, olin tyytyväinen. Muutaman päivän kuluttua toistin saman ja koska Pappis ymmärsi että eteen on mentävä tai noottia tulee, yritti se olla ovela ja hypätä pystyyn ja heittäytyä ulos ympyrältä kohti ovea. No ikävä kyllä nuori Pappis arvioi väärin omat kykynsä ja maan vetovoiman ja muksahti taaksepäin selälleen maneesin hiekkaan. Pudotessaan maahan se löi etukavionsa huuleensa ja huuli halkesi. Kaiken tämän oman sekoilun päälle minä vielä kannustin sen äkkiä takaisin ylös ja sitten röykytin sitä liinassa eteen provosoidakseni uuden samankaltaisen tilanteen, jotta tämä juttu varmasti käytäisiin nyt läpi ensimmäisen ja viimeisen kerran. Mutta kiltti Pappis oli hyvin hämillään tapahtuneesta ja liikkui nöyrästi kuin enkeli, ja kaikki isottelu ja vastustelu oli tipotiessään. Voi raukkaa. Minun ei tarvinnut kuin seistä liinan päässä ja Pappis hoiti ihan itse omat koulutuksensa risuineen ja ruusuineen :-) 

Tämän jälkeen koulutus on edennyt tasaisen nousujohteisesti, eikä Pappis ole vastustellut lainkaan. Vähitellen lisäsin mukaan sivuapuohjat, hyppäsimme ensimmäiset ristikot liinassa ja pikkuhiljaa sivuapuohjia on kiristetty niin, että viime viikolla ohjien pituus vastasi jo ohjastuntumaa. Pappiksen nurin menon jälkeen se on liikkunut hyvin eteenpäin ja käyttää itseään oikein kivasti. Koska Pappis tarjoaa hyvää liikettä hyvässä muodossa, olen pitänyt koulutusjaksot lyhyinä, kerrallaan vain 15 - 20 min pituisina. Nyt on edetty jo vaiheeseen, jossa juoksutus vaihtuu ratsastukseksi. Viime viikolla kiipesin ensimmäistä kertaa itse Pappiksen selkään ja Rasse talutteli minua ympäri maneesia. Tänään olisi tarkoitus toistaa sama ja ensi viikolla ilmojen salliessa olisi aika lähteä maastolenkille varman hevosen seurassa. Vaikka Pappis on hyvin järkevä nuori hevonen, on se aina kuitenkin jännää ja hauskaa, ratsastaa ne ensimmäiset kerrat :-)

 

 

14.10.2009

Vihdoin minulla on tuloksia Florinin testeistä Eestin orimittelöistä. Ja lopputulos on siis hyvin tyydyttävä :-)

FLORINI oli yhteistuloksissa PARAS esitetyistä oreista!!! 

Hehe! Tulosten saaminen kesti kiduttavan kauan, ja vielä eilen saatuani käsiini pistelistan, ymmärsin että pisteet on hyvät, mutta kun kaikki kirjoitetaan Eestin kielellä ja asiat hoidetaan toisin kuin Suomessa, en oikein ollut itsekään selvillä kuinka tämä homma nyt oikein menee.

Mutta tänään olen eilistä viisaampi ja Florini siis oli oikeasti hyvä :-)

Lämmin kiitos Eestissä Florinin kanssa ahertaneille Mihkel Kangurille, Ivo Otsille ja tietenkin Marek Lootukselle. 

Laitan tuloksia, tietoja ja kuvia näkyviin kun niitä julkaistaan. Nyt on aika tyytyväinen olo :-)

12.10.2009

Florinin käänteet Eestissä ovat olleet vähintään yhtä nopeita kuin oripojan luontainen reaktionopeus ;-)

Eli omistajan on joskus vaikea pysyä kyydissä. Yhdistelmä Eesti, Marek ja Florini= nopeita käänteitä ja jänniä tilanteita.

Vilkuttaessani Florinille en saattanut arvata että seuraavana viikonloppuna sen selässä istuisi Gunnar Klettenberg arvioimassa sen hyppykapasiteettia eestin oripäivillä. =) 

Eli Florini on esitetty viikonloppuna Eestissa oripäivillä. Marek oli itse Suomessa meitä valmentamassa ja järjesti kaiken niin, että Florini näytettiin ilman meidän läsnäoloa. Florinin "omaratsastaja" oli Galonin entinen ratsastaja Ivo Ots ( Ivo kokeili Florinina kerran ennen oripäivää..) Mihkel Kangur ( Florinin ex omistaja) esitti sen maasta käsin ja testiratsastajat arvioivat kapasiteettia.

Jännittyneenä odottelin Suomessa tuloksia ja aina kun Marekin puhelin soi, lenteli perhosia vatsassa. Tuloksia ei ole vieläkään julkaistu, tämän päivän aikana saan kuulla virallisen tuloksen. Ihan liian jännittävää.

Sen verran tiedän, että Florini esitettiin maneesissa vapaana, siltä arvioitiin liikkeet ja irtohypytyksessä hyppykapasiteetti. Se oli hypännyt moitteettomasti 120 cm okserin yli, eli sen mitä sitä oli hypytettykin, minkä luulisi kouluhevoselle olevan ihan ok tulos. 

Omaratsastajan kanssa Glorini oli käyttäytynyt hienosti ryhmäarvioinnissa ja saanut Ivon mukaan kehuja käytöksestään. Eli ratsastettavuuspisteistä ehkä odotettavissa parempaa kuin laatuarvostelussa...

Gunnar Klettenberg oli hypännyt 110 cm esteitä, jotka Florini oli suorittanut hyvin. Klettenberg oli sanonut että Florini on oksereilla hyvä, pystyillä vähän varomaton. Mutta semmoinen Florini on kun ei esteitä kyttyäile ja pelkää. Eli tämäkin osakoe oli onnistunut.

Kouluratsastajan kommentti oli kuulemma hyvä, että tämmöisellä kouluhevosella hän haluaisi ratsastaa.

Florini oli siis tehnyt kaiken hyvin. Vain pisteet ja tulokset uupuvat! Jos Florini ei jalostuslupaa saakaan, ainakin se on ison kokemuksen rikkaampi ja voin olla iloinen 4-vuotiaasta hevosestani, joka on ollut näinkin yllättävässä tilanteessa hyvin valmisteltu ja tehtävien tasalla! Hienoa Florini :-) 

7.10.2009

Iso hevosrekka kaappasi eilen sisuksiinsa Helsingistä "pienet" nelivuotiaat Eestinmatkalaiset, eli Florinin ja pikapäätöksellä mukaan lähteneen Illucian ( om. Maria Lindström ) . 

Marek toi edellisenä päivänä Androsin ja jäi ratsuttamaan meille hevosia rekan jatkaessa tiistai päiväksi Tampereelle klinikalle kyydissään Eestiläisiä kisaratsuja. Tiistai-illaksi kuskasimme Florinin ja Illucian Helsinkiin, josta lastasimme trailerissa ystävystyneet kaverukset isoon autoon. 

Trailerimatka 4-vuotiaiden 170 cm korkeiden tamman ja oriin kanssa meni kuin lastenleikkiä :-) Lapset seisoivat kiltisti autossa, itse matkanteko taisi olla niin jännittävää, ettei siinä paljon mietitty kuka on tamma ja kuka ori... ;-)

Florinille tosin oli puettu silmälaput, mutta onnistui se tutustuminen silti (silmälaput on näköjään helppo riisua matkalla...)

Itse siirto hevosautoon jännitti minua henkilökohtaisesti eniten, onneksi apuna oli kolme erittäin kokenutta hevosmiestä, joiden varmat ja rauhalliset otteet eivät pelästyttäneet hämillään olevia nuoria. Florini oli nuorena tuotu samalla autolla Etelä-Hollannista Eestiin, saman miehen kuljettamana, ja se ottikin koko homman aivan tyynesti, nousi kiltisti autoon ja jäi seisomaan hiljaa mustan oriin viereen. Väliin jätettiin tyhjä paikka ja seuraavaksi laitettiin Illucia kyytiin. Illucialle iso rekka oli aika järkytys korkeine lastaussiltoineen, eikä sisäänmeno houkutellut. Matkalla Illuciaan ystävystynyt Florini ratkaisi tilanteen hirnumalla kutsuvasti illuciaa kyytiin, jolloin Illu hörisi ja astui rohkeasti lastaussillalle ja kiipesi kiltisti sisälle autoon. Auton ovet kiinni, varusteet mukaan ja pikaiset hyvästit. Jäin yksin vilkuttamaan ja seisomaan pimeälle pihalle tyhjän trailerin kanssa. Sinne ne sitten meni. Ensin Vikingillä Tallinnaan ja sieltä kolmisen tuntia kohti Pärnua, Toriin. Minusta tuntui varmasti samalta seistessäni vilkuttamassa rekan perään kuin äidistä, joka lähettää poikansa sisäoppilaitokseen.  Ei muuta kuin huoltoasemalle ostoksille; vesipullo ja suklaalevy suruun. Se auttaa kummasti ;-)

Toivottavasti Illun ja Florinin seikkailu on antoisa ja joulun jälkeen kotiin palaa sivistyneitä, kansainvälisiä,  melkein 5-vuotiaita nuoria. :-) 

 

 

4.10.2009

Tänään Tobbert kilpaili hoitajansa Mikaela Malmsin kanssa junioriseuramestaruudesta. Perusrata onnistuikin hienosti ilman virhepisteitä ja uusinnassa epäonnistuminen lähestymisessä viimeiselle esteelle toi harmittavat 4 virhepistettä pudotuksesta. Kaiken kaikkiaan olimme molemmat "Mixun" kanssa tulokseen hyvin tyytyväisiä. 

Mixu ahkeroi myös Alman kanssa ja osallistui Alman ensimmäiseen estekilpailuun, estekorkeus 60 cm. Alma oli jo maneesissa kuuma ja ihmeissään kaikesta hälinästä ja ilmeestä saattoi lukea suuren kysymyksen. Missä rata ja kärryt? ;-) Kenttä oli sateesta märkä ja esteisiin oli ilmestynyt pelottavia johteita. Kuitenkin Mixu luotsasi Alman hienosti ensimmäisten esteiden yli. Ruskea HL-Team hevosenpääjohde kuitenkin koitui liian vaikeaksi palaksi ohittaa ja pilli soi. Hylätty kahden tottelemattomuuden vuoksi. Kuitenkin, tämä oli ensimmäinen kilpailu ja poikkesi huomattavasti raviradan rutiineista kilpailupäivinä. Voimme olla Alman ja Mixun tulokseen tyytyväisiä.

Pappiksen ja Galonin kohtaloksi jäi seisoa sateessa tarhassa koko kilpailujen ajan sadeloimien alle hautautuneina. 

1.10.2009

Florini muuttaa maanantaina Eestiin Marekin luo, ja vaikka Florini onkin vielä tallissa, minulla on sitä jo ikävä.. :-). 

Onneksi minulle jää näitä ratsastettavia, joista uutuutena remmiin astuu Papalong eli Pappis. Pappis kääntyy talvella nelivuotiaaksi ja siirtyi laidunkaudelta perusopetukseen.

Alkukesästä se sai ensimmäistä kertaa ratsastajan selkään ja nyt on juoksutusopetus käynnissä. Se ei ole sujunut aivan ongelmitta, mutta siitä voin kertoa hieman myöhemmin, paremmalla ajalla ;-).

27.9.3009

VIHDOINKIN vuoden yrittämisen jälkeen pääsin Tobbertilla estekilpailuihin :-). Keravan alue-estekilpailuissa 100 cm aikaratsastusluokka meni puhtaasti, rata tuntui hyvältä ja sijoituimme, vaikka en aikaa lähtenytkään ratsastamaan ja jätin linjat pitkiksi. Olin vain tyytyväinen, että yhteistyö toimi ja Tobbert tuntui todella kivalta ja innokkaalta ratsastaa!

110 cm luokan alussa oli iso okseri, jonka lähestymisessä Tobbert jännittyi; hidasti, osui takapuomiin ja pudotti. Tobbert, suuri "pieni" hevonen, taisi pelästyä epäonnistumisesta sen verran että jännittyi, enkä saanut tilannetta laukaistua ennen seuraavaa okseria, jonne tuli kielto esteen sisään. Mutta tämän alun epäonnistumisen jälkeen, saatuamme luvan jatkaa, Tobbert tuntui taas samalta kuin 100 cm luokassa ja loppurata sarjoineen ja oksereineen meni hyvässä rytmissä, puhtaasti. Joten tulos 8 virhepistettä oli ihan kelpo tulos ja saatoin olla tyytyväinen hyvää lupaavaan yhteisen kisauran aloitukseen! Mikä parasta, Tobbert tuntuu omalta ja minusta sillä on valtavan kiva ratsastaa. Sen hypyissä on voimaa ja se on varovainen. Tietysti epäonnistumiset näkyvät herkässä hevosessa heti, mutta rutiinin karttuessa ja yhteistyön parantuessa saamme varmasti kelpo tuloksia! Kivaa =)

Seuraavat kisat Eholla lokakuun loppupuolella ja marraskuussa Harjun alue-estekilpailut. 

Galon on saanut minut myös hymyilemään, sillä olen saanut ratsastaa puhtaasti liikkuvalla, pirteällä ja kuumalla Galonilla sänkipellolla ja kentällä :-) 

Minulla on siis toiveita päästä treenaamaan hienolla esteratsullani nyt ihan tosissaan ensi kautta varten!

Jos kaikki menee hyvin, on Galon mukana marraskuussa Harjun alue-estekilpailuissa. Ei voi kuin toivoa että ongelmat alkavat olla voitettu. Tobbert tarvitsee radalle enemmän apua ratsastajalta, ja minä saan rutiinia vain ratsastamalla ratoja. Varmaa ja osaavaa Galonia siis tarvitaan mukaan "Teamiin", jotta saamme hyviä tuloksia aikaiseksi!

21.9.2009

Florini valmistautuu oripäivillä keväällä järjestettävää laatuarvostelun Finaalia varten muuttamalla Eestiin parin viikon kuluttua. Siirrän syksyksi valmennusvastuun Marekille ja vuodenvaihteen jälkeen katsotaan kuinka koulutus on mennyt perille. Mitään ongelmaa Florinin kanssa ei ole, mutta on oikein antaa hevoselle paras mahdollinen valmennus, jotta sen hienot liikkeet pääsevät esille. Laukan työstämiseen Marek on ehdottomasti paras. Joten Florini pääsee Eestiin harjoittelemaan laukkaa ja voin tyytyväisin mielin valmistautua kevään haasteisiin korjaamalla omia ratsastuksellisia virheitä muiden hevosteni kanssa :-).

Galon kotiutuu kesälaitumelta keskiviikkona, saa kengät ja jännityksellä otan hienon ratsuni taas mukaan valmennukseen. Toivottavasti lihasrevähdykset on saatu kuntoon pitkällä laidunkaudella ja voimme aloittaa kunnon valmennuksen ensi kautta varten. 

Tobbertilla on edessä ensi viikonloppuna alue-estekilpailut Keravalla, vihdoinkin! Ihana päästä kilpailemaan esteitäkin kaiken tämänkesäisen kouluratsastuksen jälkeen!

 

14.9.2009

Laatuarvostelun tunnelmat Ypäjältä tiivistettynä yhteen lauseesen: Ei voi kuin todeta että Huh, selvittiinpäs ja olla tyytyväinen sijoituksesta ja kunniakierroksesta palkintojenjaossa :-)

Perjantaiaamuna Ypälle starttasi Esma, groomi Marie Sund ja Marek Lootus, jonka tehtävä oli esittää Florini estekokeessa. Toinen groomi Muke (Päivi Ant-Wuorinen) saapui myöhemmin illalla Ypäjälle. Perjantai meni loistavasti jännittävän eläinlääkärintarkastuksen jälkeen. Eläinlääkärin lähestyessä mittakepin kanssa, Florinista tuli iso lihaspatsas, joka uhkaavasti alkoi muuttua pomppivaksi lihaspatsaaksi ja Marekilla oli täysi työ työntää sylivauvaa kohti eläinlääkäriä, minun estellessä pikaista poistumista katoksesta. Loppujen lopuksi Florini mitattiin 170 cm korkeaksi. Huokaisin helpotuksesta, ettei eläinlääkärin pistet enää vaikuta loppuarvosteluun niin kuin ennen. Käsiteltävyyspisteet olisi saattaneet olla ankeat... ;-)

Mutta rakennearvostelu oli sitten liitokavion juhlaa ja Florini sai 1.palkintoon oikeuttavat 40 pistettä! Käynnistä olisi tullut enemmän jos olisin saanut sen esitettyä, mutta poika oli sen verran säpäkkä että hieno ja rento käynti jäi näyttämättä. Se sai kuitenkin 8-8-8-8-8, eli tasaisen hyvä joka osassa, mikä sen hienompaa!

Lauantaina olikin sitten pettymyksen vuoro. Esiintymiseni Florinilla ei vakuuttanut tuomareita ja vaikka selkään Florini tuntui koko ajan hyvältä ja hallitulta, niin hyvältä että esitin askellajit lennokkaasti ja luottavaisesti hevosta jarruttelematta, sain huonot pisteet, varsinkin ratsastettavuudesta. Hevonen nähtiin hyväksi, käyntipisteet oli loistavat, mutta tuomarin mukaan Florini ei ollut hallinnassa ja ratsastettavuuspisteet pudottivat meidät pois kärkikahinoista. Olin niin pettynyt ja vihainen että teki mieli lähteä kotiin siltä seisomalta. Florini teki juuri niin kuin pyysin ja olisi esiintynyt hitaammin ja hillitymmin jos olisin pyytänyt. Luulin, että hevonen tulisi esittää reippaasti eikä kiltisti ja tasaisesti. Florini putosi siis pois kärjen tuntumasta ihan minun virhearvioinnin takia, mikä oli henkilökohtainen pettymys luokkaa 100%. Estekokeen Marek ratsasti hyvin ja sai juuri sellaiset pisteet mitä odotimmekin. Kati Hurme-Leikkonen oli taitava arvostelija, toivottavasti hänet näkee useamminkin laatuarvostelun tuomaristossa. Florini nähtiin 50 kouluhevosesta viidenneksi parhaaksi hyppääjäksi ja omaa "raakaa hyppyvoimaa" hehe. Kun sain 30 minuuttia aikaisemmin ratsastettavuus ja kuuliaisuus pisteitä huonosti, sai Marek ja Florini hetken kuluttua estekokeessa ratsastettavuudesta yhden selkeän arvosanan: Hyvä. Mikäs siinä muuta kuin masentua lisää ja todeta että " kotiin harjoittelemaan"... ;-)

 

florini6.jpg

Marek valmistautuu estekokeeseen

 

Koska putosimme pois hyvistä sijoituksista, oli mieliala vähän alavireinen. Päätimme häipyä koko paikasta ja lähteä Helsinkiin kannustamaan HL-Teamiläisiä Tuomarinkylän estekilpailuihin! Ei muuta kuin puhelinsoitto Degerthin Sirpalle; "voitko please antaa Florinille iltaruoat?!" ja auton keula pois Ypäjältä :-)

Jenny Ratsasti Paapen hienosti ja kuunteli tarkkaavaisesti Marekin neuvoja. Pia ja Ravana hyppäsi kaksi luokkaa, molemmat yhdellä harmittavalla pudotuksella, samoin kävi Ninalle Prominentilla. Mutta muuten radat olivat siistejä ja hyviä. Tuomarinkylästä auton keula kohti Eowen Earlien kotia, jonne jätimme suurena apuna perjantaina la lauantaina mukana olleen valmentajamme Marekin. Eowen nauratti meitä vitseillään ja teki meille hyvää ruokaa. Palatessamme Ypäjälle lauantain pettymys oli hyvin unohtunut ja kaikilla oli iloinen mieli :-)

Sunnuntaina oli vielä koulukoe, johon suunnittelin ottavani aivan toisen linjan. Esittäisin oriini kuuliaisemmin ja rauhallisemmin, jolloin tuomari näkisi että ihan oikeasti, tämä pikkutyttö hallitsee komean oriinsa ;-)

MUTTA, Florini olikin saanut tarpeekseen kisaelämästa ja karsinassa seisomisesta ja allani olikin aivan toisenlainen Florini, johon olen tottunut. Kipakka,terävä ja turhautunut. Jepa saapui vartavasten Ypäjälle auttamaan ja katsomaan Florinin suoritusta. Mutta saapuessaan paikalle veryttelyyn Florini vastusteli "näyttävästi" ;-) ja valmentajan ilmeestä saatoin lukea ettei kaikki ollut ihan niin kuin pitäisi, ajatellen että rataan oli 10 minuuttia...

Teimme kuitenkin parhaamme rentouttaakseni sitä. Tunnen hevoseni eikä minun tarvitse pelätä selässä lainkaan. Vaikka Florini pomppi ja viskeli meitä sinne tänne veryttelyluetta, oli se hurjemman näköistä kuin miltä selkään tuntui.

Puolivalmiina poistuin verryttelystä kisamaneesin pikkuverryttelyyn ja ajattelin että voi himputti. Tuomareiden käsitys ei tule muuttumaan...

Mutta loppuverryttely onnistui jo paremmin ja läksiessäni suoritukseen, tunsin että Florinin hermojen tilaan nähden kaikki oli ok. Rata olikin sitten ihan hyvä ja ohjanpidennykset ravissa ja käynnissä olivat rentoja ja rauhallisia, keskiaskellajit olivat hyvät ja kokonaisuus eheä. Ainoastaan laukassa Florini innostui ja yritti repiä laukkaan lisää tilaa ja laukkapisteet laskivat turhaan käden vastustelun takia. Mutta olin tyytyväinen ja pisteet paremmat kuin lauantaina.

dscn1295.jpg

En kuitenkaan uskonut sijoitukseen, ja olin TODELLA iloinen, kun minulle ilmoitettiin että tulisi valmistautua palkintojenjakoon =)

Palkintojenjaossa Florini ottikin sitten kaiken takaisin. Se oli saanut "riehua" verryttelyn ja koulukokeen ja saapui maneesiin rauhallisena, kiiltävänä ja ylväänä. Se seisoi paikallaan koko palkintojenjakoseremonian vaikka hevoset hyppivät rajustikin sen ympärillä aplodien ärsyttäminä. Muutama "kuuliaisemmista" ja paremmin esitetyistä kanssakilpailijoista lähes poisti ratsastajansa selästään, mutta minun orini vaan tyytyi kuopaisemaan maata muutamaan otteeseen. Palkintojenjakajat vielä erikseen kehuivat hevostani ja kommentit "te olitte minen henkilökohtaisia suosikkeja" ja arvostetun koulutuomarin kannustavat sanat saivat minut huippuonnelliseksi! Kunniakierrokselle lähdettäessä 10 hevosen palkintojenjakoyhmä repesi liitoksistaan ja ympärilläni näin sinne tänne sinkoilevia nelivuotiaita. Florini liikkui tasaisella tuella hienossa peräänannossa ja esitti kaksi kertaa pitkällä sivulla upean ja lennokkaan liitoravin, joka tuntui selkään mahtavalta. Se poistui rauhallisesti ja arvokkaasti paikalta ja minä ajattelin vain että hä hä, siiinä teille samperin tuomarit, vähän ratsastettavuutta :-) 

 

florini_palkintojenjako.jpg

Eli loppusijoitus 9.s / 50 hevosesta ja mikä tärkeintä, hevosesta pidettiin, selässä olisi vaan haluttu nähdä joku tunnetumpi ratsuttaja, minä en vakuuttanut tuomareita, hevonen kyllä.

Minulla oli mukana ihana grooming-team Muke ja Marie Sund, sekä hyvänä apuna ja tukena tietysti Marek Lootus. Käytimme kaikki hankkimiani HL-Team edustusasuja koko viikonlopun ja saimme hyvää palautetta huolitellusta ja hyvästä pukeutumisesta. kotimatkalla suunnitelimme tulevaisuuden taktiikkaa ja totesimme, että sama linja täytyy näkyä myös radalla, eli ennen seuraavaa kilpailua Florinin kanssa, hankin tyköistuvan, hienon ja kalliin kisatakin, jossa ryhti tulee paremmin esille, oikeanlaisen kypärän ja viilailen esiintymisistuntaa kouluradalle. Koska kouluratsastus on arvostelulaji ja arvostelijat usein pedantteja ja tarkkaluontoisia, täytyy hioa taktiikka ja parantaa esiintymistä. Hevonen on hieno, ja sehän on pääasia :-)

 

 

4.9.2009

Royal Rosso on saanut uuden, hyvän kodin. Tällä viikolla saimme vielä kutsun 5-vuotis championaatin finaaliin, joka ratsastetaan tänä viikonloppuna, mutta haikein mielin oli todettava että meidän osalta on kilpailut nyt tällä erää kilpailtu.

Florini valmistautuu ensi viikonlopun laatuarvosteluun. Florini "groomTeam" toimii hyvässä yhteistyössä ja Florinia totutellaan kaikenlaisiin 4-vuotiaan oriin mielestä ihmeellisiin tilanteisiin, kuten hierojaan, kiropraktikkoon, uusiin lihottaviin ruokavalioihin, kärpäsloimiin, rakennearvostelu juoksemiseen ja mikä jännittävintä, ru usukkeen kiinnittämiseen ja sen heilumisen sietämiseen ;-).

Tärkein kuitenkin toimii, eli ratsastus. Laatu jääköön ensiviikon ammattilaisten arvioitavaksi, mutta minun kannaltani tärkein toimii, eli yhteistyö. Florini pitää minut kiltisti selässä ja sietää työntekoa hienosti! Ensi viikolla vielä koulua viilaillaan jepan kanssa ja loppuviikosta Marek ottaa muutamat hypyt ja sitten puunataan ori esityskuntoon! Jännää =)

Nyt suunnaksi kuitenkin Ypäjä ja Suomenhevosten kuninkaalliset. Sekä Lenni-kalle että Envalds Glimma ovat molemmat hyvässä kunnossa viikonlopun koitoksiin!

 

16.8.2009

Kesä menee kuin siivillä, ja vasta sadepäivä innoittaa kirjoittamaan kesän kuulumisia.

Florini on kasvanut kovasti kesän aikana, miehistynyt ja mitellyt sivussa myös voimiaan Prominentin kanssa oriiden yhdistellessä tarhojaan...oma-aloitteisia kavereita nuo oriit. No muutamalla tikillä Florini selvisi siitäkin ja tulipa selväksi että Prominent on SE mies meidän tallissa, joka kantaa niskansa korkeimmalla, ninan suureksi iloksi ;-).

Florini on siis kasvanut, varsinkin etuosastaan, eikä sen etuosa ja takaosa muistuta samaa hevosta kuin karvan värin verran. Laatuarvosteluun on siis valmistauduttu varovasti kiirehtien ja kaikki turhat ratsastukset ja kilpailut on ollut pakko karsia pois kalenterista.

Marek on tehnyt hienoa työtä aina Suomessa käydessään ja Florinin hypyt alkavat olla varmoja ja laukka hallittavissa.

Galon on viettänyt kesänsä aivan toisin kuin ennen oriina ollessaan. Galonin liukastuminen keväällä on aiheuttanut sille jatkuvaa harmia lihasten kanssa, joten poika on saanut viettää elämänsä kesän ja nauttia kesälaitumesta :-)

elokuun_alku_2009_085.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                      Pappis ja Galon

Galon saa toipuakseen kaiken sen ajan mitä se tarvitsee ja seuraavat tavoitteet sen kanssa ovat vasta ensi kaudelle.

Royal Rosso on ollut ilonaihe koko kesän.

Jokaisessa kilpailussaan se on antanut kaikkensa ja suorituksemme ovat parantuneet kerta kerralta. Viimeisin kilpailu oli 15.8 Porvoon aluekilpailu. Kilpailimme luokan B:3 ja toisen tuomarin kannustavat ja rohkaisevat kommentit sekä prosentit 62.7, varmistivat sen miltä minusta on koko kauden tuntunut; tästä kaverista kuullaan vielä.  Rosso on 5-vuotias ja yli 180 cm korkea. Se on vielä voimaton ja keskenkasvuinen honkkeli, mutta sillä on vahva fysiikka ja kouluhevosen hermot. Valmistautuessani suoritukseen ja kiertäessäni kilpakenttää juuri ennen suorituksen alkua, Rosso keskittyy vain minuun ja apuihini ja hevosen ratsastettavuus on uskomaton. Rosso antaa itsestään kaiken, eikä laita turpajouhtakaan ristiin aiheuttaakseen turhaa harmia. Se ei voi olla vielä yhtä valmis kuin ikäisensä pienemmät yksilöt. Eihän kukaan odota nuoren tanskandogginkaan liikkuvan täydellisessä tasapainossa jäntevästi ja suoraan..

Rosson yritteliäisyys on siis saanut minut ihailemaan tätä suurta nuorta hevosta. Tuomarit ovat usein hyvin eriäviä mielipiteissään meidän kilpailusuorituksista. Samasta kilpailusta olen siis saanut yhdeltä tuomarilta prosentit 62.7 ja toiselta 54%...

six_days_dressage_cup_076.jpg

Ilokseni olen huomannut että huonot prosentit saavat minut vihaiseksi, vihaiseksi siitä etteivät toiset tuomarit näe sitä minkä minä tunnen. Potentiaalin, muutamat askeleet radalla hyvässä tasapainossa väläyttelevät valoisasta tulevaisuudesta. Tunnen hevosen joka tekee parhaansa rettelöimättä, kyseenalaistamatta ja riitelemättä. Eikö se ole juuri mitä kouluratsastus tarvitsee? Rehellisiä ja luotettavia kilpakumppaneita, joilla muutkin kuin ammattilaiset voivat turvallisesti ratsastaa. 

Se että "tällä hetkellä halutaan nähdä moderneja, keveitä ja elegantteja liikkujia" ei paljon lämmitä sitä aikuisratsastajaa, joka miettii vatsahaavaan asti kotonaan kuinka uskaltaisi taas huomenna ratsastaa hevosellaan, jonka tuomareiden kiittelemä jousto ja lennokkuus heittävät armotta tavallisen ratsastajan pahasti pois tasapainosta maneesin hiekkaa maistelemaan.

Ratsastus on kuitenkin valtaosalle vain harrastus, ja harrastuksen kuuluu tuottaa iloa ja mielihyvää, vastapainoksi arjen stressille. Kun se muuttuu stressiksi...kannattaa miettiä vakavasti, onko siinä mitään järkeä.

 

porvoon_koulukisra_13.8.2009_128.jpg

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Royal Rosso ja minä, molemmat tyytyväisinä Porvoon aluekisoissa lopputervehdyksessä hienon radan jälkeen. 

 

 

Tobbert on toinen ilon aihe, joka ei ikävä kyllä ole päässyt näyttämään vielä kilpailuissa laatuaan. Aika ei riitä kaikelle ja tänä kesänä kouluratsastus on mennyt esteiden edelle Galonin sairastellessa. Tobbert kuitenkin hyppää huikean kivasti valmennuksissa ja odotan innolla, että pääsen keskittymään yhteistyön hiomiseen kilpilutilanteissakin!

 

marek_27.6_1222.jpg

 

 

 

7.7.2009

 

No nyt on taas Florinilla ja minulla yksi kisakokemus lisää!

Janakkalassa ratsastettiin 4-vuotiaille avoin alueluokka. Suoritus oli kovin epätasainen, mutta allani on 4-vuotias ori...Eli radalla ei nähty ainakaan täydellistä keskittymistä :-)

keskuun_loppu_2009_084.jpg

Florini sai kuitenkin hienosti yli 71% pisteistä ja sijoittui kolmanneksi!

Joka tapauksessa orini oli kaikenkaikkiaan hyvin kiltti. Se on iloisen vallaton, muttei missään vaiheessa haluton tai taistele apujani vastaan. Vaikkei tällä koulutussysteemillä ja ratsastustahdilla ykkösiä vielä kisoista saadakaan, olen ylpeä esittäessäni terveen hevosen, jota ei ole väsytetty liiallisella kiirehtimisellä ja asioiden liian aikaisella hiomisella. Kauden päätavoitteeseen, eli Laatuarvosteluun on vielä reilusti aikaa, joten aikataulussa ollaan!

 

keskuun_loppu_2009_051.jpg

Florinin oma "HL-Hoitotiimi"  Marie Sund ja Muke (Päivi Ant-Wuorinen) hoiti hommansa taas loistavasti! Marie jopa kävi ostamassa minulle päivää ennen kilpailuja uudet saappaat rikkoutuneiden tilalle! Kiitos kaunis :-)

Royal Rosso kilpailee 5-vuotis-championaatti kilpailuissa Lappeenrannassa lauantaina. Helsingissä suoritus onnistui hyvin, Jepa tulee taas valmentamaan meitä torstaina ja perjantaina,  katsotaan kuinka saadaan tämä rata hiottua esityskuntoon!

Huomenna onneksi väliin vähän esteratsastusta Eowen Earlien opissa!

22.6.2009

Tuomarinkylän Este-Jussi kilpailu Juhannusviikonloppuna oli ensimmäinen yhteinen estekilpailu minulle ja Galonille. Hienosti kilpailut menivätkin,  sekä 100 cm että 110 cm luokat suoritimme ilman virhepisteitä! Isommassa luokassa kunnia kuuluu kyllä vain ja ainoastaan osaavalle hevoselleni, joka luotsasi meidät puhtaasti yli muutamista lähes mahdottomista ponnistuspaikoista... ;-). 

keskuu_2009_113.jpg

 

Galon oli valtavan kiltti käsitellä kilpailupaikalla, kuljetuksessa, verryttelyssä... Enkä voi olla kuin tyytyväinen uuteen hevoseeni, joka on juuri sitä mitä esteillä nyt tarvitsen, eli järkevä ja luotettava opetusmestari! 

13.6.2009

Royal Rossolla ja minulla oli selvästi eriävä mielipide viime viikkoina vastalaukan suoritustavasta....ja muodosta. Aikaisemmin keväällä aloitetut "estevaihdot" taisivat pelästyttää herkän pojan ja yleensä hyvin vastaanottavainen Rosso vain "hävisi" alta pois. Viikko vierähti erilaisia harjoituksia kokeillessa ja hevoselle todistellessa tuttua fraasia; että vauhti ei korvaa laatua. Lopulta tämän viikon aikana Jepan neuvojen ja tiukan harjoittelun jälkeen yhteistyö alkoi sujua ja EILEN valmennuksessa pahimmat keskustelukatkot alkoi olla voitettu.

TÄNÄÄN ratsastin Rossolla Helsingissä Laaksolla Nuorten kansallisen championaatin toisessa osakilpailussa Helppo A tasoisen ohjelman, jossa esitin vastalaukat molempiin suuntiin, ryntäämättä, muodon nousematta ja saimme kaikilta tuomareilta molemmista vastalaukoista kuutoset! Kaikenkaikkiaan Rosso selviytyi hienosti tämän päivän prässistä. Laakson kentälle radan ympärille asetetut tuomariteltat olivat monille hevosille kompastuskivi ja liikerikkeitä tuli, Rossoa ei moiset teltat olisi voineet vähempää häiritä! Se käyttäyti hienosti verryttelyssä, oli yhteistyönhaluinen ja mikä parasta, liikkui kilpailualueella ja radalla paremmassa peräänannossa kuin koskaan aikaisemmin. Se näkyi ja tuntui varmassa ja hyvässä keskiravissa ja keskikäynnissä, josta sain kahdelta tuomarilta 7! Sijoituksemme luokassa oli jossain puolenvälin paikkeilla ja ensimmäiseen osakilpailuun verrattuna sijoitus oli siis hyvä.

Marie Sund ratsasti oriillaan Zem tasaisen ja hyvän ohjelman. Zem oli taas kerran valtavan kiltti käsitellä kilpailupaikalla, se ei noteerannut verryttelyssä tapahtunutta muutaman nuoren hevosen rajua pukittelua ja ryntäilyä millään tavoin, vaan keskittyi kuuliaisesti ratsastajaansa.

Tyytyväisin mielin siis palasimme kotiin ja matkalla taktikoimme Marien kanssa seuraavaa osakilpailua varten, joka ratsastetaan kuukauden kuluttua Lappeenrannassa. 

Jos kilpailu oli tänään onnistunut ja siitä jäi hyvä mieli, täytyy sanoa että vielä parempi mieli tuli, kun kuuman automatkan ja kouluprässäyksen päätteeksi talutin Rosson isolle takalaitumelle ja avattuani sille laitumenportin se laukkasi niityn keskelle, josta löysi hyvät tarhakaverinsa Miltonin ja Casperin. Yhdessä kaikki kolme laukkasivat laidunta ristiin rastiin, välillä metsään ja taas takaisin niitylle hännät tötteröllä elämästä ja vapaudesta nauttien. 

Rosso oli kaunis tänään aamupäivällä Helsingissä Laakson kentällä, mutta vielä kauniimpi iltapäivällä laukatessaan laitumella pitkän heinän keskellä auringonpaisteessa häntä kauniisti kaarella.

Rosso on ansainnut muutaman viikon loman :-) 

4.6.2009

Rokotukset. Niistä aiheutui harmia viimeisten viikkojen aikana usealle innokkaalle kilpailijalle tallilla, ei onneksi vain minulle. Täytyy muistaa tehosteet, uudet tämän vuoden alusta tulleet säännöt kolmen rokotteen perusrokotesarjasta... huh. Kun hevosia on monta, eikä järkevää kontrollointikalenteria ole; virheitä tulee. Ja loppukädessä syyllinen löytyy iahn peilistä katsomalla, vaikka suutuspäissään voisi syyttää umpeutuneesta rokotteesta.... vaikka joulupukkia.

No opin sen, että tallin seinälle ilmestyy rokotuskalenteri, johon merkitään muistuttamaan hevosten rokotusviikot seuraavaa vuotta varten. 

Galon alkaa viilailla kavioitaan ensimmäisiä estekilpailuja varten ja kaiken maailman pienet kavio- ja lihasongelmat alkaa olla hallinnassa.

Royal Rosso starttaa Laakson kentällä 13.6. Nuorten hevosten championaatin toisessa osakilpailussa, ohjelma on Helppo A tasoinen ja valmistautuminen on sujunut ihan mukavasti.

Florini on palannut lomalta koulunpenkille ja vaikuttaa oikein valmiilta kesäkouluun. 

Tobbert on siis rokotettu, taas kerran ensimmäisen kerran ja tehosteita odotellessa suunniteltu ensimmäinen aluestartti siirtyy...tulevaisuuteen.

Muuten kaikki on hyvin ja Suomenhevosratsutettavat ovat menneet loistavasti!

4-vuotias suomenhevosruuna Lenni-Kalle sai Harjun SH-päivillä katselmuksessa upeat koulupisteet ja voitti lupaavimman kouluhevosen tittelin! Alkusyksyllä Ypäjällä ratsastettavassa finaalisssa minulla on kaksi ratsastettavaa, 5-vuotias Envalds Glimma ja 4-vuotias Lenni-Kalle! Mikäs sen mukavampaa.

 

Minulle jokunen viikko sitten ratsutettavaksi tuotu suomenhevostamma Almaa on ylittänyt kaikki odotukseni niin luonteensa kuin kapasiteettinsa puolesta. Tämä hieno suomenhevostamma, jolla on vahva ravitausta, on voittanut ihailuni ja kunnioitukseni puolelleen 100 prosenttisesti. Kahdessa viikossa on opittu enemmän kuin moni ratsusukuinen puolessa vuodessa. Yritteliäs ja iloinen Alma nostaa jo molemmat laukat ja laukkaa tasapainossa kiirehtimättä.  Se väistää, tekee etuosaköäännökset, ravaa tahdikkaasti puomien yli ja on jopa ylittänyt hienosti jo esteitä! Alma on myynnissä ratsuihmisille ja siitä voi pian lukea lisää myytävät alalinkistä. 

Alman kaltaiset rehdit ja mutkattomat suomenhevoset muistuttavat minua aina siitä kuinka hieno ja monipuolinen rotu meillä Suomessa on.  Suomenhevonen on... sentään aito Suomalainen =) 

 

alma2.jpg

 

25.5.2009

Nyt on Kokkolan reissu tehty, paljon nähty ja uutta opittu muutamassa päivässä.

Lähtö perjantaina puolilta pävin, edessä reilut 600 km ja kyydissä 180 cm korkea 5-v. ruuna ja 5-v ori...JIIHAA

Perjantaina menomatkalla pysähdyttiin tärkeissä nähtävyyskohteissa...

....kuten tämä:

kokkola_009.jpg

 

:-)

 kokkola_010.jpg

Pojat matkustivat hienosti yhdessä. Näin pitkä matka nuoret pojat kyydissä olisi saattanut olla jännittävämpikin, mutta nämä pojat vaan nautiskelivat rauhallisesti toistensa seurasta koko viikonlopun ajan ja matkustivat hiljaa ja kiltisti koko matkan! 

 

 

 

 

 

 

                                                        Zem 

 

 

Illalla saavuimme Marien ja hevosten kanssa Kokkolaan ja haimme juna-asemalta groomimme Ninan, joka saapui junalla sopivasti juuri samaan aikaan kun me löysimme perille trailerin kanssa. Kisapaikalla meitä odotti pieni järkytys, sillä meille osotetuissa jabakarsinoissa oli...hmmm... hieman kostea pohja ja karsinaan meno ilman kokkola_019.jpgsaappaita oli lähes mahdotonta. Meillä ihmisillä oli huumorintaju loppua kesken, mutta Rosso    

ja Zem ottivat tämänkin paremmin kuin järkevästi ja kotiutuivat karsinoihinsa saman tien.

 

 Joten mitä siinä sen kummempia ihmettelemään ja valittamaan, hepoille loimet päälle ja heinät puru/vesi/hiekkapatjalle karsinaan ja Kokkola campingiä etsimään.

 

Löysimme mökkimme, kävimme radat läpi ja nukuimme hyvin yön yli.

Lauantaina kilpailimme "harjoitusluokan" sunnuntaita varten. Verryttelyssä tuli jo ilmi kuinka "metsäläisiä" ja rutinoitumattomia olemme. Verkassa tuntuu olevan sääntöinä: nopeat syö hitaat ja pois alta MINÄ tulen ensin....ja iskulauseena toimii "käy päälle pohjanpoika"

Kilpailusuoritusta ei sitten osannut jännittää lainkaan verryttelyn kaoottisuudesta aiheutuneen shokin takia. Hevosille verryttelyalue (eli stressipätsi) oli myös järkytys ja suorituksemme kaikenkaikkiaan lauantain harjoitusluokassa oli aika alakanttiin.  

No mitäs me tytöt muuta kuin mietimme strategiaa sunnuntaille  koko loppupäivän. Luimme tuomarikommentteja tarkkaan ja sisuunnuimme epäonnistumisesta ja päätimme muuttaa taktiikkaa.

Rosson kanssa se tarkoitti mm. 25 euron investointia....raippa. Pitkä kouluraippa. Sunnuntain verryttelyyn "hyökkäsimme" jo aivan toisella asenteella ja jyräsimme edestä pienemmät ja heikommat. Lauantain "iloinen hevosystäväinseura"-ilme muuttui tiukaksi "kouluvääntö mutristukseksi" ja lauantain hevosta rentouttavat ja rauhoittavat taputtelut tehtiin sunnuntaina... vähemmän rauhoittavasti ja kauniisti. 

 Tuomarit olivat tähän linjaan tyytyväisempiä, ryhti parani, liike irtosi komeammin ja takaosaan tuli energiaa. Pisteet ja prosentit nousivat ja luokan jälkeen taputimme taas hevosiamme kiltisti ja lähdimme tyytyväisinä ajelemaan kotia kohti. Saatoimme vain todeta, että paljon meillä on vielä opittavaa tästä lajista ja paljon me Kokkolassa taas opimme lisää. Eli kannatti käydä Kokkolassa ja ajaa 19 tuntia 2 x 4 minuutin tähden :-)

 

Rosso ja Esma Kokkolan 5-vuotischampionaatti 1. osakilpailun 9.sija

 

kokkola_092.jpg

 

 

 kokkola_102.jpg
 

 Marie Sund ja Zem 5-vuotischampionaatti 1.osakilpailun 7.sija

 

kokkola_077.jpg

 

 

 

 

 

17.5.2009

Royal Rosso valmistautuu ensi viikonloppuna Kokkolassa ratsastettaviin nuorten hevosten kansallisiin kilpailuihin, jonne lähdemme Marie Sundin ja Zemin kanssa perjantaina ja palaamme kotiin sunnuntai-iltana.

 

six_days_dressage_17.5.2009_0962.jpg

 

 

Rosso kilpaili tänään pitkällä radalla Helppo B:3 ohjelman

 

six_days_dressage_17.5.2009_118.jpg

 

 

Ohjelma tuntui ihan hyvältä ja pystyin jopa istumaan satulaan alas hetkittäin =). Rosso sijoittui neljänneksi, joten voin olla tyytyväinen. Viikonloppua varten täytyy taivutella ja pehmitellä, koska Rosso tuntui vähän jäykältä taipumaan pienille volteille. No ymmärtäähän tuon, 5-vuotiaalla pojalla kun on kokoa reilut 180 cm!

Florini on saanut pienen, hyvin ansaitun loman ja pääsi vihdoin pienestä talvitarhasta laitumelle :-)

 

lida_8v_ja_galonflorini_091.jpg

 

 

Viereiseen aitaukseen Florini on saanut seurakseen vast ikään ruunatun Galonin, jonka kanssa on aidan vierttä kirmattu "miniolympialaiset"

lida_8v_ja_galonflorini_106.jpg

lida_8v_ja_galonflorini_081.jpg

 

 pojat kuin kaksi marjaa!

 

lida_8v_ja_galonflorini_113.jpg

 

 

 

lida_8v_ja_galonflorini_123.jpg

 

 

Florini saa viettää vielä viikon päivät lomaa ja sitten valmistaudutaan seuraaviin kilpailuihin, jotka ratsastetaan Lahassa Pornaisissa 30.5!

 

11.5.2009

FLORINI RJL-PÄIVIEN BEST IN SHOW!

 

florini_rjl_piv.jpg

 

Florini 10.5.2009 RJL-päivillä Savijärvellä 

 

Florinilla oli siis ensimmäinen nuorille hevosille suunnattu kilpailu sunnuntaina. Mukana "groomeina" olivat Marie Sund ja "Muke", jotka hoitivatkin Florinin groomauksen hienosti rutiiniin nähden :-). Me maalaiset kun emme vielä osaa kaikkia niksejä ja jippoja ja rätit ja show & shinet on aina väärässä paikassa väärään aikaan... mutta taktiikkaa hiotaan ja loppukaudesta tiimi toimii jo saumattomasti ;-)

Florini kertoi suureen ääneen olevansa paikalla, ja varoitti tehokkaasti muita kanssakilpailijoita oriin lähestymisestä. Eli tietä ja tilaa meille annettiin ihan riittävästi!

Laatuarvostelun koulukilpailuohjelman tulos ylitti odotukseni!

 

10052009121.jpg

 

Florini ja Esma (keskellä) verryttelee kouluohjelmaa varten

 

Huikeilla prosenteilla 79.95! Florini oli kilpailun toinen ja minä hymyilin kuin naantalin aurinko! Florini jännitti kentän koristeita ja uutta tilannetta, tuulessa heiluvia Suomen lippuja... Ohjelma tuntui hiomattomalta, osittain hyvinkin jännittyneeltä ja silti ylsimme näin huikeisiin prosentteihin! En voi olla kuin tyytyväinen :-)

Vielä päivän päätteeksi Best In Show titteli kruunasi minun äitienpäivän! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.5.2009

Tämänpäiväinen rataharjoittelu viikonlopun kilpailua varten ei sujunut aivan toivotulla tavalla. 

Florini huuteli kentältä iskulauseita laiduntaville hevosille, eikä sitä olisi voinut vähempää kiinnostaa olenko selässä vai en tai olenko ylipäänsä ollenkaan....missään. Pitkän radan keskilaukka päättyi vuohisen ympärillä häiritsevästi roikkuvaan kouluaitaan, mutta ei sekään pojan matchoiluja lopettanut. Huokaisin vaan, että ok, ei hallittuja siirtymisiä tänään, ehkä huomenna sitten, tai ehkei sittenkään :-) Ainakin Florini liikkuu, kantaa itsensä ja vähän vielä extraa päälle, eli löysäksi en voi ainakaan haukkua :-)

Galon tutstui tänään maastoihin ensimmäistä kertaa ratsastajan kanssa! Maastopoluilla herra käyttäytyi kuin nelivuotias nuorukainen, eikä seurannut polkua vaan törmäili puihin ja poikkesi reitiltä sinne tänne. Joko Puolassa ei ole metsämaastoiltu sen kanssa tai sitten on vaan metsämaastoiltu ilman polkuja, mutta polku... heh! no meillä on pitkä kesä aikaa opiskella, täytyy vaan ostaa polvisuojat ennen seuraavaa lenkkiä ;-)

 

4.5.2009

Florini on maastoillut viimeisen viikon ja nyt on hyvä aloittaa treeniviikko ennen viikonlopun nuorten hevosten kilpailuja Savijärvellä!

Galon syö ja piehtaroi sekä jäähdyttelee kengityksestä lämmenneitä kavioitaan vesisaavissa. Galon varmasti funtsii että hulluja nämä Suomalaiset. Viikkoohjelmaan kuuluu hierontaa, venyttelyä, taluttelua, rapsuttelua, saavissa seisomista ja ihmettelyä....missä ne työt on!!

No huomenaa toivottavasti on kaikki jo sillä mallilla että pääsen oikein selkään asti :-) 

Tobbert oli ainoa, joka osallistui viikonlopun Drive In kilpailuun. Hoitajansa Mikealean kanssa Tobbert saavutti kolmannen sijan 80 cm luokassa! Hyvä Mixu ja Tobbert!

 

drive_in_3.5_107.jpg

 

 

29.4.2009

Galon on kotiutunut hienosti Suomeen!

 

hl_team_eestinmatka_ja_galon_059.jpg

 

 

Galon on toipunut hienosti viikon takaisen ruunauksen haavoista ilman ongelmia, mutta itse Galon ei ole vielä ruunausta huomannut :-). Galonin elämä Suomessa on siis ollut toistuvaa taluttelua, paikkojen ja hevosten tutkiskelua ja ihmettelyä, piehtarointia ja ruohon syömistä.

 

hl_team_eestinmatka_ja_galon_075.jpg

 

 

 hl_team_eestinmatka_ja_galon_083.jpg

 

 

hl_team_eestinmatka_ja_galon_084.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toisin kuin muut tallin kiltit oriit, (Florini, Prominent ja Zem) Galon on hyvin orimainen. Jokainen kakkakasa tulee kuopia ja jättää oma kasa päällimmäiseksi ( olenkin naureskellen siivonnut puhdasta karsinaa... Galon säästää kaikki lannat ulkoiluja varten). Jokainen haju pitää haistella ja muut hevoset ohitetaan liitoravissa kovalla äänellä, suu auki huutaen ja uhoten...tottakai.

Mutta yhdestä asiasta ei pääse mihinkään. Kaiken orimaisen hössötyksen takana on hyvin kiltti ja mikä kaikkein parasta, positiivisen energinen hevonen!

 

hl_team_eestinmatka_ja_galon_076.jpg
 

 

 

 

26.4.2009

Voin olla tyytyväinen viikonloppuun, ja erityisesti Floriniin, joka suoritti ohjelmassa peruutuksen! Eli kahdessa päivässä onnistui kouluttaa kolme askelta peruutusta :-). Neljä olisi vaadittu hyviin pisteisiin, mutta meille tämäkin suoritus oli jo erävoitto.

Sitä paitsi olimmehan me hyvin tyylikkäitä.

 

i-ur_koulukisa_009.jpg

 

 

Florini suoritti siis elämänsä toisen kouluradan ja en voi kuin ihmetellä oriini järkevää käyttäytymistä ja maailmanmiehen luonnetta. Kaikin puolin miellyttäväkäytöksinen nuorimies, jonka kanssa on mukava tehdä töitä!

 

i-ur_koulukisa_051.jpg

 

 

Royal Rosso sijoittui toiseksi luokassa Helppo C:1 ratsastajanaan Nita Krogars. Rosso on kilpaillut elämässään kaksi kertaa ja sijoittunut molemmilla kerroilla toiseksi. Tähän tulokseen en voi olla enempää kuin tyytyväinen!

Tobbert suoritti hoitajansa Mikaela Malmsin kanssa kelpo suorituksen Helppo C luokassa. Ravana voitti omistajansa kanssa Hevoshullu Power Cup kilpailun seurakarsintaluokan ja vielä voitto minun kanssa Helppo A:1 luokassa, teki siitä kilpailun kiistattoman kuningattaren! Hyvä Ravana!

 

Ravanai-ur_koulukisa_318.jpg

 

 

Rata oli paras, mitä koskaan olen Ravanan kanssa ratsastanut. Kahden vuoden yhteistyö punoutui rauhalliseksi ja siistiksi, lähes rikkeettömäksi suoritukseksi ja lopputervehdykseen ratsasti erittäin tyytyväinen ex-omistaja. Tähän tulokseen on hyvä lopettaa yhteinen ura. Kiitos Ravana kaikesta mitä olen saanut sinulta oppia!

23.4.2009

Viikonlopun koulukilpailut alkavat lähestyä :-) Kauhukseni eilen huomasin, että Helppo C:1 luokassa on myös peruutus. Tuli taas kerran mieleen, että voisihan sitä hieman aikaisemmin valmistautua kisoihin, eikä lukea ohjelmaa kolme päivää ennen kilpailua. Saattaisi olla vähän reilumpaa nuorelle hevosellekin, tutustua vaadittaviin asioihin ennen radalle menoa. No minulla on vielä ässä hihassa. Jepa. Huomenna siis harjoittelemme Florinin kanssa peruutusta, ja ylihuomenna tuomari arvostelee huomisen harjoituksen. Siinä valmentajalle vähän haastetta treeniin :-)

Ravana on siirtynyt Pia Bomanin omistukseen. Saan kuitenkin vielä kilpailla sillä viikonloppuna helppo A luokan. Ne muutamat kerrat mitä olen sillä viime viikkojen aikan ratsastanut, olen harjoitellut kisoja varten. Suoristanut vastalaukkaa ja pienentänyt takaosakäännöksiä. Tavoitteena olisi saada 60 prosentin suoritus, nähtäväksi jää, josko onnistun tavoitteessani. Näiden kisojen jälkeen ohjissa jatkaakin sitten Pia. Luopuminen omasta rakkaasta hevosesta on tietenkin ollut vaikeaa, ja olen joutunut läpikäymään aikamoisen tunnemyllyn. Mutta samalla tunnen suurta iloa ja mielihyvää siitä, että Pia ja Ravana sopivat niin hyvin toisilleen. 

Rosso on mennyt kivasti ja Nita kilpailee sillä Helpon C:n. Seuraavat kilpailut 17.5 nostetaankin sitten Helppo B tasolle, jos ei ihmeitä tapahdu. Tobbertin hoitaja Mixu starttaa sillä Helppo C luokan ja Galon toipuu hissukseen tiistain klinikkareissusta, ja jos kaikki menee hyvin, pääsen reilun viikon päästä sillä jo ratsastamaan!

20.4.2009

Galon muutti Suomeen!

 

 Heti Marekin valmennuksen päätyttyä Sunnuntaina 19.4.2009 matkasimme Johan, Esma ja Marek Eestiin.

Aikataulu oli niin tiukka, että Helsingin ruuhkaan jouduttuamme Johan ajoi maastoauto+traileri yhdistelmällä viimeiset liikennevalot jalkakäytävän kautta...

No, ehdimme laivaan ja tyytyväisinä matkasimme kohti Tallinnaa ja Galonia.

Yövyimme Marekin kotona Pärnussa ja tutstuimme Marekin mielenkiintoisiin kotieläimiin...

florinigalonmarekeestivalmennus_039.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

sekä seuraavanlaisiin kalan ja...hmmm....olion risteytyksiin :-)

 

marekkoti.jpg

 

No, olihan siellä myös erittäin mukava vaimo, kaksi ihanaa poikaa ja 4 koiraa :-).

 

Marek_koti.jpg

 

 

 Maanantaiaamu valkeni kauniissa auringonpaisteessa ja heti aamupalan jälkeen hyvästelimme Marekin perheen ja matkasimme kohti Viljandia, missä Galon asui.

 Vanha ja viihtyisä talli kauniissa kartanomiljöössä.

Galon_tallieesti.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eestitaalligalon.jpg

 

 

eestitalliamerante.jpg

 Tallissa asui varsoja, nuoria hevosia ja hienoja kilpahevosia!

 

 

 

 

 

 

 

 

galon_autossa.jpg

 

 Ja matka kohti Tallinnaa, Tallinkia ja Suomea sai alkaa :-)

 

 

 

 

 

Matka sujui hyvin ja tottuneena matkustajana Galon ei sen kummemmin jännittänyt koko matkan aikana.

 

Mutta Suomessa heti ulos autosta päästyään Gaöon ilmoitti Galon_ja_Milton.jpgkuuluvaan ääneen,  että nyt saapui uusi ori talliin :-)

 

 

Milton tosin oli ainoa, joka pääsi haistelemaan ihan läheltä ja ihan "livenä".

 

 

 

galon_100.jpg

 

 

galon.jpg

 

Nyt onkin sitten edessä taas uuden hevosen ihastelu ja ihmettely, sekä molemminpuolinen tutustuminen. 

Kiitos Marek!

 

 


 

 

 

 

 

16.4.2009florini_hyppaa.jpg

Florini harjoittelee estealkeita. Eihän se aina voi olla niin helppoa...nostaa neljä jalkaa, hypätä, kantaa ratsastaja ja vielä kaikki samaan aikaan...

 

 

 

 

 

Viikonloppuna laiteltiin sitten niitä jalkoja ojennukseen :-)

marek_ja_florini.jpg

 

                                Marek ja Florini

 

 

Tobbertin kanssa tuli valmennuksessa niin mukavia onnistumisia, kuin täysiä epäonnistumisiakin. Innolla odotan alkavaa kilpailukautta, Tobbert on mukava hevonen, jonka kanssa on ilo työskennellä!

Rossokin osallistui ensimmäistä kertaa estevalmennukseen, ja yllätti minut taas positiivisesti! 

 

 

14.4.2009

Hevosiin tulee liitettyä helposti inhimillisiä tuntemuksia; unelmia, haaveita ja odotuksia. Näiden tunteiden mukana seuraa myös pettymyksiä ja pettymys luo agressioita. Suhde hevoseen voi muuttua huonommaksi korkealle asetettujen tavoitteiden myötä. Samoin voi käydä myös suhteessa itseensä.

Edistymisen kannalta on ratkaisevan tärkeää löytää tasapaino; realistiset ratsukkokohtaiset tavoitteet ja ratsukolle sopiva valmennussysteemi, jolla säännöllisen harjoittelun kautta tavoitteeseen pyrkii.

Minulle kilpaileminen ei ole tärkein tavoite. Se on osa valmentautumista ja paljastaa sen tason, jolla ratsukkona harjoittelen.

Päätavoitteeni on hyvin valmennettu, tasapainoinen ratsukko, jonka yhteistyössä vallitsee luottamus ja harmonia.

Sen vuoksi asetankin hevosilleni paljon pieniä, hyvin arkipäiväisiä tavoitteita. Herkän ja varovaisen Florinin kohdalla tärkeitä tavoitteita ovat tällä hetkellä onnistuneet toistuvat tilanteet, kuten rauhallinen kengitys, hännän pesu, turvallinen selkään nousu, hallittu maastolenkki ja viikonlopun estealkeistunnista selviäminen.

Asettaessani tavoitteita, joihin tiedän pystyvämme, koen viikottain onnistumisen elämyksiä, ja hevoseni itseluottamus kasvaa.

Kilpailutavoitteita:

Florinin kohdalla on kilpailutavoite asetettu syksyn laatuarvosteluun Ypäjälle. Sen vuoksi osallistumme lähialueen helppoihin kouluratsastusluokkiin alkukauden aikana. Pyrin ratsastamaan onnistuneita, kivoja ratoja, joista nuorelle herkälle hevoselle jää positiivinen mieli ja hevosen itseluottamus kasvaa.

Galon saapuu Suomeen tämän viikon aikana. Sille asetan tavoitteet vasta tutustuttuani hevoseen tarkemmin. Itselleni olen asettanut Galonin suhteen jo tavoitteen; nousta korkeampiin ja vaativampiin esteluokkin vuoden 2009 ja 2010 aikana. Tiedän, että osaavana, paljon ratoja nähneenä hevosena Galon voi auttaa minua pääsemään tavoitteeseeni. 

Tobbert on jo edellisellä ratsastajallaan kilpaillut onnistuneesti 110 cm ratoja. Tavoitteeni on hypätä sen kanssa puhtaita 120 cm ratoja kaudella 2010.

Royal Rossolle olen asettanut yhteiset tavoitteet alkukaudelle 2009. Ensimmäinen tavoite on ratsastaa onnistuneita helppoja koulukilpailuja lähialueella, joista nuorelle uraa aloittelevalle Rossolle jää hyvä mieli. Toinen tavoite on löytää Rossolle uusi ratsastaja ja uusi koti kauden 2009 aikana.


Kommentit

23.4.2009 19:41  Bosas

Hyvä hyvä :-)

23.4.2009 20:51  Rssse

Tosi hienosti tehty toi eestimatka kuvilla ja teksteillä! HIENOA ja onnitteluni!

23.4.2009 20:51  *Rasse

*Rasse

27.4.2009 18:38  Carina

Sinä ja Florini olette kyllä näyttävä pari :)

27.4.2009 20:52  Pia

Ymmärrän että Ravanasta on vaikea luopua.. onneksi se ei kuitenkaan kauas muuttanut :)
Florini on tosi hieno!

28.4.2009 9:24  Pia BOMAN

Grr.. mun nimeks on laitettu Pia BROMAN (!??!) koulukisojen tuloksiin.. :D

4.5.2009 20:17  Mikealea

Jaa että nykyisin Mikealea :'')

28.5.2009 15:01  Bosas

JEEE!! hese stoppi :))

29.5.2009 10:52  sanna

Toi 14.4 kirjoitettu teksti..Hieno Esma just tätä olen aina sinussa arvostanut :-) näin ajattelen itsekkin..arkipäivän onnistumiset, niiden avulla jaksaa :-) Tsemiä näiden kaikkien hienojen hevosten kanssa sulle!

4.10.2009 18:12  Mixu

Hypättiin me silti 6 estettä, eli kaks kertaa enemmän kuin sun tavoite ;)

23.11.2009 11:19  Taru

tänään päivitetystä tekstistä; Viimeisestä lauseesta täytyy sanoa, että olen täysin samaa mieltä siitä! :) Tsemppiä! :)

21.1.2010 20:27  Jenni

Mullaki on ollu hauskaa mun ja Galonin "lumihankitreeneissä" ;D


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini