Sydänmatkalla

Tallipäiväkirja 2010

Share |

Torstai 30.12.2010 - Esma


Hyvää UuttaVuotta kaikille lukijoille!

 

30.12.2010

Jos joku haluaa vähän hymyä huulille, niin voi katsoa tämän hurjan ratsastusvideon, joka on kuvattu joulupäivänä:

HURJAA MENOA

 

26.12.2010

Tasan kaksi kuukautta on mennyt tallipäiväkirjan edellisestä päivityksestä!

Kaikkea vaan ei kerkeä tehdä. Ilmat muuttuivat päivässä syksystä lumen ja pakkasen täyttämäksi kunnon talveksi, ja se on tuonut omat haasteensa arkeen.

Näin vuoden lopulla täytyy todeta, että on tämä ollut aikamoinen vuosi talliyrittäjille, etenkin ratsuttajille ja muille hevosten kanssa touhuaville. Alkuvuosi oli kylmä ja todella luminen, kesä oli paahteisen kuuma, jonka takia heinää on niukasti saatavilla ja se on kallista. Nyt vielä tämäkin talvi on alkanut "lupaavan" haasteellisesti, enkä jaksa ymmärtää miten kukaan ratsuttaja voi hankkia elantonsa ratsuttamalla monta hevosta päivässä ilman lämmitettyä maneesia ja vielä ratsastaa omat asiakkaiden hevosten lisäksi, kun minä en meinaa selvitä omien kolmen ratsutuksesta!

Olen usein miettinyt ja ihmetellyt kaikkien niiden ratsastustalliyrittäjien jaksamista, joilla ei ole omaa maneesia, jonne voi edes hetkeksi mennä hengähtämään ja ratsastamaan "normaalisti", kunhan on pukeutunut oikein. Ilman maneesia hevosten kunnollinen lajitreenaaminen olisi hyvin hankalaa, saatikka asiakkaiden opettaminen. Motivoituminen jokapäiväiseen työhön on varmsti hankalaa kun on lähes aina pimeää, kentällä ja pelloilla liikaa lunta tai tuulee ja pyryttää vaakatasossa.

Sytyttäessäni maneesin kirkkaat valot ja sulkiessani lumituiskun ja kinokset oven ulkopuolelle, olen hyvin kiitollinen ja iloinen pienestä viihtyisästä maneesistamme.

Suuri etu jaksamisessa on myös töiden jakautuminen. Haasteelliset ilmat aiheuttavat monella tavoin lisätyötä ja ongelmia. Yksin näissä olosuhteissa tallin pyörittäminen olisi selviytymistä päivästä toiseen. Töiden jakautuessa elämästä jaksaa juitenkin nauttia ja jää aikaa ja energiaa vielä siihenkin miksi tätä työtä alunperinkään tekee: hevosille.   Tämmöisenä haasteiden vuonna saattaisi tallin alasajaminen tuntua houkuttavalta vaihtoehdolta ilman lumia auraavaa traktorimiestä, jaettua vastuuta ja työtaakkaa.carisma_joulukuva.jpg

Tallin hevostilanne "elää". Aulin Foppa on lähtenyt talliltamme pois ja Carisma on muuttanut takaisin kotiin! Carisma ehtikin jo mukaan aattoratsastukseen ja tänään Lida ratsasti sen maneesissa. Kaunis Carisma oli varsin vauhdikas ja laukkasi maneesissa häntä kaarella, mutta piti kiltisti Lidan selässään siitä huolimatta.

Marie ja Nina askartelivat hevosista kauniita kuusenkoristeita tallilaisille joululahjaksi ja kuustamme koristeleekin nyt kaikkien hevosteni kuvat, Kiitos ihanasta lahjasta!

Pochahontas vietti viikon klinikalla kavio-ongelmien vuoksi, mutta on nyt palautunut kotihoitoon. Eddy ja Leo ovat kotiutuneet hienosti ja niiden kanssa työskentely sujuu kivasti. Nana on siirtynyt eläkkeelle. Se osoitti syksyn aikana hyvin selvästi, ettei jaksa toimia enää opetusponina ja heittäytyi hyvin omapäisesti. Syksyn alkeiskurssi jäi Nanan viimeiseksi ja tästä lähin se toimii vain harrasteponina ja viettää varhaiseläkettä Sundeilla Prinssin seurana. Nanan voi siis bongata tieltä Loviisasta päin tallille ajaessa Gislomin kohdalla ;-).

Lotte ja Medusa lähtivät kolmeksi viikoksi Hollantiin valmentautumaan Medusan entisen omistajan luo. Reissu on varmasti antoisa ja toivotaan että Lotelle jää vinkkejä ja uusia työkaluja takataskuun yhteistyön kehittämiseksi ja ensi kautta varten. On jännä kuulla reissun vaiheista sitten tammikuun lopulla kun kaksikko palaa takisin Suomeen.

Casper on syksyn aikana opetellut ratsun tehtäviä Mixun, Nooran ja Millan  ratsastamana. Tänään Casperin omistaja 6-vuotias Georg poika ratsasti ponillaan ensimmäistä kertaa. Ja mitä tekikään Casper! Ei sitten yhtään mitään. Georg ratsasti itsenäisesti, nauroi, pomppi ja kikatti ja 3-vuotias Casper otti koko homman kylmän rauhallisesti. Hieno, nuori Gotlannin russi. Vaikka onkin aikamoinen Houdini karkaamaan aidoista. Tänään lisäsin poniaitaan toisen verkon, koska ensimmäinen lammasverkko ei Casperia pidätellyt...

Tallillamme vieraili myös uusi kouluvalmentaja, Belgialainen Ruotsissa asuva Bruno Degreef. Valmennukseen osallistuneet ratsastajat olivat tyytyväisiä Brunon opetukseen ja pitivät hänen valmennustavastaan ja Bruno toivotettiin sydämellisesti tervetulleeksi tammikuussa uudelleen.

Toivotaan että ilmat tammikuussa suosivat ja pystymme järjestämään valmennuksen uudelleen tammikuun lopussa.

Aattoratsastus ratsastettiin perinteisesti aattoaamuna, vaikka ilma olikin kylmä ja pakkasta reilut -20 astetta! Luonto li kuitenkin kietoutunut kauniiseen lumivaippaan ja metsäpolut olivat sadunomaisen kauniita.

 

017.jpg

aattoaamuratsastus 24.12.2010

002.jpg

Lisää kuvia aattoaamun ratsastuksesta kuva-albumissa.

Ensi vuoden alusta tulee muutoksia kengityslistaan. Kengittäjän toivomuksesta parannamme aikaisempaa käytäntöä ja seuraavan viikon kengitettävät on ilmoitettava listassa edelliseen keskiviikkoon mennessä. Sen jälkeen listaan ei lisäillä nimiä, jollei kengittäjän kanssa ole siitä erikseen henkilökohtaisesti ilmoittamalla sovittu. Näin kengittäjä tietää paremmin kuinka kauan tallillamme menee aikaa ja voi sovittaa muut työnsä sen mukaan.

Asiasta ilmoitetaan erikseen vielä tallin seinällä.

Tämä vuosi lähentyy loppuaan ja pian käännämme uuden lehden. Omasta puolestani teen sen kuitenkin hyvillä mielin! Tallilla on kiva ja kannustava ilmapiiri ja valmennusinto on pysynyt korkealla. Ainakin omasta puolestani, on mukava kääntää uusi lehti ja siirtää ajatukset kohti ensi vuoden haasteita.

         Kuvassa Georg, Esma, Lida ja opetuskäytöstä eläkkeelle siirtynyt 10-vuotta ratsastuskouluponina työskennellyt ponimme Nana Loviisan tonttupolussa joulukuun alussa.              

042.jpg

Hyvää UuttaVuotta kaikille lukijoille!

 

 

 

26.10.2010


Ratsastuskoulumestaruudet ratkottiin Anniinan tallilla 9.10.2010
 
Seuran juniorimestariksi ratsasti Marie Saarinen - Rovalds Zoyaralla!

Kilpailuun osallitui talliltamme myös Lida Haddas Rovalds Zoyaralla. Ratsukon tulos oli 4 vp. Molemmat tytöt ratsastivat hyvin ja Zoyara auttoi hienosti tytöt hyville sijoituksille!

Talliin on muuttanut uusia hevosia!

Marek Lootus on kierrellyt eurooppaa ja haaviin tarttui asiakkaille uusia hevosia, jotka saapuivat suomeen maanantaina 18.10.2010.

Esmi ja Wilma Valen ovat saaneet oman hevosen, 4-vuotiaan hienosukuisen ja hyväluonteisen Obora's Leonin Itävallasta.

leon2.jpg

Oboras's Leon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rasmus Palmgren sai uuden hevosen Eddyn. Eddy on saavuttanut jo hyviä kilpailutuloksia saksassa nuoresta kuuden vuoden iästään huolimatta.

eddy.jpg

 

Eddy ja Marek

 

 

 

 

 

 

 

 

Tallillemme saapui myös Eestistä myyntihevonen Ingver.

ingver_045.jpg

 

 

Ingver

 

 

Ingver on kiltti ja miellyttävä 7-vuotias trakhenersukuinen hevonen, joka tekee töitä oppilaskäytössä niin kauan kuin tallillamme asuu.

 

Pochahontas muutti myös takaisin pitkäksi venyneeltä astutusmatkaltaan Eestistä. Pochahontas on nyt kantavana, joten tallilla odotetaan kahta varsaa synyväksi ensi kevääksi.

Tallille kesäkodistaan muutti myös Ronja ja oriista Jaapeli kantavana oleva Lempi.

Ulkomailla varsoja syntyy Esman hevosille Min Havannalle Eestiin oriista Bon Revell (Quidan De Revel/Indoctro) ja Saksaan tammalle Casey Joe's Flight oriista Epsom Gesmeray(Jalisco B/Starter).

Ensi viikonloppuna pidämme sunnuntaina maneesissa HALLOWEEN esteratsastusharjoituskilpailun! Katso KILPAILUKUTSU.

Tervetuloa mukaan!

Eestiläinen estevalmentajamme Marek Lootus on vaimonsa Maike Lootuksen kanssa perustanut oman valmennuskeskuksen Eestiin Pärnun lähelle. Seljametsä Tall nimen saanut talli vietti avajaisiaan 23.10.2010.

seljametsa_tall.jpg

 

Tallissa on 22 hevospaikkaa ja hyvät valmennusolosuhteet (kenttä ja maneesi).

Tällä hetkellä Seljametsa tallilla asuu hevosista Elves C's Illucia sekä Dexter.

Onnea Marekille ja Maikelle uuden, oman tallin johdosta!

11.10.2010

Paljon on kuukauden aikana taas ehtinyt tapahtua!

HL-Team on järjestänyt estevalmennuksen, juoksutuspäivän ja kouluvalmennuksen! Ja siinä välissä ratkottiin myös seuranmestaruudetkin :-)

Seuramestaruuksista tarkemmat tiedot löytyy uutisista. Talliltamme pärjäsi upeasti moni ratsukko. Viikonlopun onnistumisia oli useita, mutta ylös niistä voisi nostaa Mikaela Malmsin ja Tobbertin juniorimestaruuden, estekorkeus 100 cm, uusinnassa 110cm. Ratsukko on RATSASTUSKOULURATSUKKO! =) Sulka hattuun siis tallimme ratsastuskoululle Mixun ja Tobbertin upeasta tuloksesta!

Tobbert ahkeroi myös koulupuolella upeasti, voittaen kanssani seniorikoulumestaruuden Helppo A tasolla. Lotte Palmgrenin ja Medusan juniorimestaruus / ponimestaruusrata sai todella harmittavan lopun Loten ratsastettua tyylikkään ja hienon 100 cm perusradan virhepisteittä...unohtaen ylittää maalilinjan!! Tuloksena hylkäys ja karvas pettymys :-(. Koska yksikään poniratsukko ei selvittänyt rataa hyväksytysti, ei tänä vuonna ponimestaruus pokaalia jaettu lainkaan.

Useat ratsukot pärjäsivät hienosti ja tallille tuli useita voittoja ja sijoituksia molempina päivinä. Onnea kaikille menestyneille ratsukoille vielä kerran :-).

Juoksutuspäivä onnistui hienosti. Mukana kurssilla oli 5 "ratsukkoa" ja mukavasti kuunteluoppilaita. Itse ehdin seuraamaan kilpailuiden vuoksi vasta iltapäivän antia ohjasajon merkeissä. Se osa päivästä oli ainakin hyvin mielenkiintoinen ja hyvin toteutettu. Juoksutus ja ohjasajo ovat osa hevosen treeniä. Vasta oikein tehtynä niistä kuitenkin saadaan hyvä lisä hevosen valmennukseen.

Marek käväisi meitä valmentamassa ja viime viikonloppuna Jepa. Molemmat valmennukset sujuivat tuttuun tyyliinsä hyvällä rutiinilla ja valmennuksista poistui niin tyytyväisiä ratsukoita kuin mietteliäitäkin.

Ensi kuussa saamme aivan uuden valmentajan tallillemme! Ruotsista Suomeen saapuu Bruno Degreef, jonka tallilla Marie Sund oli kesän töissä. Bruno on taitava ratsastaja, erikoistunut kouluratsastukseen ja kouluttanut hevosia GP- tasolle asti. Bruno tekee nyt ensivierailun valmentajana Suomeen ja toivomme mukaan motivoituneita, kaikentasoisia ratsukoita!

Valmennuksesta tarkemmin tietoa täältä: suomeksi tai ruotsiksi.

Uusia hevosia tulee ja joitain on myyty pois. Tallilta on kesän lopulla lähtenyt pois Paletan lisäksi Auli Mantilan Herry Marquis ja Emmi Helanderin Pablo Boy, jota ovat molemmat saaneet uudet kodit. Niiden tilalle talliin ovat muuttaneet pv ruuna Fought ja pv-tamma Olivia. Rasmuksellekin on löytynyt hevonen "Eddy", joka saapuu Suomeen tämän viikon aikana! Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, tällä viikolla hevosmäärä lisääntyy viidellä kesälomalaisten Ronjan ja Lempin muuttaessa takaisin, Eddyn, Pochahontasin ja Esmin ja Wilman ruunan saapuessa Itävallasta Suomeen.

Cosmic Flight eli Minni muutti Saloon Eowen Earlien luo viikko sitten, joten uusille tulokkaille alkaa olla riittävästi tilaa... :-) Uudet karsinat kuivurin päätyyn ovat loppusilausta vaille valmiit! Uusiin karsinoihin muuttavat Florini ja Galon. Muiden karsinoiden osalta tallin järjestely täytyy vielä miettiä valmiiksi.

monsteri.jpg

 

 

 

 

 

Täplä-monsteri ansaitsee ihan oman lukunsa tässäkin kirjoituksessa. Se nimittäin hyökkäilee hevosten "kimppuun" aiheuttaen putoamisia ja tapla-monsteri.jpghevosten sinkoamisia     

 

 

 

muutenkin pirteässä syyssäässä. Eli ratsastajille varoituksen sana, pieni valkea kissanpentu ei ole niin harmiton miltä se näyttää hiippaillessaan kohti kentänlaitaa. Oikeasti se on MONSTERI! ;-)

 

tapla.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.9.2010

Lauantain harjoituskisat onnistuivat hienosti ja ilmakin suosi ennusteista poiketen kilpailua!

TULOKSET HARJOITUSKISA 18.8.2010  HL-Team

 


Aluejoukkuemestaruuksissa Itä-Uudenmaan ratsastajille HOPEAA!
Petra Flittner - King, Esma Putkonen - Galon, Pia Boman - Ravan ja Nina Sund - Prominent Itä-Uudenmaan ratsastajien voittoisa aluejoukkuesunnuntaina 19.9.2010

 

14.9.2010

VALMENNUSAIKATAULUIHIN MUUTOKSIA! Marekin Ja Jepan valmennukset vaihtoivat paikkoja, joten Marek tulee perjantai ja lauantai 1.10-2.10 ja Jepa lauantai-sunnuntai 9.10-10.10

Tapahtumakalenteriin on päivitetty tulevat tapahtumat!

Ensi lauantaina järjestämme esterataharjoituksen, johon ovat kaikki halukkaat tervetulleita!  KLIKKAA TÄSTÄ LISÄTIETOA RATAHARJOITUKSESTA

Valmennuksia ja kilpailuja on luvassa tulevan kuun aikana, niistä tarkemmin tapahtumakalenterisa: KLIKKAA TÄSTÄ.

JUOKSUTUSPÄIVÄ sunnuntaina 3.10.2010

Kouluttajana toimii Sari Vilenius. Lisätietoja tapahtumasta tapahtumakalenterissa:KLIKKAA TÄSTÄ

 

13.9.2010

Tallilla tapahtuu taas nopeita käänteitä. :-)

Rasmus Palmgrenin hevonen Paletta on myyty Nurmekseen ja muutti sinne viime viikolla. Myös Andros on myyty ja se muutti Artjärvelle sunnuntaina. Emmi Helanderin Pablo Boy on Loviisassa Noora Tökkerin tallissa ja sen tilalle on tullut "Paapen" karsinaan "Nemo", 5-vuotias latvialainen hevonen.

KWPN ori Zem ja omistajansa Marie Sund palaavat kotiin keskiviikkona puolivuotiselta Ruotsin työmatkaltaan! Tervetuloa takaisin kotiin! :-)

NINA SUND ja PROMINENT hyppäsivät upeasti henkilökohtaiselle aluemestaruus hopealle eilen Helsingissä! Onnea hienosta suorituksesta ratsukolle! Myös HL-Teamin valmennuksissa usein nähty EMMA SAALASTI hevosellaan MECENAS onnistuivat upeasti aluemestaruuksissa, voittaen juniorialuemestaruus kultaa omalla alueellaan! Aivan upea suoritus!  :-)  Onnea Emmalle ja koko taustajoukoille hienosta suorituksesta!

On hieno tunne kun ratsukot menestyvät ja on saanut olla mukana vaikuttamassa näihin ilonhetkiin. Sekä Prominent että Mecenas ovat löytäneet tiensä Suomeen ja nykyisille ratsastajilleen toimivan yhteistyön ansiosta valmentajien välillä.

Molemmat hevoset on ratsastajilleen löytänyt Marek Lootus, jonka hyvään hevossilmään olemme voineet luottaa useissa hevoskaupoissa.

Hyvään menestykseen tarvitaan muutakin kuin hyvä hevonen. Tarvitaan ratsastamisen mahdollistavat taustajoukot sekä ratsastaja, joka kykenee kehittymään ja muuttumaan hevosensa rinnalla. Ja tietenkin rahaa, paljon rahaa jota kuluu valmennuksiin, hoitomaksuihin ja kilpailumatkoihin. Ilman hyvää hevosta ja tukevaa valmennuspohjaa ei päästä hyviin tuloksiin. Tästä yhtälöstä ovat Nina ja Emma hyvänä esimerkkinä muille. Säännöllinen valmentautuminen hyvien valmentajien opissa ja ammattilaisten avulla, hyvässä yhteistyössä etsitty tehtäväänsä sopiva hevonen. Sekä tietysti vähän tuuria, sitä tarvitaan hevosten kanssa aina :-).

 

30.8.2010

Ensimmäiset alue-estekilpailut takanapäin! Seuramme Itä-Uudenmaan ratsastajat teki hyvää yhteistyötä ja kilpailut olivat kaiken kaikkiaan hyvin onnistuneet ja niin yleisö kuin ratsastajatkin viihtyivät hienosti! Kilpailujenjohtaja Carina Stenbacka teki hurjasti töitä kilpailujen eteen ja onnistui hienosti vastuullisessa tehtävässään.

Tallilla Johan Haddas teki usean viikon töitä saadaksemme viihtyisän ja toimivan kilpailualueen. Esman Ratsastuskoulu hankki kokonaan uuden kilpailu-estekaluston, josta saimmekin kiitosta niin kilpailijoilta kuin toimihenkilöiltä.

Kilpailujen järjestäminen vaati usealta ihmiseltä suuren työpanoksen, mutta päivä oli kaiken kaikkiaan niin onnistunut ja tunnelma iloinen ja hyvä, että uskon muidenkin olevan kanssani samaa mieltä siitä, että kilpailujen eteen tehty työ oli vaivan arvoista!

aluekisat_koti_144.jpg

 

 

 

 

 

 

                                    SEURALLE KILPAILUMENESTYSTÄ!

Oma seuramme Itä-Uudenmaan ratsastajat napsi paljon sijoituksia päivän aikana! Hienosti onnistuivat mm. Annina Rönnqvist hevosellaan Aladdin C ja Kikko Sunshinella ratsastaneet Jasmine Stenberg (ponin omistaja) ja Petra Flittner.

aluekisat_koti_112.jpg

     palkintojenjako luokka 90 cm:

Mikaela Malms - Tobbert, Annina Rönnqvist - Aladdin C, Petra Flittner - Kikko Sunshine, Kia Danielsbacka - prinz, Tiia Kuokkanen - Zahry ja Okko Pöllänen - Hospodar Km

 


  Oman tallimme ratsukot menestyivät hienosti!aluekisat_koti_111.jpg

 

 

 

 

 

 

Mikaela Malms ratsasti hoitohevosellaan Tobbert ensimmäisissä alue-estekilpailuissaan hienosti 90cm luokan voittoon ja viidennelle sijalle 100 cm luokassa. Onnea Mikaelalle ja Tobbertille hienosta yhteistyöstä ja kilpailumenestyksestä!

 

Muita hienosti menestyneitä ratsukoita talliltamme olivat Pia Boman hevosellaan Ravana, jotka sijoittuivat 100 cm luokassa seitsemänneksi ja 110 cm luokassa sijoitus 3.s!

Mikeala Skogberg ja Wendaliny nappasivat 100 cm luokasta neljännen sijan ja 110 cm luokassa sijoitus 5.s!

Lotte Palmgren ja Carina Stenbackan omistama connemaraponi Symphatill Irish Quoeen sijoittui poniluokassa upeasti toiselle sijalle.

Myös muita hyviä suorituksia nähtiin HL-Teamin ratsukoiden osalta.

aluekisat_koti_102.jpg

Esma ja Almaa suomenhevosten luokassa

 

Tällä hetkellä maanantai-aamuna olo on väsynyt, mutta iloinen. Kilpailuista jäi hyvä mieli ja ainakin minun ja Johanin puolesta voin sanoa, että olemme päivään hyvin tyytyväisiä ja iloisia, että niin useat kilpailijat kävivät kiittelemässä hyvistä puitteista ja onnnistuneista kilpailuista.

 

 

 

 

 

20.7.2010

Kesällä ei vain ole aikaa istua tietokoneen ääreen ja päivitellä tapahtumia. Toisaalta Suomea ihastuttaneessa keskikesän helleilmassa ei nyt niin kauheasti jaksa mitään tapahtuakaan.

Hevosrintamalla on tapahtunut seuraavanlaista: Papalong on myyty Nurmijärvelle ja saanut sieltä hyvän kodin! Tallissamme käväisi pari viikkoa myyntihevonen Hannor, joka myytiin nopeasti uuteen kotiin. Ihastuttava Hannor sai uuden kodin Mäntsälästä.

Tallilaiset ovat kisailleet ahkerasti ja hienoja tuloksia on saatu niin este, kuin koulukilpailuistakin! Rebecca Mårtenson ponillaan Kouros on sijoittunut kansallisissa pikkuponicupin osakilpailuissa hienosti ja hätyyttelee pistesijoillaan ihan kärkeä. Samoin aivan kärjentuntumassa kansallisessa Ponicupissa on kiinni Lotte Palmgren ponillaan Medusa. Tytöt hyppäävät poneillaan todella isoja ja vaikeita ratoja Suomen huippuponiratsukoiden kanssa, ja vielä hienosti sijoittuen ja pärjäten. Aivan uskomaton suoritus molemmilta tytöiltä ja heidän taitavilta poneilta.

Itse olen ratsastanut kansallisia kouluratsastusluokkia nuorella hevosellani Florini ja viime viikonloppuna Lappeenrannasta saimme 2 sijoitusta.

Aluetasolla kilpailee esteillä useita tallin ratsukoita ja jokaiselle on tullut omalla tasollaan hyviä suorituksia ja sijoituksia. Pettymyksiäkin mahtuu mukaan ja hevosten harmittavia sairastumisia juuri kilpailukauden kynnyksellä, mutta sehän kuuluu lajiin.

 

Ratsastuskouluoppilaista Mikaela Malms  hevosella Tobbert ja Jenni Paavilainen hevosella Galon oli tarkoitus osallistua Ratsastuskouluoppilaiden SM-kilpailuihin heinäkuun lopussa. Tarvittavat kvaalit aluelupaa varten saatiin ratsastajille Gumbölen seurakisoista tyttöjen sijoituttua niin 80cm kuin 90 cm luokissa hienosti puhtailla radoilla.

Matka on kuitenkin harmittavasti peruuntunut tyttöjen aluelupamaksujen myöhästyttyä. Olisi ollut hienoa päästä mukaan kun oppilailla on käytössään hienot ja osaavat hevoset ja kilpailuja varten oli valmentauduttu hyvin.

Ilmoittautuminen kilpailuihin alue- ja kansallisella tasolla toimii sähköisen järjestelmän kautta. Jos  aluelupamaksu ei ole päivittynyt Kipaan ja ratsastaja ei pääse kirjautumaan ilmoittautumisajan puitteissa koko järjestelmään, murenee suunnitelmat ja haaveet siihen paikkaan. En voi sanoa muuta kuin harmi.

Valmennuksiin on heikosti kiinnostusta, mutta jotain pientä yritämme järjestää. Jepa tulee valmentamaan perjantaina 23.7.2010. Marekin valmennuksen yritämme järjestää elokuun alkupuolelle, kun hevoset palailevat laitumilta kotiin ja takaisin töihin.

Päivittelen tallipäiväkirjaa piakkoin, sillä hinnat muuttuvat syksyllä ja lisäilen tänne vähän infoa siitäkin asiasta.

Lisäys: Sainkin tehtävän jo valmiiksi tänään, joten tästä voitte katsoa uutta syksyn hinnastoamme: 

ESMAN RATSASTUSKESKUS HINNASTO

 

 

8.6.2010

Viime viikon maanantaina hienon kissamme Siggen oli aika siirtyä paremmille metsästysmaille vaikean astman vuoksi. Tänään taloon haettiin uusi pikkukolli, joka säi nimekseen Täplä.

tpl_047.jpg

Tallikissamme Urpo ja Siiri pysyvät visusti tallissa ja hiiret viettävät kotonamme kissanpäiviä. Täplän olisi tarkoitus auttaa hieman tässä ongelmassa, joten Täplä opetetaan myös kotikissaksi ja saa viettää ensimmäiset viikot pelkästään sisätiloissa. Talliin Täplä pääsee vierailemaan vasta kotiuduttuaan taloon. Täplä on hyvin ihmisläheinen ja utelias kissa. Se ei arista ihmisiä ollenkaan, mutta koiraamme "Viklaffiin" tottuminen vie varmasti muutaman päivän sähinöistä päätellen... :-)

 

Hevosia muuttaa kesälaitumille ja tallista ovat lähteneet Ronja ja Kikko. Ravana muuttaa pian myös kesäkotiinsa ja Pochahontas ja Lempi ovat astutuspuuhissa, joten tallissa on vähän väljempää.

Valmennuksiin on ilmoittautunut kivasti porukkaa, joten tämän viikon loppu tulee olemaan valmennustäytteistä! Kivaa :-)

 

3.6.2010

Valmennuslistat kesäkuulle on päivitetty. Katso tapahtumakalenterista päivämäärät. Jepan valmennuksiin tulee tämän valmennuksen jälkeen yli kuukauden mittainen tauko. Marekin valmennukset pyritään järjestämään myös heinäkuussa kilpailukalenterin suomissa puitteissa, niin valmentajan kuin valmennettavienkin osalta. Tervetuloa mukaan!  Katso TAPAHTUMAKALENTERI

3.6.2010

georg_061.jpgNo tänään olikin sitten uusi yritys laidunkauden aloitukseen!

Takalaitumelle päästettiin Dexter, Minni, Helga ja Casper, sekä vierailevana tähtenä rintalihaksensa Ravanan astutuspuuhissa (!) kipeyttänyt Andros.

 

Edellisltä laitumelta porukka laukkasi kotiin ensimmäisenä mäkäräispäivänä. Takalaitumella langat on ylempänä ja lankoja kulkee enemmän, joten Helga saa hypätä korkeammalle jos aikoo tuoda laumansa kotiin.. No hevosten eduksi on sanottava, että vaikka elo kuvissa näyttää ihanalta ja hevosten elämä leppoisalta ja onnelliselta, tekee

georg_063.jpg

tämänkesäinen valtava hyttys- ja mäkärämäärä hevosten olosta hyvin tukalan ja hevosten elo tallioloissa säännöstellyllä tar

hauksella on miellyttävä vaihtoehto kesänvietolle. Sen taitaa todistaa jo omatoimiosesti laitumelta heti alkukesästä kotiin palaavat nuoret hevoset. Mutta vähän helpotusta on saatava meille hevosia hoitaville kesällä tallirutiineihin, varsinkin kun niityt notkuvat tuoretta hyvää ruohoa!

georg_062.jpg

Edellä Andros, takana Minni, Dexter, Casper ja viimeisenä Helga.

 

 

30.5.2010

Tänä viikonloppuna kilpaili Rebecca Mårtenson ponillaan Kouros Iisalmessa kansallisissa Pikkuponicupin osakilpailun. Ratsukko sijoittui hienosti neljännelle tilalle! Hienoa Rebecca ja Kouros!

Lauantaina Porvoon Aluemestaruuksissa kilpaili Milla Kiiski hevosellaan Late Dahlia ja sijoittui 80 cm luokassa 0-0 tuloksella hienosti sijalle 10 (49 lähtijää).

80 cm luokassa kilpaili myös Esma Putkonen hevosilla Almaa, Lenni-Kalle ja Glimma. Glimma teki 0-0 suorituksen, Almalle ja Lenni-Kallelle virhepisteitä kertyi molemmille 8. Kaikki saivat kuitenkin hyväksytyn tuloksen, johon kilpailu-uraa aloittelevien hevosten kanssa voi olla oikein tyytyväinen. 90 cm aikaratsastusluokassa starttasi Rebecca Mårtenson Kouroksella, tuloksena hienosti sijoitus (9.s sija 50 lähtijän luokassa) ja Esma ja Glimma, tuloksena 4 vp.  

100 cm aikaratsastusluokassa kilpaili Pia Boman Ravana tammallaan hienosti 0 tuloksella sijalle 9. Esma ja Galon suoriutuivat 100cm luokassa 4:lle sijalle.  110 cm luokassa parani Esman ja Galonin sijoitus 2:lle sijalle puhtaalla perusradalla ja puhtaalla korotetulla uusintaradalla. Pia ja Ravana saivat luokassa harmittavan pudotuksen perusradan viimeiseltä esteeltä.

Tänään sunnuntaina kilpailevat vielä Sipoossa seurakilpailuissa Emmi Helander ja Bablo Boy sekä Mariella Raevuori Julius Caesar Jr ponillaan. Toivotaan ratsukoille onnea sinnekin!

 

 

24.5.2010

Viikonloppuna tallin ratsukoita kilpaili useita Jyväskylässä,Keravalla ja Husössä! Toisilla meni hienosti ja toisille taas tuli ihan reippaita epäonnistumisia, niin kuin minulle. Hevoseni pudotti estekilpailun verryttelyssä Keravalla kengän juuri ennen luokan alkua, enkä päässyt starttiin lainkaan. No, näitä sattuu. Hienosti taas ratsasti Nina Sund oriillaan Prominent Jyväskylän kansallisissa estekilpailuissa voittaen 110 cm luokan ja ratsastaen 120 cm luokan vain 4 virhepisteellä. Lotte Palmgren ponillaan Medusa sijoittui samoissa kilpailuissa neljänneksi ponicupin toisessa osakilpailussa, estekorkeus 110 cm. Hienoa Lotte ja Nina! Petra Flittner ratsasti Jasmine Stenbergin ponin Kikko Sunshine Husössä Hevoshullupowercupin aluekoulukarsinnoissa hienosti ja hyväksytyllä tuloksella ratsukko jatkaa alue-estekarsintoihin Porvooseen!

Harmittava hylkääminen katkaisi Rebecca Mårtensonin ja Kouroksen tien jatkoon. Rebecca unohti radan ja sai ulkopuolista apua katsojalta radan jatkamiseen. Säännöt ovat selvät, tästä aiheutuu ratsukon hylkääminen kouluratsastuskilpailussa, vaikka ratsukko ei itse ole apua ulkopuoliselta pyytänytkään. En itse ollut paikalla ja tilannetta on vaikea sen tarkemmin kommentoida, mutta tiukkaa sääntökirjan tulkintaa on nuoren ratsastajan hylkääminen ulkopuolisen avun takia. Ratsastajan ollessa alle 12-vuotias, saattaisin ehkä ottaa kyseisen katsojan puhutteluun, ja jättää asian siihen. Mutta, tuomarin päätös oli sääntöjen mukainen. Sillä siisti.

Linda Bosas sai uuden hevosensa Suomeen sunnuntaiaamuna!

 

23.5.2010_Luis_Piquet.jpg

 

Kaunis 7-vuotias esteitä kilpailuut Oldenburg ruuna Louis Piquet saapui monen päivän matkustamisen uuvuttamana Suomeen sunnuntaiaamuna. Uusi omistajansa Linda Bosas otti uuden hevosensa innokkaana vastaan pitkän odotuksen jälkeen.

Lindan edellinen poni, Kraneveld's Unie on nykyään Saksassa ja etsii itselleen uutta ratsastajaa myyntitallilla, josta Louis Lindalle löytyi.

Onnea Lindalle uudesta hevosesta ja antoisaa treenikesää!

 

23.5.Louis.jpg

 

22.5.2010

Jepan valmennus jää sekin pieneksi ja tunnit pidetään vain tänään lauantaina 15 00 - 1900. Sunnuntain valmennus on siis peruutettu.

Kisakausi on hurahtanut todella käyntiin ja kilpailevia hevosia on säästettävä ja jätettävä valmennuksia väliin. Marekin seuraava valmennus tullaan järjestämään "erikoisjärjestelyin", eli odotamme sopivaa hetkeä, jolloin Marek on muutenkin tulossa Suomeen ja yhdistetään valmennus tämmöiseen hetkeen. Tarkkaa valmennusajankohtaa on vaikea ilmoittaa etukäteen.

Tänään viemme varsat ja muun nuorison laitumelle! Ihan pienin, eli tämänkesäinen Eppu varsa jää vielä kotihoitoon, jotta Carisma saa vielä tarvitsemansa lisäruoat ja varmistun, että Epun vatsa kestää emänsä kiiman aiheuttamat hormonaaliset muutokset (aiheuttaa pikkuvarsalle ripulia). Ihan ensimmäisiä varsojamme ollut HL Sleipnir sai niin kovan nestehukan kiimasta aiheutuneen ripulin seurauksena, että jouduimme viedä sen tiputukseen Helsinkiin. Täytyy siis olla tarkkana lähipäivät, varsinkin kun ilma on poikkeuksellisen lämmin.

Tallin hevoskantaankin tulee lähiaikoina muutos, kun yksi tallilaisistamme saa itselleen uuden hevosen! Jännää ja hauskaa :-) Veikkaan, että sukat pyörivät jaloissa ja päivät ovat pitkiä odotellessa uutta hevosta Suomeen saapuvaksi. Kerron asiata tarkemmin, kun hevonen on saapunut Suomeen ja omistaja on päässyt tutustumaan hevoseensa.

Maneesin päätyyn aloitetaan lähiviikkoina maneesin kahvion, katsomon ja tuomaritornin rakentaminen. Rakentamisen aloittaminen odottelee paaluttajaa saapuvaksi, mutta kun palutustyö on tehty, pääsee Johan aloittamaan rakennustyön. Toivotaan että rakentaminen sujuu suunnitellun mukaisesti ja ensi talvena on lämmin kahvio maneesin päädyssä!

Näillä keleillä talven ajatteleminen tuntuu kaukaiselta ongelmalta. Hevoset kiiltelevät auringossa ja laitumilla kasvaa paksu vihreä ruohomatto. Hevosihmisen elämässä ei voisi olla parempi tilanne. Koko kesä on vielä edessä.

 

11.5.2010

No niin! Valmennuspäivämäärä muuttuikin niin, että Eowenin valmennukset järjestyvätkin perjantaina ja lauantaina iltapäivällä.

Soittelen jo viikonlopuksi ilmoittautuneille ja kyselen kuinka tämä järjestely onnistuu.. :-)

11.5.2010

Ensimmäisen kerran on käynyt niin, että Marekin valmennus joudutaan perumaan liian vähäisen osallistujamäärän vuoksi.

Eowen käy viikonloppuna valmentamassa Kotkassa ja tulee mieluusti valmentamaan Marekin tilalle lauantai-iltapäivällä ja sunnuntai-iltapäivällä.

Kaikki estevalmennuksesta kiinnostuneet, ottakaahan minuun yhteyttä niin pääsette mukaan Eowenin tunnille.

Itse olen koko viikonlopun "poissa". Lauantaina Florinin kanssa koulukilpailuissa ja sunnuntaina matkaan Rautalammille tekemään koulutuomarikoearvostelua kansallisiin koulukilpailuihin.

Vihdoin on luvattu kesän alkavan ja innolla odottelen hyttysten ja mäkäräisten saapumista lämpimän ilman mukana kolean ja tuulisen ilman tilalle. :-)

 

10.5.2010

 

HUH! mikä viikonloppu takana. Perjantaina kaatosateessa radan rakennusta ja kilpailuvalmisteluja. Lauantaina sää suosi estekisoja ja päivä oli oikein mukava! Useat ratsukot onnistuivat hienosti ja seuran sisällä käytiin tiukka HHPC karsinta aluekarsintapaikoista! Se oli kivaa ja jännää! Seurastamme jatkoon päässeet ratsukot ovat: Petra Flittner - Kikko Sunshine, Iida Willström - Arm II, Emma Kinnunen - Argentina C ja Rebecca Mårtenson - Kouros. Onnea kaikille paikkansa lunastaneille ratsukoille! =)

Luokkatulokset lauantain estekilpailuista löydät täältä:

I-UR tulokset

Sunnuntai aamuna heti aamukuudelta starttasimmekin sitten Lahteen, jossa Lotte ja Rasmus Palmgren sekä minä kisasimme kansallisissa esteratsastuskilpailuissa. Mukana I-UR seuraa edustamassa oli myös Petra Flittner - King.

Jo lauantaina Lahden kansallisissa oli kisaamassa Nina Sund ja Prominent, meidän muiden kilpaillessa kotikisoissa. Nina ja Prominent saivat niin 110 cm luokasta kuin 120 cm luokasta hienot tulokset, molemmista 1 harmittava pudotus.

Sunnuntaina Lotte ja Medusa sijoittuivat pisteille ponicupin ensimmäisessä osakilpailuissa siistillä ja tyylikkäällä radalla. Uusinnan tiukan kaarteen pudotus oli harmittava, mutta nopea aika nosti Loten ja Medusan pisteille ja sijoitus oli hienosti 8.s!

Rasse ratsasti Paletalla hienosti hyväksytyn tuloksen vain neljällä virhepisteellä. Luokka:  110 cm / avoin junioreille

Minä ja Florini starttasimme noviisisarjan ensimmäisen osakilpailun sunnuntain viimeisessa luokassa, tuloksena kaksi pudotusta, eli 8 vp. Olen kuitenkin kouluratsuni tulokseen erittäin tyytyväinen! Nuoren oripojan kanssa on kuitenkin jännä olla liikenteessä, koskaan ei tiedä mitä tapahtuu. Kaksi pudotusta helpoilta pystyesteiltä ja muuten upeasti käyttäytyvä nuori ori tekee ratsastajansa iloiseksi.

Voimme siis kaikki olla päivään tyytyväisiä, tosin pitkän päivän uuvuttamia.

Sunnuntaina lähti talliltamme ulkomaille suurta maailmaa ihmettelemään Zem ja omistajansa Marie Sund. Marie ja Zem matkaavat Ruotsiin hevostöihin (varsinkin Zem...) ja palaavat toivottavasti joskus syksyllä takaisin =). Toisaalta hyvin haikein mielin lähetimme HL-Teamiläiset matkaan (HL-Team logoilla varustettuina). Itsekin hevostöissä ulkomailla olleena ja paljon kokemusta rikkaampana kotiin palanneena sitä tietää että ulkomaille hevostöihin lähteminen kannattaa, jos haluaa saada monipuolisen hevosalan tuntemuksen ja taidon.  

 

6.4.2010

Maria Collianderin luento oli varmasti antoisa muillekin, kuin vain meille hevosten kanssa osallistuneille.

Jos kouluratsastuksen arvostelu kuohuttaa tunteita ja aiheuttaa keskustelua, oli varmasti luentoa seuranneiden hyvä nähdä, kuinka paljon ratsukolta vaaditaan, jotta pisteitä heruu ja liike säilyy ehjänä! Colliander sanoi hienosti, että kouluratsastus ja kenttäkilpailu on ratsastajalle fyysisesti kovin rankkaa. Se on ihan totta! Estevalmennuksissa pystyn ratsastamaan monta hevosta, helpostikin peräjälkeen tunneilla, mutta kouluratsastuksessa olen fyysisesti kuitti helposti jo ensimmäisen hevosen ratsastettuani.

Toisaalta, aivan kuin Colliander sanoi, "mummohölkässäkään ei ole mitään vikaa", sillä ei tosin kerätä pisteitä, eli kilpailulliset tavoitteet, tulee silloin asettaa realistiselle tasolle.

Jos joku seurasi eilen ratsastuksia ja vertasi oriini liikkumista alun vastusteluun ja jännittymiseen loppuluennon keveyteen verrattuna, niin selässä istuvana ratsastajana on HUOMATTAVASTI mukavampi istua sen jälkimmäisen kyydissä, vaikka se saattaa näyttääkin ulospäin vaativalta. Kun nappulat löytyy ja takaosa tulee oikeaoppisesti mukaan ja hevonen löytää tasapainonsa, kasvaa liikkeen volyymi ja siellä on sitten jo ihan kiva istua, rentona. Kädet löytää paikkansa ja oikeaoppinen istunta on helpompi säilyttää. Vastustelu, johtuu se sitten hevosesta tai ratsastajasta, tuntuu molempien selkään, todella epämiellyttävästi ja virheet kertautuvat.

Mutta on se vaan upea tunne kun hevonen sitten lopulta liikkuu...sen tunteen eteen kannattaa nähdä vaivaa! Yksikään luokkavoitto tai kilpailu, ei anna sitä samaa tunnetta kuin se hetki, jolloin hevonen kasvaa ratsastajan alla todellisiin mittoihinsa ja nousee ylös maasta. Silloin kouluratsastus on sitten mahtavaa ja iho nousee kananlihalle. :-)

 

4.5.2010

Voi että! blogini kirjoitus kouluratsastuksen osalta, ei ollut tarkoitus pahoittaa kenenkään mieltä, vaan selventää mitä kouluratsastuksessa arvostellaan!

PYYDÄN ANTEEKSI, jos olen jonkun mielen pahoittanut, se ei ollut tarkoitusperäni, vaan selventää mitä tuomari katsoo, ihan niille jotka kiinnostuneina seisovat aidan reunalla eivätkä voi ymmärtää esim. miksi kivalta näyttävä ratsukko jääkin luokan hännille!

Kaikkihan me tässä opettelemme ja teemme virheitä, minä nyt taidan olla itse oikea mestari siinä! Viime kaudella tuomarit ja kanssakilpailijani ("vähän" minua paremmat ratsastajat...) sanoivat kisasta toiseen, jos ei ääneen niin rivien välistä, että "lähepäs tyttö kotiin harjoittelemaan"... ja kiukusta sihisten ajoin kotia kohti. Siitä vaan sisuunnutaan,  ymmärretään että on vielä paljon opittavaa! Todetaan että himskatti, tähän asti opittu ei vielä riitä ja harjoitellaan, mennään valmennuksiin ja opitaan lisää!

On todella sääli ja harmi, jos seuramme ilmapiiri on vielä niin kireä, että joku oikeasti luulee minun arvostelevan jotain ratsastajaa henkilökohtaisesti. Ei minulla ole semmoiseen oikeutta, eikä halua.

Hyvät blogin lukijat, en minä ole mikään ketään haukkumaan, todellakaan, en ole ihan niin taitava... ;-). Eikä se ole tarkoitukseni.

Toivon, että jokainen niistä kilpailijoista, jotka pahoittivat mielensä, sisuuntuvat ja kehittyvät niin itsevarmoiksi ja vahvoiksi ratsastajiksi, että valmentautuvat nyt entistä enemmän, ja seuraavista kilpailuista tai ensi kaudella, saavatkin jo paljon paremmat prosentit, ihan niistä samoista luokista kuin viimeksi!

Ja huomennahan minun ratsastustani saakin sitten arvostella, ja ihan julkisesti yleisön edessä Maria Collianderin luennolla. Olen siellä ihan vapaaehtoisesti ja innoissani mukana! Kouluratsastuksessa kehittyy vain jos uskaltaa laittaa itsensä muiden arvosteltavaksi.

Kahden viikon päästä minulla on isompi kilpailu hevoseni kanssa. Huominen kritiikki ja arvostelu tulee olemaan vain lähtölaskenta sille kaikelle nettikirjoitukselle ja palautteelle, jota saan osakseni muutaman viikon päästä MM karsinnoissa.  Huomisesta arvostelusta, voin oppia taas paljon lisää ja saada eväitä kilpailuihin valmistautumiseen. Kritiikki ja arvostelu, jota tulen saamaan niin Collianderilta kuin katsomon taitavilta kuuntelijoilta, on minun kehitykselleni arvokasta, ja saattaa parantaa prosenttejani sitten tositilanteessa.

 

 

 

HL Epicuros, eli Eppu Carisma emänsä kanssa ulkona.

VIDEO

 

3.5.2010

 

iurnrlogo.jpg

FEI koulutuomari Maria Colliander luennoi koulutuomarin työskentelystä 5.5. klo 18 Esman maneesissa.

Demoratsukkoina Esma Putkonen/Florini, Malena Haddas/Envalds Glimma ja Mikaelina Lagström/Hagelunds Vanillah.

Hinta IUR:n jäseniltä 10 euroa sis. kahvin ja pullan, muilta 15 euroa.

TERVETULOA!

 


3.5.2010

Hieno poni, jonka kanssa meillä on ollut paljon ilonhetkiä ja ratsastajilla antoisia valmennuksia, on saanut tänään uuden kodin Tampereelta.

Pinkcat, eli Pinkki, on myyty.

Pinkki on saanut hyvän kodin ja tullaan näkemään kilparadoilla uuden, nuoren ratsastajatytön alla. On kiva kuulla ratsukon kuulumisia tulevaisuudessa, ihan kuin olemme saaneet seurata kilpailuissa Jullen ja Minnin hienosta edistymisestä ja Montsa ja Wilmakin kävivät viikonloppuna kilpailemassa täällä meidän tallilla!

Voin varmasti todeta kaikkien tallilaisten ja Pinkin kanssa ratsastaneiden ja kilpailleiden nuorten puolesta, että meille kaikille tulee Pinkkiä ikävä. Harvoin tapaa niin hienoa ja persoonallista hevosta kuin Pinkki.

 

marek_27.6_092.jpg

Rasse ja Pinkki kesä 2009

3.5.2010

Toimintaviikonloppu takanapäin. Perjantaina ratsukot hikoilivat kouluohjelmiensa kanssa ja kentällä kävi kuhina. Lauantaina Eowen käväisi meitä estevalmentamassa ja hyvän valmennuksen pitikin, taas kerran! Asioita selkeni niin ajatustasolla kuin suorituksissakin yksinkertaisen, mutta perusteellisen puomiharjoituksen ansiosta. Ehkä muutama hevonen saattoi yhdistää siitä jotain epäsopivaa seuraavan päivän koulukilpailuun; erään hevosen peruutus pysähdyksestä, se kun ei kuulu alkutervehdykseen.. ja yhden ponin innostuminen siirryttäessä maneesiverkasta kentälle, jossa oli edellisenä päivänä hypätty.. mutta oma hevoseni oli ainakin nöyrä ja taipuisa edellisen päivän kurinalaisesta perusharjoituksesta.

No, se joka pysähtyi ja peruutti, voitti kuitenkin koulukisoissa 2 luokkaa (!!) ja poni...hmmm...se nyt on vähän reipas, muutenkin... ;-)

Tulokset koulukisoista löydät täältä:

itä-uudenmaan ratsastajat

Koulukilpailu on sitten hankala laji.  

Jos rata on tuntunut hyvältä ja yhteistyö hevosen kanssa on toiminut paremmin kuin odotettua ja hankalatkin kohdat on selvitetty, voi olla suoritukseen hyvillä mielin tyytyväinen, vaikka tuomarilta ei pisteitä kovin paljon saisikaan. Toiselle ratsastajalle jo osallistuminen kilpailuun on voitto itsessään, tai hevosen pysyminen koko ohjelman kouluaitojen sisällä ja vielä oikeissa askellajeissa toivotussa kohdassa, voi tehdä ratsastajasta päivän tyytyväisimmän suorittajan!

Kun kilpailussa on vain 1 tuomari, tulee helposti syytettyä tuomaria huonosta sijoituksesta tai odotettua huonommista pisteistä ja prosenteista. Kaksi tuomaria antaa jo keskiarvon, joka on helpompi hyväksyä ratsukon tämänpäiväiseksi osaamis- ja taitotasoksi. Yhden tuomarin mielipide on kuitenkin aina vain yksi näkemys suoritetusta radasta, ja seuratason ratsukon arvosteleminen on paljon luultua vaikeampaa ratsukoiden suuren kirjon vuoksi. Joskus tuomareiden mieltymykset poikkeavat suuresti. Hyvien ratsukoiden ollessa kyseessä, tuomareiden pisteytys on hyvin samankaltainen, lähes aina. Ongelma tulee niiden kanssa, joiden ratsastustaso ei ihan yllä luokan vaatimalle tasolle, tai hevonen ei ihan veny vaadittavaan muotoon / liikkeisiin.

Yksi tuomari sakottaa enemmän liian matalasta muodosta, toinen liian rauhallisesta temposta, kolmas antaa reilusti pisteitä näpsäkälle ponille joka tikittää reippaasti ja aikaa säästäen radan läpi vaikkakin pahasti poissa peräänannosta, neljäs pitää laajaliikkeisestä löysästä ruunasta, joka kulkee nokka nyökyllään, vaikka ratsastaja istuukin vähän tehottomasti selässä... Kaikilla meillä on omat mieltymyksemme. Kun suorituksessa vielä menee suuri aika virheiden kirjaamiseen, rupeavat tuomareiden näkemyserot kasvamaan kymmenilläkin pisteillä!

Joka tapauksessa, tuomarit ovat alansa ammattilaisia. He näkevät lukuisia ratsukoita kuukausittain ja käyvät skaalantarkastuskoulutuksissa säännöllisesti. Kyllä heidän ammattitaito riittää paremmin valitsemaan luokan ratsukoiden sijoitukset kuin aidan reunalla seisovat kannustusjoukot. Prosentitkin antavat selvää suuntaa ratsukon tämänpäiväisestä suoritustasosta.

Näyttävä ja hyvännäköinen hevonen saattaa tehdä rikkeitä ja selviä virheitä, jotka laskevat pisteet kautta linjan. Harrastelija ei voi ymmärtää mitä kaikkea tuomari katsoo. Hyvä esimerkki on hevosen poikitus. Eilenkin eräs ratsukko poikitti läpi koko ohjelman ( hevonen liikkui takaosa ja etuosa eri uralla ) Eli ratsukko ei liikkunut yhtä uraa oikeastaan missään vaiheessa. Silloin ratsukko ei voi saada liikkeestä 5 pistettä enempää, koska virhe on laaja-alainen, perusratsastuksellinen, jolloin hevosen muoto ei ole riittävä, tai hevonen ei edes ole välttämättä terve, kun ponnistus liikkeeseen tulee vain toiselta takajalalta. Veikkaan, ettei kovinkaan moni katsoja osaa tätä virhettä nähdä, ei välttämättä edes hevosen ratsastaja.

Juuri tästä syystä ratsukoiden pisteet monesti yllättävät. Mitä vaikeampaan luokkaan mennään, sitä parempi on oltava hevosen selän jousto ja notkeus, kantokyky, kyky ponnistaa takaosan päältä. Hevosen muodon lyhentyessä, myös ongelmat tulevat esiin. Helppo A luokkaan osallistuminen on muutakin, kuin että laitetaan kanget suuhun ja nyökytellään pää alhaalla läpi ohjelman. Pahin virhe on nappasta terävästi kankiohjasta hevosen nostaessa päätään, silloin suuttuu jo kilttikin tuomari!

Aika usea ratsastaja osaa laskea hevosen niskan ja saada kaulan kaarelle. Toiset hevoset liikkuvat näin jo rakenteellisesti sopivan pään ja niskan liittymän avulla, toisille tehtävä on haasteellisempi. Tällä ei ole mitään tekemistä peräänannon kanssa!

Kun hevonen vastustelee kättä; se ei liiku peräänannossa. Peräänanto ratsastetaan perästä (takaa) ihan nimensä mukaisesti, sitä ei korjata edestä, eikä kangilla! Vahva hevonen voi olla mukavampi työstää kotiharjoituksissa kankien avulla parempaan peräänantoon, jos näin saavutetaan riittävä herkkyystila apujen läpiviemiseen. Mutta ratkaisu perusongelmaan se ei ole. On syy mikä tahansa, ratsukko ei ole valmis Helppo A tasoiseen kilpailuun, jos muoto ei säily kotioloissakaan. Jos hevosen muotoon ratsastaminen aiheuttaa sille kipua (taipumattomat ja lyhyet, kovat lihakset, joita ei ole riittävästi ratsastettu perustyöskentelyssä notkeaksi, ratsastajan istunnalliset virheet, mm. kova käsi tai häiritsevä vinous tai hevosella on fyysinen vika) liikkuu hevonen epäpuhtaasti kaarevalla uralla tai poikittaa.

Jos hevonen ei ole peräänannossa, ei tuomari voi nähdä, onko hevonen valmis vaaditulle tasolle. Se on ratsastuksellinen virhe. Yksikään hevonen ei liiku oikeaoppisessa peräänannossa ilman taitavaa ratsastusta.

Hevosen oikeaoppiseen muotoon ratsastaminen vaatii siis enemmän kuin kalliin ja / tai laadukkaan hevosen.  On helppo katsoa vierestä ja sanoa, että ”sehän nyt menee niin hienosti ihan itsestään, koska…”  Vain selässä istuva ratsastaja tietää kuinka monta puolipidätettä, lukuisia siirtymisiä, sulkuja, taivutuksia, peruutuksia, tiukkaa itsetutkiskelua / kritiikkiä ja tuhansia valmentajalle maksettuja euroja ”sehän menee ihan itsestään” vaatii.

Jo reilusti hyväksytty tulos Helppo  B tai Helppo A tasolla (yli 60% pisteistä) vaatii taitavan ratsastajan, jolla on riittävästi työkaluja tuoda hevonen takaa eteen kättä kohti ja osaa vielä perusratsastuksessaan kotioloissa vahvistaa hevosta oikealla tavalla liikkumaan suorassa, halukkaasti, joustavin askelin. Sitä tärkeintä kun ei voi rahalla ostaa. Taitoa. Se tulee vain valmentautumalla, nöyrtymällä, miettimällä, omaa fysiikkaa kehittämällä ja harjoittelemalla. Joskus pisteiden/ prosenttien parantaminen tarkoittaa myös hevosen vaihtoa itselleen / vaadittuun työhön sopivampaan.

Tuomari on iloinen arvostellessaan hyvin valmisteltuja ratsukoita. Virheitä ja unohduksia sattuu paremmillekin ratsukoille ja joskus ohjelma hajoaa jo ratsastajan tai hevosen yli-innokkuudesta J Mutta silloin tuomaria hymyilyttää ja varmasti katsojiakin. Jos hevonen ei liiku ihan vaaditussa muodossa, mutta näyttää tyytyväiseltä ja ratsastaja istuu siististi ja hevosta häiritsemättä, voi tuomarikin viitosen rivin perään kirjoittaa positiivisen ja kannustavan kommentin hyvillä mielin.

Silloin ei tule luokkavoittoa, mutta kaikille osapuolille jää positiivinen olo.   

29.4.2010

Ilmat ovat hyisevän kylmiä ja pieni baby tärsiee taukoamatta...

joten minähän se ompelin pikku ihmeelle oman loimen!

 

carisman_beibin_loimi_005.jpg

 

Nyt ei tarvitse pikkuherran jäätyä tuulisessa ja hyytävän kylmässä Suomen keväässä =)

28.4.2010

Voi että mikä yllätys meille järjestyikään taas kerran!!

 

carisman_varsa_28.4.2010_039.jpg

Tämmöinen minua odotti aamulla karsinassa Carisman vieressä! Puhtaana, reippaana, ihan kuin yöllä ei mitään olisi tapahtunutkaan! Carisma on kylmän rauhallinen ja pyyteli vienosti aamusapuskojaan. "Teinpä tuossa tuommoisen, ohimennen..."

Voi että! Vahvasti kimoutuva kaunis orivarsa oli yöllä syntynyt ilman ennakkovaroitusta. Carisma on siis jälleen yllättänyt meidät! Salaperäinen, upea tamma!

Lisää kuvia varsasta löytyy täältä: CARISMAN VARSA

27.4.2010

Aina toisinaan tallilla tapahtuvat käänteet ovat nopeita, niin nopeita ettei itsekään ehdi kuin todeta, että ok, selvä se sitten =).

Aamulla selvisi että Pochahontas lähtee Eestiin siemennysreissulle, puoliltapäivin se oli jo pakattu Marekin autoon ja matkalla lautalle. Popsu lähti hetkeksi astutusmatkalle ja Androsille tuli tilaa talliin. Kahden aikaan Andros haistelin jo ilma tallin pihalla. Hehe! Joskus vaan asiat menevät nopeasti suuntaan jos toiseen.

Tänään sovin myös Eowenin valmennuksen lauantaille, vaikka sunnuntaina onkin koulukilpailut.. noh, voihan sen koulukisoihin valmistelun hoitaa estevalmentajankin opissa ;-).

Ennen lauantaita yritän mahduttaa Minninkin kotiin Sundien tallista, jotta pääsemme pieneksi " Vappuirroitteluksi " :-) irtohypyttämään Eowenin kanssa pikkutammaamme! Nuoriso, siis varsat ovat yöpyneet ensimmäisen yönsä ulkona ja tänään on edessä toinen yö. Vapuksi on kuitenkin luvattu huonoa ilmaa, joten nuoriso joutunee vielä sisätiloihin ilmojen heittäytyessä ikäväksi.

Carisma on rauhallinen, eikä edelleenkään osoita merkkejä varsomisen lähestymisestä. Kolea ilma siirtänee varsomista ainakin jonkun aikaa lasketusta ajasta eteenpäin.

Muutoin tallilla on oikein rauhallista. Kilpailukalentereita täytellään ja yksi sun toinen ihmettelee, mihin sen kesän käyttäisikään...kilometreihin hevosia vedellen halki Suomen kilpailupaikoilta toiselle vai auttaisi kenties tallilla alkavissa kahvilan rakennustöissä... tai ehkä sittenkin menisi vaan...ja lomailisi veneen kannella hyvää kirjaa lukien. Niitä valintoja taaas kerran. Taidan harkita sitä viimeistä..ainakin kilpailukalenterin sallimissa puitteissa aina kun rakentamiselta kerkiää.

 

25.4.2010

LOTTE PALMGREN  PONILLAAN MEDUSA ALUE-ESTEKILPAILUISSA KERAVALLA KAKSI 1.SIJAA!

Kerrassaan hieno viikonloppu tallilaisille!

Lauantaina Marie Saarinen - Rovalds Zoyara ja Jenni Paavilainen - Galon ratsastivat Anniinan ajo-ja ratsastustallilla Itä-Uudenmaan ratsastajien ratsastuskouluoppilaiden kouluratsastuksen mestaruuskilpailuissa hienosti toiselle ja kolmannelle sijalle!

ratsastuskoulumestaruus_24.4.2010_061.jpg

Jenni Paavilainen ja Galon toinen sija ja Marie Saarinen - Rovalds Zoyara jaettu kolmas sija. Onnea!

 

Sunnuntaina suuntasi ratsukoita alue-estekilpailuihin Keravalle ja Porvooseen seuraestekilpailuihin. Kaikki ratsukot ratsastivat upeita ratoja ja ruusukkeita tuli lähes jokaiselle ratsukolle! Aivan uskomattomaan suoritukseen venyi Lotte Palmgren ja Medusa, jotka nappasivat kaksi luokkavoittoa kilpailuissa, joissa lähtijöitä jokaisessa luokassa on 70! Upeasti kahdelle sijoitukselle Keravalla ratsasti myös Rebecca Mårtenson Kouroksella (sijat 2 ja 3) sekä Rasmus Palmgren hevosellaan Paletta (sijat 5 ja 12).

 

Tuloksia sunnuntailta:

Kerava Alue-estekilpailut 25.4.2010

 Lotte Palmgren ja Medusa 90cm 1.sija(70 ratsukkoa) ja 100cm 1.sija (72 ratsukkoa)

Rasmus Palmgren ja Paletta 90cm12.sija (70 ratsukkoa) ja 100 cm 5.s sija(72 ratsukkoa)

Rebecca Mårtenson ja Kouros  80 cm 3.sija (45 ratsukkoa) ja 90cm 2.sija (70 ratsukkoa)

Pia Boman ja Symphatil irish Queen 90cm 15. sija (70 ratsukkoa)

Pia Boman ja Ravana sijoittuivat 100 cm luokassa 13. sijalle (72 ratsukkoa) ja ratsukon ensimmäisessä yhteisessä 110cm luokassa hyväksytty tulos(!) virhepisteitä perusradalta 9.

 

Porvoo seurakilpailut 25.4.2010

70 cm Clear round

Virhepisteittä ratsastivat Emmi Helander ja Pablo Boy sekä Malena Haddas – Envalds Glimma.

Hienosti vain neljällä virhepisteellä radan selvitti Jasmine Stenberg – Kikko Sunshine.

80 cm esteluokassa ratsasti Milla Kiiski – Late Dahlia tuloksena 10.s sija (24 lähtijää)

sekä Malena Haddas – Envalds Glimma 14. sija.

90 cm esteluokassa hienosti kolmannelle sijalle ratsasti Viivi Vuojärvi – Masaniello ja neljällä virhepisteellä radan suoritti Mikaela Skogberg – Wendaliny.

100cm esteluokassa Mikaela Skogberg ratsasti Wendalinyllä hienosti 3:lle sijalle ja Viivi Vuojärvi – Masaniellon tulos tässä luokassa 5 virhepistettä.

Onnea kaikille ratsastajille! Pienestä HL-Team porukastamme nousee uusia ratsukoita seura-, alue- ja kansallisen tason kilpailuihin niin koulu- kuin esteratsastuksessa! Seuramme Itä-Uudenmaan ratsastajat näkyy iloisen usein tuloslistoilla hyvillä sijoituksilla.

En voi kuin todeta tässä kohtaa, että alkuperäinen ajatukseni HL-Teamistä toteutuu juuri toivomallani tavalla. Ylpeänä HL-Teamin yhteishengestä, monipuolisuudesta, elinvoimaisuudesta ja tuloksista voimme todeta; uusia nuoria tulevaisuuden taitajia ponnistaa hevosalalle ja kilpailu-uralle, useita!

Muistetaan kiittää niitä, joille kunnia kuuluu: Kotijoukoille, jotka mahdollistavat valmentautumisen ja kilpailemisen,  Ammattitaitoisille valmentajille, jotka ohjaavat ratsukot oikeaan suuntaan ja koko HL-Teamille, joka mahdollistaa laadukkaan valmentautumisen ja luo ratsastajille positiivisen henkisen valmentautumisen ympäristön!

Jepa valmensi koko viikonlopun ratsukoita kotona. Vaikka kilpailuihin suuntasi useita ratsukoita, riitti ratastajia ihan täysiin ryhmiin asti kouluvalmennukseenkin!

Tästä rohkaistuneena sovin jo seuraavanin valmennuksen toukokuulle, vaikka tiedän, että useat ratsukot kisaavat ahkerasti ja jäävät varmasti usein pois kesäkauden valmennuksista.

22.4.2010

Heti kun lumi sulaa pihoilta ja kevään työt kasautuvat hetkessä pitkäksi tekemättömäksi listaksi, loppuu blogin aktiivinen päivittäminen! Yritän nopeasti kertoa viimeisimmät kuulumiset.

Eilen ratsastettiin Esterataharjoitus, johon osallistui 29 ratsukkoa. Kenttä oli hyvässä kunnossa ja saimme rakennettua reilun ja kivan radan, jossa oli hyvä tutkiskella kevään kilpailukuntoa. Hyvin iltapäivä onnistuikin ja mieleen jäi monia hyviä suorituksia, useat ratsukot olivat tehneet talven aikana hurjasti töitä ja tulos oli nähtävissä radalla tasapainoisina ja kivannäköisinä suorituksina.

TULOKSET ESTERATAHARJOITUS 21.4.2010

Carisma voi hienosti ja odottelemme Vapun tienoille varsomisuutisia. Carisma on vielä hyvin rauhallinen, eikä se osoita merkkejä varsomisen käynnistymisestä. nisät ovat täyttyneet, mutta maitoa ei vielä tule. Carisman vatsa on edelleenkin aika pieni, eikä se todellakaan näytä pian varsovalta tammamammalta. Varsa on kuitenkin iloinen ja reipas ja rummuttaa kavioillaan Carisman kylkiä. Carisma on nyt siirretty varsomiskarsinaan pikkutalliin.

Lempin ja Dexterin vieroituksessa siirryttiin viimeiseen vaiheeseen ja yhteiselämä päivisin sai loppua. Viikonlopun ajan Lempi ja Dexter huutelivat toisilleen mutta nyt alkaa tallissa olla jo rauhallista. Dexter on pysynyt hyvin isossa tarhassa kavereidensa kanssa, vaikka Lempi sitä tallista tuon tuosta on kutsunutkin.

Kisakausi alkaa ja ensi viikonloppuna lähteekin tallista paljon kilpailijoita eri paikkoihin. lauantaina ratsastetaan Loviisassa Anniinan tallissa ratsastuskoulumestaruunet kouluratsastuksessa. Meidän ratsastuskoulun kilpailevat ratsukot ovat Marie Saarinen - Rovalds Zoyara ja Jenni Paavilainen - Galon. Toivotaan kilpailuonnea ratsukoille lauantaina!

Sunnuntaina tallilaisia lähtee kilpailemaan esteitä kahteen eri paikkaan. Osa suuntaa Porvooseen ja osa muistaakseni Keravalle. Loput meistä jäävät harjoittelemaan kouluratsastusta Jepa Idmanin kouluvalmennuksessa! Tylsää ei siis pääse tulemaan kotiin jäävillekään ratsastajille :-)

Pinkki on lähtenyt Tampereelle kahden viikon koeajalle. Katsotaan jääkö Pinkki Tampereelle uuteen kotiin vai tuleeko se vielä takaisin etsimään sopivampaa ratsastajaa tulevalle kaudelle. Toivotaan, että Pinkki ja ratsastaja viihtyvät yhdessä.

Itä-Uudenmaan ratsastjat järjesti viime viikonloppuna Riitta Laguksen estevalmennuksen täällä meillä. Valmennukseen osallistuneet ratsukot olivat valmentajaan tyytyväisiä, sillä uudelle valmennukselle sovittiin jo seuraava aika.

Riitta Laguksen seuraava valmennus pidetään tämän kuun viimeisenä viikonloppuna. Lisätietoa löytyy varmasti Itä-Uudenmaan ratsastajien kotisivuilta.

Muutamia kuvia valmennuksesta löytyy kuva-albumista TÄÄLTÄ.

Riitta_Lagus.jpg

                    Oppilaita aloittelemassa Riitta Laguksen estetuntia.

(Milla Kiiski - Late Dahlia, Malena Haddas - Envalds Glimma ja Carina Stenbacka - Symphatil Irish Queen)

 

 

16.4.2010

Video Ellasta You Tubessa:     El-Amarna

14.4.2010

ella2042010_086.jpg

El-Amarna, synt. 8.4.2010 emä: Min Havanna (MajimG/Pablo) isä:Akhnaton(Johnny Boy - Dollar Du Murier/Numero Uno)

 

ellaMihkelHavanna042010_025.jpg

Mihkel Kangur, "Ella" ja Min Havanna. Mihkel on Akhnatonin, eli Ellan isän omistaja. Mihkel on hoitanut Havannaa koko sen tiineyden ajan ja hänelle saan olla paljosta kiitollinen!  

eestinmatka_042010_014.jpg

Ella tervehti meitä rohkeasti ja uteliain silmin. Heti ensi hetkistä huomasi, että Ella on hyvin järkevä ja peloton varsa. Ensimmäinen ajatus oli, että voi kuinka se on kaunis! Täytyy sanoa, että aika ylpeä olen katsoessani kuvia Havannan pienestä ihmeestä. Pitkät sukat, valkea läsi, kaunis rakenne ja kiltti luonne.

Jostain syystä ori Akhnaton teki minuun heti vaikutuksen komealla olemuksellaan, terävällä hypyllään ja todella kiltillä luonteellaan. Maailma on oreja täynnä, mutta aina täytyy valita se joka itselleen jotenkin "kolahtaa". Akhnatonin emälinja on todella hyvä. Sen isänisä on maailmankuulu ja nuorehko isä Johnny Boy II aloittelee uraansa GP-esteratsuna.

akhnaton.jpg

Akhnatonista löytyy tietoa täältä:  padisetall kotisivuillaellajaLida2042010_076.jpg

ella_ja_lida042010_030.jpg

 

 

 


 

 

Ella ja Lida 14.4.2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koska Ella on näinkin onnistunut yksilö, päätimme tänään, että astutan Havannan uudelleen. Havanna on hyvä ratsastaa, se hyppää kivasti ja sillä on yhteistyöhaluinen luonne.

Mutta samaa luonnetta se bon_revell.jpgvarmasti periyttää varsoilleen ja siksi yritämme heti uudelleen uutta varsaa. Nyt on vuorossa Mihkelin toinen ori, upean estesuvun omaava ori Bon Revel (Quidam De Revel / Indoctro).

 

 

tietoa oriista: Bon Revel

 

Se on myös nuori ori, mutta kapasiteetikas, hyväluonteinen sekin ja kaunis. (tyypistä 9 Eestin oripäivillä). Toivotaan että Havanna jää tiineeksi ja tulee Suomeen syksyllä varsaa kantaen :-)

                                     

lisää kuvia Ellasta löytyy kuva-albumista: EL-AMARNA

Ella ja suuri maailma :-)

ella4042010_043.jpg

ella3042010_028.jpg

Ellalla on toinen silmä sininen!

 12.4.2010

vuoden_eka_tunti_ulkona_2010.jpg

 

Tänään ratsastettiin iltatunneilla ulkona! Kenttä on sulanut nopeasti ja on ihana siirtyä taas ulos isolle kentälle. Tilanahtaus helpottuu kummasti kun on kaksi ratsastusaluetta käytössä. Ensi viikonlopun Itä-uudenmaan ratsastajien järjestämä estevalmennus pyritään ratsastamaan säävarauksella ulkona. Toivottavasti viikonlopulle saadaan kiva ilma ja valmennuksesta tulee onnistunut!

Itse olen koko ensi viikonlopun poissa pe- su Ypäjällä Hollantilaisen Ghislain Fouargen valmennuksessa Florinin kanssa. Sitä ennen, nyt keskiviikkona lähden Eestiin katsomaan Min Havannan tammavarsaa "Ellaa".

Marekin viikonlopun valmennus sujui hyvin ja ryhmät olivat täysiä. Putoamiskakkuakin on luvassa yhdeltä ratsukolta, mutta onneksi pudonnutta ratsastajaa ei sattunut, vaikka komeasti hyppäsikin okserin puhtaasti ilman hevosta ;-).

Ensi viikon keskiviikkona järjestämme koulurataharjoitusta vastaavan esterataharjoituksen, johon voi osallistua osallistumiskaavakkeella ja kutsu harjoitukseen löytyy alalinkistä Kilpailut.

Ensi viikon keskiviikkotunnit on rataharjoituksen vuoksi peruttu.

Pihoja siistitään kurasta ja pikkuhiljaa pääsemme siivoamaan tarhojakin. Maneesiin ja kentälle on hankittu lantaämpärit, joihin lanta kerätään. Tyhjennämme ämpärit mönkijän avulla aina niiden täyttyessä. Toivon, että kaikki joilla on aikaa tekevät osansa yleisen viihtyvyyden eteen ja korjaavat kentältä ja maneesista hevosten jätöksiä ämpäreihin. Näin saamme pidettyä ratsastusalueiden pohjat hyvässä kunnossa ja yleisilme pysyy siistinä.

Carisma pyöristyy kovaa vauhtia ja nyt tiineys näkyy jo selvästi. Lähipäivinä Carisma siirtyy varsomiskarsinaan ja muutaman viikon päästä odottelemme varsaa syntyväksi. Oriin vaihtuessa, vaihtui myös varsomisajankohta kolme viikkoa eteenpäin. Eli uusi laskettuaika on 30.4. Jännää tämä odottaminen :-)

Andros saapui Marekin mukana takaisin Suomeen. Se on kuntoutunut hyvin, mutta päätin pitää sen itselläni, enkä halua myydä sitä, ainakaan vielä. Talli on aivan täysi vielä joitain viikkoja, eikä "Antti" vielä mahtunut meille, joten se on jonottamassa kotiin pääsyä Minnin kaverina Sundien tallissa. Ja kivaahan nuorilla iloisilla karvakorvilla yhdessä tuntuukin olevan :-).

 

8.4.2010

 

Sain juuri tiedon Eestistä, että Min Havanna on varsonut juuri äsken kauniin tammavarsan! "El-Amarna" on tumma, melkein musta ja sillä on valkoinen merkki päässä ja neljä valkoista sukkaa, joista kolme on korkeaa sukkaa!

Voi ihanaa!!! Ensi viikolla tulee siis lähtö Eestiin, varsa on nähtävä pikimmiten. =)

 

havanna_vinter_2008-2009.jpg

Min Havanna

 

HL-Teamin vuoikokous pidettiin eilen. Kokouspöytäkirja tulee HL-Teamin sivulle näkyviin, kunhan sihteeri kirjoittaa sen puhtaaksi.

Samoilla linjoilla viime vuoden tapaan jatketaan tämä vuosi, viime vuosi menikin oikein mukavasti.

Viikonloppuna on taas Marekin valmennus! Kivaa. Maneesi on varattu lauantaina aamusta iltaan, mutta sunnuntaina valmennus loppuu jo ajoissa, joten esteitä hyppäämättömät ratsukot pääsevät harjoittelemaan sunnuntaina loppuiltapäivästä.

Carisman tiineys etenee hyvää vauhtia ja varsomiseen on enää viikkoja. Kaikki käänteet Carisman ympärillä ovat jotenkin "yllättäviä", joten uusin tieto Carisman isäoriin vaihtumisesta, ei taida enää olla mikään yllätys kenellekään... ;-)

Selvittelimme siis astutustodistuksia Carismalle, jolloin selvisi, että eläinlääkäri Eestissä oli kuin olikin, ihan oikein todennut Carisman tyhjäksi. Tieto uudesta oriista ei vaan koskaan yltänyt Carisman uudelle omistajalle, saatikka välikäsien kautta meille Suomeen... Nyt kuitenkin lopullinen (heh heh) tieto on saatu, ja puhelimet ovat käyneet taas kerran kuumina. Syntyvä varsa matkaa heti vieroituksen jälkeen Eestiin, jonne se on odotettu varsa, Eestissä Torihevosen jalostukseen hyväksytyn 5- vuotiaan oriin Aramis III toinen syntyvä jalkeläinen! Joten loppu hyvin kaikki hyvin, mutta kyllä tässä ehti välissä taas päästää muutaman syvän huokauksen.

Pääasia on että emätamma Carisma voi oikein hyvin ja varsa potkii ja jyskyttää pirteänä. Varsan isäori on linjoiltaan vahvasti rautias, niin kuin Carismakin oli varsana. Katsotaan nyt sitten, saadaanko odotettu läsipää rautias vai tuleeko sieltä kenties...musta! ;-)

 

2.4.2010

 

varillinen_hl-team.jpg    HL-TEAMvarillinen_hl-team.jpg

VUOSIKOKOUS

 

Keskiviikkona 7.4.2010

klo 19.30 alkaen

paikka: Hagalund, Paavalinkyläntie 113 07945 KUGGOM

(Esman ja Johanin koti)

Tervetuloa!

 

 

Pääsiäismaanantaina järjestetään myös kouluratsastusrataharjoitus. Tarkoitus oli järjestää tallilaisille mahdollisuus rataharjoitukseen ja tuomarikoululaisille harjoitusta koearvosteluja varten. Mukaan on halunnut kuitenkin myös tallin ulkopuolisia ratsukoita, jotka otamme tietysti iloisina mukaan rataharjoitukseen. Varsinaisesti luokkavoittajia ei palkita, vaikka pisteet ja prosentit kaikki tietysti suorituksistaan saavat.

Hyvää pääsiäistä kaikille!

 

29.3.2010

Tässä kohtaa ei voi kuin todeta, että tänään yhtä ja huomenna toista. Tai sitten että tekevälle sattuu. Jokatapauksessa, viimeisimmät käänteet kauniin myyntitammamme kohdalla ovat vähintäänkin...heh heh. Ihan niin kuin ystäväni totesi "Ei tuommoista tapahdu kuin kirjoissa, ja Loviisassa" =)

Carisman Eestinmatka siis peruuntui, pysyvästi. Hevonen on nyt lähes myyty jo kolme kertaa Suomessa olonsa aikana. Ja jokainen kerta on mennyt pieleen syystä tai toisesta. Kaikella on tarkoitus, olisi kai tässä kohtaa sopiva sanonta.

Viime viikolla nimittäin ihmettelin, miksi kaikki satulat istuvat Carismalle huonosti. Nekin, joita olimme sillä aikaisemmin käyttäneet. Satulat valuivat kaulalle, vaikka kuinka kiristi vyön tiukalle. Sitten mieleeni muistui Russ ponimme Zoyara, jolle kävi samoin...sitten katsoin tarkemmin Carisman vatsanseutua ja minulle iski ajatus. Ei voi olla totta...jos sittenkin... Ja aikani vatsaa tutkittua saatoin melkein varmistua asiasta. Vatsassa tuntui varsan potkuja!!

En ollut uskoa tilannetta todeksi! Ei muuta kuin asiaa selvittelemään ja puhelinsoittoja sinne jä tänne. Ensin vaikutti, ettei se voisi olla mitenkään mahdollista, mutta tiesin mitä tunsin ja soitin eläinlääkärin paikalle asiaa tutkimaan. Ja niinhän sitten luottolääkärimme hymyili ja sanoi että kyllä siellä pää tuntuu ja ihan liikkuva....joten Carisma on kuin onkin tiine!

Perjantaihin mennessä olikin sitten selvinnyt jo yhtä ja toista ja tänään maanantaina Carisma tulevine varsoineen siirtyi minun omistukseeni. Carisma on astutettu, aivan tarkoituksella hannover oriilla Hermelin 10 kuukautta sitten. Ensimmäisessä tiineyskontrollissa eläinlääkäri on kuitenkin virheellisesti todennut sen tyhjäksi, samoihin aikoihin Carisma siirtyi uudelle omistajalle. Ja siitä lähtien on Carisma piilotellut pientä aarrettaan, eli 10 kuukautta, siis lähes tiineyden loppuun asti ja onnistunut huijaamaan meitä kaikkia! Varsomiseen on siis enää viikkoja ja tyttö on tehnyt meillä töitä, sitä on esitetty ostajille...voi että! Ja kukaan meistä ei ole huomannut vatsassa rummuttavia pieniä kavioita, vasta kuin nyt kun satulat eivät todellakaan enää sovi. Carisma on leveän pyöreä, mutta isoa vatsaa sillä ei ole alaspäin, joten asia on jäänyt salaisuudeksi...viime viikon loppuun asti.

carisma_hypp_kisoissa.bmp

 

 

 Tässä viime kesänä otetussa kuvassa hyppääkin siis kolme kahden sijaan... 

Lida ratsasti Carismalla viikonloppuna ja kuvasimme pienen leikkimielisen "videon" koska minusta ja Florinistakin oli tehty video.  Jos tietää Carisman olevan tiine, voi sen havaita, mutta jos ei tiedä...ei osaa epäillä.

VIDEO: LIDA JA CARISMA

Niin yllätti tämä neiti minut, Marekin, entiset omistajat ja aika monen muun. Tiineys on jo loppuvaiheilla, eikä Carisman siirtäminen meiltä Eestiin olisi järkevää. Keskustelujen jälkeen Eestiin tulimme sopimukseen Carisman siirtymisestä omistukseeni, joka oli järkevä ratkaisu tässä erikoisessa tilanteessa. Ajatella, ettei meistä kukaan ole huomannut yhtään mitään aikaisemmin! Onneksi tamma oli vielä meillä...ja minkä yllätyksen se järjestikään... :-) Isäori on hieno, hyvä, tosin jo iäkäs Saksalainen hannoverori Hermelin ja Carismassa itsessään ei ole moitteen sijaa. Se on tavattoman hyväluonteinen tamma, jolla on elastiset liikkeet ja hyvä suku. Vielä viikonloppuna vatsasssa iloisesti potkiva varsa oli hyvin ei toivottu, mutta nyt maanantaina se on jo muuttunut odotetuksi ihmeeksi :-).

Kyllä elämä voi olla yllätyksiä täynnä. Tällä kertaa aika uskomattomia ja iloisia.

 

25.3.2010

Toistakymmentä innokasta HL-Teamiläistä istui viikonlopun katsomossa Tallinna Horse Showssa viime viikonloppuna! Matka oli oikein onnistunut, ja uskomatonta kyllä, koko Tallinna Horse Shown AINOA huutosakki olimme me :-). Mutta kuuluvasti kannustimme niin valmentajiamme Eowen Earliä(IRL) ja Marek Lootusta(EST) kuin Suomalaista Olli Saalastia, joka ratsastaa Marekin entisellä hevosella Domingolla ja vielä uutta tuttavuuttamme Heiki Vatselia (EST), joka ratsastaa mm. Min Havannan tulevan varsan isällä, Akhnatonilla.

"Fly Carry Fly" ja "Tsemppiä Marek" kaikuivat katsomossa ja ihmiset katsoivat meitä ihmeissään naureskellen. Totesimme vaan, että johan on aika tämänkin perinteen rantautua rapakon toiselle puolelle :-).

Eestissä asustavista tallilaisten hevosista mainittakoon, että hevoseni Min Havanna, joka asuu Mihkel Kangurin tallissa lähellä Tallinnaa, voi oikein hyvin ja varsoo pian. Sillä on enää reilu kuukausi laskettuun aikaan ja Mihkel kertoi sen olevan hyvin isomahainen :-). Odotan innolla tulevaa varsaa, nyt vain sormet ristissä, jotta kaikki menee hyvin.

Pärnussa, Torissa taas asustaa Maria Lindströmin tamma Elves C'S Illucia, jolla Marek Lootus ratsastaa. Marek on tehnyt Illucian kanssa hyvää työtä ja tamma on kilpaillut jo 100 cm luokkia.

Marekin luona asustaa myös omistuksessani oleva trakhener Andros, joka on kuntoutunut hienosti viime syksyisitä ruunauskomplikaatioista. Sitä ratsastetaan jo ihan normaalisti ja Marek kehuu sen tuntuvan oikein hyvältä. Vaivat ja ongelmat ovat vihdoin sen osalta taakse jäänyttä elämää :-) Nyt jääkin nähtäväksi tuonko Androsia enää takaisin Suomeen, sille näyttää olevan vientiä heti jo Eestissä. Vähän samoin kävi myyntitammallemme Carismalle, jonka myynti on Suomessa takkuillut mitä ihmeellisemmistä syistä. Carisma palaa takaisin Eestiin uusien omistajiensa luo! Mutta saihan Carisma käväistä Suomessa ja me saimme muutaman kuukauden tutustua tähän hienoluonteiseen, todella mukavaan tammaan.

Huomenna suuntaan Florinin kanssa Ypäjälle Laatuarvostelun kutsukilpailufinaaliin. Päivittelen valmennusblogiin Ypäjän terveisiä sitten sunnuntaina :-).

 

15.3.2010

Kevätaurinko piristää meitä kaikkia, vaikka yöt ovatkin hurjan kylmiä! Tälle viikolle on luvattu vielä aikamoisia pakkaslukemia, mutta kevättä kohti mennään, joten joskus tämän on loputtava..

Muutamia HL-Teamiläisiä kävi taas Eholla kilpailemassa ja saivat oikein hyviä tuloksia! Näin alkukaudesta jokainen asettaa ratsukkona uusia tavoitteita, joten alkukauden kilpailut ovat semmoista lämmittelyä tulevaa kautta varten. Tärkeää on ratsastaa siistejä ja järkeviä ratoja ja vahvistaa luottamusta ratsukon välille, ei ottaa mitään riskejä yhden ruusukkeen ja pölyharjan voittamiseksi :-)

Kun lumet alkavat sulaa, jää nähtäväksi mitä tapahtuu maneesille, kentälle, kaikille ympäröiville alueille. Routa on niin syvällä, ettei maa vedä vettä pitkiin aikoihin. Järjestämme kyllä toimintaa, mutta RIDE ON ja 6 Days Dressage kilpailut siirrämme pidemmälle keväälle, jotta varmasti on kentät ja pihat kunnossa ja maa kestää trailerit, autot ja pihalla voi liikkua ilman venettä..

Päivittelen huhtikuun tapahtumat tapahtumakalenteriin, sieltä voi katsoa mitä on tulossa.

Ensi viikonloppuna järjestettävään Tallinna Horse Show tapahtumaan lähtee joukko HL-Teamiläisiä koko viikonlopuksi. Ne, jotka tulevat tapahtumaan vain yhdeksi päiväksi, ilmoittakaa minulle tulostanne niin tavataan Horse Showssa ja mennään kaikki yhdessä syömään ja vaihtamaan kuulumisia!

Kiva, että tallilta lähtee näinkin moni Tallinna Horse Show tapahtumaan! Toinen valmentajistamme, Eowen Earlie kilpailee siellä usealla nuorella hevosella ja myös Carisman isällä, Carry's Sonilla isommissa luokissa! Taidamme saada katsomoon kunnon huutosakin valmentajaamme kannustamaan =).

HL-Teamin kevätkokouksesta on kyselty, se pidetään huhtikuun alussa ja ilmoitamme päivämäärän kaikille ajoissa näiden kotisivujen kautta ja laitamme tallin seinälle kokouskutsun.

Tarhauksista täytyy mainita seuraava asia. Koska lunta on ollut niin paljon, on KAIKKIEN TARHOJEN ALIMMISTA LANGOISTA POISTETTU SÄHKÖ. Eli sähkö kulkee kahdessa ylemmässä langassa, eikä alinta lankaa saa siis kytkeä kahteen ylempään, tai muutoin sähkö johdetaan lumen kautta maahan. Vaikka näyttää siltä että "langat roikkuvat maassa", toimii sähkö normaalisti ylemmissä langoissa. Huolehtikaa että sähköt ovat päällä, ettekä yhdistä kahvoja toisiinsa. Näin saamme hevoset pysymään tarhoissa ja vältymme esim. turhilta puoliveri/poni yhdistelmävarsoilta..

Oritarhassa on sähköt kaikissa neljässä langassa. Sähköt toimivat vain jos sähkö on päällä, joten jos tallityöntekijä on sähkön unohtanut, joku voi varmasti laittaa mustan töpselin tallin oven vierestä seinään, ennen kuin taluttaa tammansa ulos oriin viereen... ;-) Sähkölaitteen tasainen naputus on merkki sähkön toimivuudesta.

Maneesinkäytöstä täytyy myös selventää muutama asia. Kohta tilanne helpottuu kentän sulaessa myös käyttöön, mutta haasteellinen kevät voi pitkittää ratsastustilojen ahtausongelmaa vielä hyvän aikaa.

Maneesia/ kenttää ei voi varata omaan käyttöön ilman, että maksaa siitä Ratsastuskeskukselle erikseen. Jokaisella kentän ja maneesin käyttöön oikeuttavan kuukausimaksun maksavalla (erikseen tai tallivuokran yhteydessä) yksityisratsastajalla on oikeus ratsastaa maneesissa muulloin kuin:

  • viikottain toistuvien ratsastuskoulun tuntien aikana, jotka on ilmoitettu etukäteen
  •  Etukäteen sovittujen ja ilmoitettujen valmennusten aikana (Jepa, Marek, Eowen)
  • Etukäteen ilmoitettujen muiden tapahtumien aikana (kilpailut, seuran valmennukset)
  • irtohypytyksen aikana (siitäkin on ilmoitettava etukäteen)

 

Estevalmennuksia saa pitää omalla ajallaan siinä missä kouluvalmennuksiakin, se joka ratsastaa maneesissa samanaikaisesti valmennuksen aikana, ottaa tietysti huomioon valmennuksen ja varoo ratsastamasta linjoille.

Jos haluaa minimoida riskin valmennuksen päällekkäisyydestä muiden yksityisratsastajien kanssa, tulee valmennus järjestää semmoisina kellonaikoina, jolloin maneesin ja kentän käyttöaste on pieni, eli:

  • kaikki arkipäivät klo 08 00 - 14 00
  • perjantai illat klo 18 00 jälkeen
  • lauantai ja sunnuntai aamut klo 08 00 - 11 00
  • lauantai- illat klo 18 00 jälkeen
  • sununtai illat klo 18 00 jälkeen ( paitsi maneesi 21.3.2010 KOIRAT klo 18 00 eteenpäin)
  • arki-illat klo 20 00 jälkeen

 

Huonoin aika omien valmennusten järjestämiseen on klo 15 00 - 18 00 jolloin suurin osa koululaisista tulee talliin ratsastamaan omat hevosensa

Jos maneesin/ kentän haluaa varata omaan käyttöön, se maksaa 30 eur/h

tällöin valmennuksesta tulee ilmoittaa kotisivuilla ja / tai tallin ilmoitustaululla vähintään 3 päivää ennen valmennusta.

Tämän saman tiedotteen laitan kotisivuille uutiisiin ja omaksi linkiksi Esman Ratsastuskeskus sivupalkin alle

 

 

05.03.2010

Tänään on vuorossa klo 16.00 alkaen I-UR sääntökoulutus aluelupaa varten kahvihuoneessa. Kurssin vetäjänä toimin minä, siis Esma Putkonen.

Eowenin valmennus alkaa samoihin aikoihin ja loppuu huomenna puolilta päivin.

Itse lähden jo aamuvarhaisella kohti Ypäjää ja jatkan opiskelujani kohti koulutuomarioikeuksia.

Hyvää viikonloppua kaikille!

 

2.03.2010

Eowen Earlie on tulossa valmentamaan perjantai iltapäivällä / illalla ja lauantai aamupäivällä. Ilmoittaudu mukaan valmennukseen! Lauantaille voidaan ottaa ratsutettavia ja lisää ryhmiä ihan kiinnostuksen ja tarpeen mukaan. Katso lisätietoa kotisivuilta kohdasta valmennusryhmät ja tapahtumakalenteri.

2.3.2010

Lunta putoaa katoilta ja tukkii kulkuväyliä tallin, tarhojen ja lantalan välillä, niin kuin aiheuttaa omat ongelmansa myös pudotessa katoilta hevosten ollessa maneesissa tai rakennusten lähistöllä. Onnettomuusriski on siis ilmeinen ja pyydän kaikkia miettimään tarkkaan missä seisoo ja missä ratsastaa ja millä.

HL-Teamiläisistä muutamat aloittelivat jo kisakauden viime viikonloppuna Eholla Esman sivistyessä kouluratsastusopissa Ypäjällä.

Eholla luokkavoittoon ratsasti Lotte Palmgren ponillaan Medusa 90 cm luokassa. Rasmus Palmgren sijoittui hevosellaan Paletta toiseksi 90 cm luokassa ja Rebecca Mårtenson selviytyi myös hienosti toiseksi 80 cm luokassa ponillaan Kouros. Onnea kaikille hienosta kisakauden avauksesta!

Kaikki tulokset: Eho

Minna oli lomittamassa viime viikon ja toi mukanaan hevosensa maneesia ihmettelemään. Näin saimme Hagalundin tilalle Historian ensimmäisen Islanninhevosen, edes muutamaksi päiväksi! :-)

 

28.2.2010Issikka.jpg

 

Lisää kuvia tästä kaunokaisesta löydät täältä: KUVA-ALBUMI

 

 

22.2.2010

Viikonlopuksi saatiin aivan kauhea talvi-ilma. Kaikilla alkaa olla jo hermot kireällä vaikeiden ja vielä vähän vaikeampien talvi-olosuhteiden vuoksi. Vanha talli painui pakkasen puolelle ja vedet jäätyivät, uuden tallin ilmalämpöpumput hoitivat tehtävänsä ja sillä puolella hevosilla oli sentään plussan puolella talli-ilma. Jepa piti kouluvalmennuksen kelistä huolimatta ja taas kerran, ei yhtään peruutusta ilmojen vuoksi. :-) 

Jos ei ole kamalasti pakkasta, sitten tuulee tai sataa lunta. Ihmeellistä kuinka ihminen venyy pakon edessä kestämään jatkuvaa kylmää ja muutenkin hankalia olosuhteita.

Jos jotain opin tässä viikon lopulla, niin ainakin sen että hevoskauppiaaksi en halua yhtään isommassa mittakaavassa, kuin epäsäännöllisenä harrastuksena kivan hevosen sattuessa eteen. Kaupankäynti on ala, jossa törmää mitä erilaisimpiin ihmisiin ja joutuu mitä kummallisempiin tilanteisiin.

En lakkaa ihmettelemästä ihmisluonteen itsekkyyttä. Taas kerran tuli todistettua, ettei ensimmäinen vaikutelma ihmisitä ole aina se oikea. Kun muutama päivä kuluu ja järkeily & pikkumainen asioiden vääntely ja kääntely saa vallan, ollaan jo niin kaukana siitä ensivaikutelmasta että huh huh. Hevosasioissa täytyy luottaa vaistoonsa ja on otettava riskejä. Puoleen ja toiseen. Hevosen kanssa ei mikään ole koskaan varmaa. Jos tätä henkistä ja taloudellista riskiä ei uskalla ottaa, ei ole valmis / sopiva hevosen omistajaksi. Tämän asian toivoisin ostajan miettivän itsensä kanssa valmiiksi jo ennen ensimmäistä yhteydenottoa; ennen kuin käyttää myyjän aikaa tuntitolkulla koeratsastuksiin ja tuntien mittaisiin höpötyksiin puhelimessa. Ennen kuin varaa hevosen itselleen.

Hevosen kanssa ei ole muuta kuin muuttuvia tekijöitä! Mikään muu ei ole varmaa kuin se mitä on tässä ja nyt, huomisen murheet...ne on edessä sitten huomenna.

Ostajan luotettavuus on yhtä tärkeä kuin myyjän. Myyjä on aivan yhtä pettynyt epäluotettavaan ostajaan kuin ostaja epäluotettavaan myyjään.

Toinen asia, johon haluaisin ottaa kantaa on hevoskauppa Suomessa ylipäätänsä.

Harrastelija ostaa itselleen sen yhden ja ainoan hevosen. Sen on oltava tehtäväänsä sopiva, tottakai. Omalle ratsastustaidolle sopiva, oikeankokoinen, näköinen ja ostajan tarpeisiin riittävän terve hevonen voi olla todella vaikea löytää. Saa ajaa maata ristiin rastiin ja käydä ulkomaillakin. Joskus se sopiva löytyy ihan vahingossa jo naapuristakin, mutta harvoin. Suomi on täynnä hevosia, joita myyvät niiden omistajat, yleensä harrastelijat. Kun kaksi harrastelijaa ostaa ja myy hevosta, usein vielä ilman valmentajan näkemystä hevosen sopivuudesta ostajalle...ollaan vaarallisilla vesillä.

Jos ostaa hevosen ammattilaiselta, joka on myynyt jo useille ratsastajille hevosia, joista osa käy kilpailuissa ja naapurikuntien valmennuksissa, voidaan todeta että välittäjä on luotettava. Ammattilainen osaa etsiä harrastelijoille sopivia hevosia, ilman että harrastelijan tarvitsee ajaa ympäriinsä päivätolkulla ja ottaa riski noustessaan itselleen vieraan hevosen selkään, joiden ratsastettavuudesta ei ole takeita, vaikka harrastelijamyyjä niin väittää.

Hyvä välittäjä kokeilee hevosen ja toteaa koulutusasteen ja luonteen, tarvittaessa lisäkouluttaa sitä ennen myyntiä.  Epäluotettavia välittäjiä on, mutta kuten sanoin, kannattaa ottaa taustoja selville, mitä on välitetty ja kelle. Hyvä välittäjä kertoo auliisti hevosista, joille on löytänyt uudet omistajat.

On hölmöä luulla, että välittäjä haluaa huijata ostajaa. Mitä hän siitä hyötyisi? Joskus välittäjän ammattitaito ei riitä ja välittäjä luulee hevosta paremmaksi kuin se onkaan, eikä taito riitä ymmärtämään mitä tarkoittaa ja miltä tuntuu oikeasti hyvä hevonen. Suomen kokoisessa maassa ei ole varaa välittää montaa huonosti ostajalle sopivaa hevosta, ennen kuin maine epäluotettavuudesta kasvaa ja myynti putoaa nollaan.

Riski hevoskaupassa on aina. Mutta suuri on riski myös myyjällä, joka ei voi kuin huokaista ostajan peruuttaessa kaupan pienen röntgenologisen löydöksen vuoksi jolla ei ole mitään merkitystä hevosen käytölle, mutta näyttää klinikan paperissa pelottavalta möröltä tai ostajan kokeiltua hevosta 10 kertaa toteaa ettei tämä sittenkään ole meille sopiva.

Ja vaikka kaikki menisi hyvin, hevonen on klinikalla kuin pakasta vedetty, täysin virheetön ja karvat ja korvat oikeanväriset. Ostaja ei sitten muutaman viikon jälkeen pärjääkään sen kanssa (syötettyään sille 10 l / pv mix prix tehorehua ja tiputettuaan sen liikunnan puoleen aikaisemmasta ja määrätietoisen käsittelyn muuttuttua varovaiseen taputteluun, kyselyyn ja ja hyssyttelyyn) saa myyjä kuitenkin vielä jälkeenpäin syyt niskoilleen, ihan turhaan.

Harrastelijan on syytä katsoa peiliin hevoskaupassa. Katsastettuaan oman taloudellisen ja henkisen tilanteen tarkasti ja järjestettyään rahoituksen selväksi jo ennen hevosen kokeiluun lähtöä, kannattaa luottaa alan ammattilaisiin ja kiltisti maksaa ne pienet välityspalkkiot, jotka välittäjä saa kaikesta etukäteen tekemästään työstä ja riskinotosta.

Luotettavan ammattilaisen kautta olen saanut kaikki hyvät omat hevoseni. Jokainen epäonnistunut kauppa on ollut oma yritys löytää "se oikea", ilman välittäjän apua.

Miksihän sille on laitettu sekä gramaani ja martingaali ja myyjän valmentaja vaatii saada ratsastaa sillä itse ensin...

 


15.2.2010

Paljon tapahtui hevosrintamalla viikonlopun aikana!

Torstaina talliin saapuivat Florini, Pochahontas ja myyntihevonen Carisma. Marek jätti hevoset meille ja jatkoi kahden hevosen kanssa Ypäjälle.

Me taas jäimme kotiin ihastelemaan ja ihmettelemään paketista avattuja lahjojamme. Myyntihevonen Carisma osoittautui aivan nimensä veroiseksi.

carisma_helmikuu_188.jpg

Carisma

Carismalla on todella miellyttävä, sosiaalinen luonne. Se on kaunis hevonen, jolla on ilmavat ja laajat liikkeet. Carisma valloitti heti tallissa sydämet ja haikein mielin joudumme toteamaan, ettei tämä kaunokainen kovin kauan tallissamme taida asua.  Carismasta on lisäkuvia TÄÄLLÄ.

Maria Lindsrtrömin uusi hevonen Pochahontas matkusti myöskin Suomeen.

Hienosukuinen, hyvin koulutettu ja upeita jälkeläisiä jättänyt tamma Pochahontas (i.Quattro B) on upea lisä tallin hienojen hevosten joukkoon!

  helmikuu_2010_Pochahontasjpg

Pochahontas ja Maria Lindström

helmikuu_pochahontas.jpg

Pochahontas

Marekin auto oli siis täynnä toinen toistaan hienompia hevosia. Viimeisenä autosta astui ulos Florini, joka oli matkannut viiden hevosen hevosautossa kolmen tamman ja yhden ruunan kanssa kiltisti ja siivosti. Saan olla ylpeä nuoren oriini hienosta luonteesta!

marek_helmikuu_1632.jpg

  Florini ensimmäinen aamu Suomessa

Marekin valmennus onnistui hyvin kylmästä säästä huolimatta. On hienoa nähdä monien oppilaiden kehittyneen talven aikana suuria harppauksia eteenpäin.

Lunta poistettiin maneesin helmikuu_2010_002.jpgkatolta perjantaina, ja taas maanantaina katon tyhjennys jatkui niin, että maanantain tunnit oli peruttava. Vielä tiistaipäiväkin menee kattoa tyhjentäessä. Lunta on luvattu loppuviikosta lisää, joten hommaan oli nyt vaan ryhdyttävä ihan turvallisuussyistä. Lunta on kertynyt katolle runsaasti, eikä sen poistaminen onnistu yhdeltä ihmiseltä kovin nopeasti. Onneksi lumi on pakkautunut katolle vain yhdelle puolelle.


helmikuu_2010_011.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.2.2010

Paljon on taas tapahtunut tallissa, ja ensi viikolla taas tulee uusia käänteitä, ja mukavia sellaisia!

Muutamien tallin hevosten omistusasiat ovat muuttunut viime aikoina. Andros on siirtynyt minun omistukseen ja Florinista omistaa puolet Johan Haddas. Olen siis myynyt ja ostanut. Androsin ruunauskomplikaatiot aiheuttivat oravanpyörän, niin kuin tyypillisesti tapahtuu ja loppujen lopuksi ostin hienon Androsin itselleni ja paneudun nyt huolella sen kuntouttamiseen. Hienosti onkin poika alkanut pyöristyä ja liikkuu jo puhtaasti. Eilen Andros pääsi ensimmäiselle käyntilenkilleen Viivin kanssa, ja innoissaan Andros olikin!

helmikuu_2010_047.jpg

                                      Viivi ja Andros & Esmi ja Pulla 6.2.2010

 

Nyt on Androsilla edessään maltillisia ratsastuslenkkejä, kiipeilyharjoituksia ja muuta vahvistavaa työskentelyä ja tietysti paljon lepoa ja ruokaa. Kiirettä ei pidetä, koulukiemurat ja esteharjoitukset ovat vasta kuukausien päässä.

Talliin on myös muuttanut uusi poni Julius, josta kerron enemmän kunhan keräilen tietoa kasaan. Juliuksen omistaa Mariella ja ratsukko aloittaa tunneilla jo ensi viikolla. Kiva saada uusia nuoria mukaan!

Kevät tulee, ainakin haluan uskoa niin.. no, me olemme siihen jo valmistautuneet kun Johan hankki edellisen loppuunkäytetyn mönkijän tilalle uuden, hienon mönkijän!

helmikuu_2010_049.jpg

Mönkijä on niin vahva, että sillä onnistuu niin maneesin ja kentänlanaukset kuin lumityötkin! Vihdoinkin saimme odotetun neliveto apulaisen :-).

Ensi viikolla Florini palaa kotiin!

Muitakin muutoksia on luvassa, mutta kaikki käänteet ovat vielä auki, täytyy odottaa ja katsoa mitä loppujen lopuksi tulee ja menee, vai meneekö ollenkaan. Ilmat vaihtelevat ja välillä tulee hirveästi lunta ja toisinaan todella pureva pakkanen estää hevosten kuljettamista. Täytyy katsoa ja odottaa mitä tuleman pitää.  

Nina Sundin omistama jalostusori Prominent lähti kuukaudeksi oriasemalle. Sen varsoja toivotaan syntyväksi aina Australiassa asti, joten se lähti kuukauden mittaiselle "lomalle" Suomalaiseen oriasemaan, josta sen sperma sitten lähetetään pakastettuna Australiaan! Aika jännää!

Kirjoittelen lisää paremmalla ajalla, nyt täytyy viedä hevosia ulos lumihankeen jaloittelemman :-)

helmikuu_2010_045.jpg

 

Galon ja luminen metsä tammikuu 2010

 

27.1.2010

Keskiviikon ratsastustunnit on peruttu kylmän sään vuoksi. Lämpömittari vaihtelee hurjasti, tänäänkin - 28 ja -16 asteen välillä ja illaksi luvattu kylmä tuuli tekee hevosista hankalia, joten perun tunnit tältä illalta.

 

 

23.1.2010

maastolenkki_tammikuu_2010_003.jpg

"Muke" (Päivi Ant-Wuorinen) ja Tobbert 23.1.2010

Haasteellisen kylmät ilmat tekevät hevosten liikutuksesta aika extreme urheilua. Luonto on kaunis, hanki mahtavassa kunnossa iloisiin laukkaspurtteihin tai ihan rauhalliseen kahlailuun. Oikea pukeutuminen taitaakin olla se "pointti", jota kannattaa miettiä. Tumput käteen ja toppahousut jalkaan. Kunnon suoja korville ja kuivat kengät villasukkineen takaavat aivan mahtavan luontoelämyksen reippaiden ja iloisten hevosten kanssa. Rankkaa kun on kylmää, mutta silti. On tässä upeassa kylmässä luonnonkauneudessa jotain niin erityistä ja voimaa antavaa. Me pohjoisen hullut pärjätään ja nautitaan elämästä, säässä kuin säässä.

21.1.2010

EOWENIN VALMENNUS ON PERUTTU KOVAN PAKKASEN VUOKSI.

21.10.2010

Pakkaslukemat ovat taas nousseet, tai laskeneet taas ihan mahdottomiin lukemiin. Kaikki hevoset saavat ulkoilla noin tunnin päivässä, jotta talli ei muutu liian kylmäksi ja pakkanen jäädytä vesiputkia. Ratsastamaan ei siis tarvitse kenenkään välttämättä lähteä, pieni jaloittelu tarhassa kaikille hevosille järjestetään päivittäin yli 20 asteen pakkaslukemissa.

Eowenin viikonlopun valmennus taitaa jäädä haaveeksi tältä erää ja siirretään joillain viikoilla eteenpäin. Varmistuksen valmennuksen kohtalosta saan Kotkasta tänään päivällä.

pakkasraja tunneille on - 15 astetta. Tämä aamu on alkanut - 23 asteen lukemissa täällä tallilla, joten illantunti on varmastikin peruttu. Meillä on usein paljon kylmempi kuin Loviisan keskustassa, vaikka matkaa ei olekaan kuin viitisen kilometriä. Eilen illansuussa oli Loviisan S Marketin edessä - 18 astetta, meidän pihalla - 24 astetta. Jälkimmäisessä pakkaslukemassa ei enää kannata hevosen keuhkoja rasittaa.

18.1.2010

Jepan valmennuksessa olikin aivan hurjasti pakkasta. Tumput käsissä, michelin miehiksi pukeutuneina hurjapäiset kouluratsastuksen ystävät kuitenkin osallistuivat tunneille. Yhtään peruutusta ei tullut. vau! Ainoastaan minä peruin tiivistellen ryhmiä, jottei Jepan tarvinnut jäätyä liian montaa tuntia.Marekin valmennuksessa sää oli suotuisa ja estevalmennus onnistui hienosti.

Androsin kanssa on huonoa tuuria. Se on taas klinikalla ja nyt selvitellään mistä tämänkertainen sairastelu johtuu. Andros näytti paranevan hyvin ruunauksen korjausleikkauksesta kunnes aivan yhtäkkisesti eräänä päivänä karsinasta talutettaessa ontui rajusti ja on ollut siitä lähtien jo useamman viikon huono takajalastaan. Toivottavasti syy löytyy ja hienoa poikaa saadaan pikkuhiljaa kuntoutettua takaisin normaaliin ratsastuskäyttöön.

Muutoin tallin hevoset voivat hyvin ja pääsääntöisesti kaikki voivat keskittyä työntekoon enemmän kuin terveydenhuoltoon.

Kaikilla on kuitenkin omat heikkoutensa ja ongelmansa ja välillä tuntuu että hevosen pito on yhtä nuoralla tanssia tasapainon pitämiseksi. Yhdellä ei kestä fysiikka ja toisella pää, joku potkii seiniä ja toinen karkaa tarhoista.. Täytyy vaan toivoa että ostaessaan hevosen saa sen ongelman, jonka kanssa jaksaa harrastaa. Täysin ongelmaton hevonen on epärealistinen kuvitelma. Joku omistaja jaksaa ratkoa lihasongelmia ja sovitella kymmentä eri satulaa (oikeaa koskaan löytämättä), toinen ratkoo haasteellista ylikuumaa luonnetta, kolmas potee kaviovaivoja ja vaatii erityiskengitykset (spesialistilla Helsingissä 4 viikon välein) ja neljäs hautoo kipeää jalkaa yrttihauteessa.. Mitä sinä haluat hoitaa?

Minusta se on luonnollinen osa hevosen omistamista siinä missä ratsastuskin. Tottakai se tuntuu joskus raskaalta ja viikot sairastavan hevosen kanssa voi olla pitkiä, eikä lompakkokaan pääse helpolla... mutta toisaalta, se riskihän otetaan samalla kun kauppakirjaan laitetaan nimi. Eläimestä on kannettava vastuu hyvässä ja pahassa, eikä koskaan voi tietää kenen kohdalle osuu "huono tuuri". Jos mietin taaksepäin omia hevosiani ja kaikkia "epäonnen hetkiä" joita on...muutama ;-) ei minun järjen ja lompakon kannalta kannattaisi pitää yhtään hevosta. Pelkästään Esman Ratsastuskoulun 9 vuotiseen historiaan mahtuu kaikenlaista. Esim.katkennut jalka kyynärluusta, sen 2500 euron leikkaus (ilman vakuutusta), + puolen vuoden jälkihoito ja kuntoutus. Suolisolmu, jonka johdosta menetin parhaan hevoseni. Murtunut reisiluu (kuntoutus puoli vuotta), 2 hienoa tuntihevosta kuoli samana kesänä Suomessa harvinaiseen, ei koskaan ennen tavattuun sairauteen, johon ei ole parannuskeinoa. Nuori kallis hevoseni osoittautui mahdottoman hankalaksi kouluttaa eteenpäin ja tuotti minulle 10 000 eur tappiota (lopetettiin myöhemmin kavionivelen irtopalan vuoksi) ja nykyinen estehevoseni aiheuttaa harmaita hiuksia ja käy useammin klinikalla kuin esteradoilla... listasta puuttuu vielä varmasti vaikka mitä. Joskus se vain on niin että sattuu ja tapahtuu. Se vain täytyy jokaisen hevosenomistajan hyväksyä. Enkä sanoisi että juuri minulla on ollut kauhean huono tuuri. Varmasti, jos juttelisin jonkun toisen hevosihmisen kanssa asiasta, olisi "epäonnen prosentti" aivan sama.

On kuitenkin hienoa, että valmennuksiin riittää työhön kykeneviä hevosia niin että ryhmät ovat lähes aina täysiä! Paljon on oltava hevosia, jotta vaihtuvuuteen on varaa.

8.1.2010

Talvi on todella kylmä. Tallissa se aiheuttaa ongelmia, tällä hetkellä suurimmat ongelmat johtuvat tarhoista. Sähkö ei kulje pakkasen vuoksi tarhoissa ja hevoset nojailevat aitoihin. Osalle hevosista on laitettu isot pyöröpaalit tarhoihin, jotta aitoihin nojailu loppuu. Kaikille hevosille paalien laittaminen ei ole mahdollista johtuen pölyallergioista tai liiallisesta heinän ahmimisesta. Vanhan kentän pikkutarhojen ollessa vierekkäin, on mahdoton laittaa vain johonkin tarhaan paalia...muut vierekkäiset tarhalaiset olisivat äkkiä aitojen läpi varastamassa kaverin heiniä... ja oritarhakaan ei luonnistu heinäpaalipakkastarhaksi, koska yksi oreista ei kestä kuivaheinää kastelematta... huoh. Ei auta muu kuin pitää aitoihin nojailevat kaverit poissa tarhauslistalta kunnes saadaan muutama pakkaseton päivä ja sähkö napsahtaa iholle muutaman kerran muistuttaen hevosille käytöstapoja. Näin saadaan taas muutama viikko karkailematonta tarhausaikaa.

Jepa aikoo pitää tämänviikon valmennuksensa säästä riippumatta. Olen kuitenkin tiivistänyt ryhmät kolmeen ja päivitän valmennusryhmät heti lopetettuani blogin päivityksen.

Uskoakseni myös Marek tulee valmentamaan säästä riippumatta. Jos oikein kylmä tulee, joudun tiivistämään ryhmiä. Kylmänarat oppilaat toivottavasti ilmoittavat jo ajoissa peruutuksensa valmennuksiin!


Kommentit

15.1.2010 22:32  .

:D!

3.2.2011 13:17  Ella Niutanen

Moikka ! Kirjottelinki jo tonne kuvien puolelle nf tammasta pinkistä, mutta täältä huomasin että se on myyty Tampereelle. Meillä Pinkki asusteli muutama vuosi sitten Ponimaassa ja itseasiassa mekin ollaan muutettu Tampereelle joten tiedustelisin että mihinkäs päin tyttö on lähtenyt ? :) Olisi kiva mennä sitä vaikka joskus moikkaamaan !


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini