Sydänmatkalla

Tallipäiväkirja 2011

Share |

Tiistai 26.4.2011 - Esma


18.7.2011

Tallipäiväkirja siirtyy  tallipäiväkirjasta ja valmennuspäiväkirjastayhdistettyyn blogiin HEVOSENTUOKSUA!

linkki    HEVOSENTUOKSUA

26.4.2011

Vihdoin kevät on ottanut vallan lumesta ja heinäpellot vihertävät lupaavasti ja kenttäkin jo pölisee. Hyttyset kiusaavat ratsastajia ja aurinko polttaa. Hevoset ovat väsyneitä - tottumattomia lämpimään ilmaan ja ratsastajat kärsivät eriasteisista skootteri ja mopo-ongelmista. IHANAA!!! Kesä on siis vihdoin tulossa :)

Tallilla on tapahtunut kaikenlaista sitten viimeisen blogipäivityksen. Kerron tässä joitain tapahtumia.

Harjoituskilpailuja on järjestetty niin este - kuin kouluratsastuksessa. Tulokset löydät TÄÄLTÄ koevat_2011_047.jpg

Itä-Uudenmaan ratsastajat järjestivät Ratsastuskoulu-mestaruudet Anniinan ratsastus - ja ajotallilla Loviisassa 24.4.2011. Esman Ratsastuskoululla kilpailu meni upeasti, sillä Junioriluokan voittoon ratsasti Jenni Paavilainen Galonilla. Toiseksi tasapisteillä ratsasti Karoliina Äyräväinen Bordeaux hevosella ja jaetulle kolmannelle sijalle Marie Saarinen ponilla Rovalds Zoyara.

Onnittelut tytöille upeasta saavutuksesta!

Kilpailukausi on lupaavasti alkamassa ja tallilla suunnitellaan kovasti kilpailukalentereita ja osa tallilaisista on jo aloittanut hienosti kauden niin seurakilpailuissa kuin kansallisella tasolla. Tallilla järjestetään vielä yhdet harjoitusestekilpailut ja seuran este- ja kouluratsastuskilpailut ennen kesätaukoa. Brunon valmennus järjestetään toukokuun loppupuolella ja kesäkuun alkuun on suunnitteilla Match Show ja Riikka Lehtosen valmennus, jonka jälkeen muuhun kuin tuntitoimintaan tulee kesätauko.  

Tunnit jatkuvat kesälläkin normaalisti. Heinäkuussa katsotaan ryhmien mukaan kuinka innokkaasti oppilaat jaksavat käydä ja suunnitellaan tuntikehystä sitten kaikille sopivaksi.

Uusia hevosia on tallille saapunut ja joitain on mennyt. Rebeckan Kouros sai

 

 uuden kodin, aivan niin kuin

radihaza071-1.jpg

Unkarista maaliskuun lopussa Suomeen tuotu 4-vuotias ruuna Radihaza-Dancer, joka ei kauaa ehtinyt tallissamme käväistä ennen kuin myytiin esteratsuksi Turkuun.

 

Toinen Unkarista tulleista, myöskin 4-vuotias Radihaza Ditzsvirac eli "Muumi" jää tallillemme ainakin tässä vaiheessa. Muumilla on tarkoitus startata noviisisarjaa tänä vuonna. Muumi siirtyy valmennusblogiin, jossa sen edistymistä voi seurailla jatkossa.

 

 

 

 

 

 

 

163741_190002074362382_106384839390773_602058_4202458_n.jpg

Radihaza Dizsvirac eli Muumi

 

 

23.3.2011

HL-Team tiedottaa:

Hei kaikille!

Talven aikana Marek Lootuksen estevalmennuksiin on ilmoittautunut harmittavan vähän osallistujia.

Kaksi viimeistä valmennusta on toteutettu alle kannattavuusrajan
( 6 ratsukkoa / pvä).

Eestiläisen valmentajan tuottaminen Suomeen näin vähällä osallistujamäärällä käy HL-Teamille liian kalliiksi ja olemme päättäneet etsiä uuden valmentajan, jonka valmennuksiin olisi enemmän kiinnostusta omalta talliltamme ja lähialueelta.

Me toivomme, että te ratsastajina antaisitte ehdotuksia tähän tehtävään sopivasta valmentajasta, joka pystyisi palvelemaan eritasoisia ratsastajia; niin harrastajia kuin kilpaileviakin ratsukoita tallimme lähialueella.

Marek Lootus toivottavasti jatkaa edelleen niiden ratsukoiden valmentajana, joille on kehittynyt hänen kanssaan hyvä valmennussuhde ja jotka ovat hänen valmennuksiin olleet erittäin tyytyväisiä.

Irlantilainen Eowen Earlie jatkaa HL-Teamin estevalmentajana.

Kouluratsastuksessa HL-Teamiläisiä valmentaa Jepa Idman ja Bruno Degreef.

 

 

14.3.2011

Vaikka tilanne Japanissa on hirveä ja vaikuttaa kaikkien mielialoihin -  itselläni on Tokiossa hyvinkin läheisiä omaisia ja huoli heistä on mukana koko ajan, onnistuimme silti viettämään kivan kilpailupäivän kouluratsastuksen merkeissä sunnuntaina.

Sääkin oli suotuisa ja hirveästä lumimäärästä huolimatta - kiitos ratsastajille ymmärtämyksestä olosuhteiden edessä - saimme kilpailupäivän onnistuneesti ja aikatauluassa vietyä loppuun asti.

Voittajiksi ratsasti Luokka 1. Pia Boman Ravanalla, Luokka 2. Carina Stenbacka Symphatil Irish Quoeen ja Luokka 3. Lotte Palmgren - Medusa. Voittajien prosentit joka luokassa nousivat 60% tasolle, joten voimme olla tasoonkin hyvin tyytyväisiä!

Järjestäjänä minua lämmitti useat tallin ulkopuolelta kilpailemaan saapuneet ratsukot. Pieniin harjoituskilpailuihimme tuli ratsukoita aina Sipoosta asti!

Muutamien paikallisten ratsastajien osallistuminen aktiivisesti järjestämiimme kilpailuihin lämmittää kovasti mieltä.

Ilman kilpailijoita ei kilpailuja voida järjestää, vaikka täällä meillä järjestäjän puolesta kuinka pidämmekin kilpailupäivistä ja niiden tuomasta jännityksestä ja tohinasta, sosiaalisesta elämästä, jota kilpailut tallille tuovat. Tarvitsemme kilpailijoita, läheltä ja kauempaa, jotta aktiivinen harjoituskilpailutoiminta voi jatkua. Kiitos siis kaikille osallistuneille ratsukoille lämpimästi :).

KUVIA kilpailuista

TULOKSET

 

 

 

 

28.2.2011

Viikonloppuna järjestimme kilpailut taas pitkästä aikaa. Täytyy sanoa että minä ainakin nautin kovasti kilpailupäivästä ja kilpailutunnelmaa olikin jo ikävä :).

Osa hevosista kävi aika kierroksilla pitkän kilpailutauon jälkeen ja muutamilla ratsukoilla oli hevosten kanssa kieli keskellä suuta, jotta pärjäsi tilanteessa.

Kaikki meni kuitenkin loppujen lopuksi hyvin ja tunnelma oli yleisesti iloinen ja leppoisa.

Tulokset löytyvät TÄÄLTÄ

Itä-Uudenmaan ratsastajien järjestämässä aluelupakoulutuksessa sunnuntaina uusia innokkaita kilpailijoita haki aluelupaoikeutta, joten tästä se kisakausi lähtee taas liikkeelle.

Nyt vain makselemaan alueluvat niin hevosille kuin ratsastajillekin ja rokotuskorttien tarkistus niin että kaikki on kunnossa kun kilpailukalenteri alkaa täyttyä.

Ihmeellisesti sitä jaksaa itsekin ihan toisella tavalla kivuta hevosen selkään kun aurinko lämmittää pskia ja linnut laulelevat puissa. Kevättä kohden mennään :).

 

22.2.2011

Pakkanen on pitänyt rajusti otteessaan jo turhan kauan.

Viikonlopun kilpailuista kouluratsastusosuus siirretään muutaman viikon eteenpäin, jotta ratsastajat, katsojat ja tuomari saisivat nauttia päivästä kärsimyksen sijaan.

Uudeksi kilpailupäiväksi on varmistumassa sunnuntai 13.3.

Kilpailuihin tulee ilmoittautua uudestaan, uudella lomakkeella.

Tallilla on tapahtunut muutos hevosrintamalla. Mariellan Julius on vaihtunut pieneen ja kauniiseen mustaan tammaan, joka on ainakin minut valloittanut herkällä olemuksellaan.

Tunnit on peruttu jo turhankin pitkän ajan. Vähitellen pakkaslukemat muuttuvat suotuisampaan suuntaan, mutta ainakin vielä tänään ja huomenna olen varovainen pitämään tunteja, sillä pitkä tauko tekee hevosista villejä, toiset näyttävät ulospäin hyvinkin rauhallisilta mutta sisällä saattaa kiehua. Hevosia on liikutettu, mutta rutiinit ovat muuttuneet kaikilla. Joten tämän hevosmateriaalin lyöminen yhteen maneesiin, voi aiheuttaa pukkeja, suuriakin ja muutoinkin villiintyneitä hevosia. Tiistain tunnit jäävät vielä pitämättä, ehkä vielä keskiviikonkin. Torstain nuorten ryhmän haluan pitää, hinnalla millä hyvänsä... :)

 

15.2.2011

Tähän kohtaan ei varmasti tarvitse paljon muuta lisätä kuin kylmää. Ihan kauhean kylmää.

Kunhan nyt tämä kylmä jakso vielä pärjätään ja selvitään niin sitten helpottaa. Tällä erää.

Itse linnoittaudun sisälle, maalaan ja kirjoitan ja teen hevosten kanssa vain ihan pakollisen. Hevoset viettäkööt minun puolestani talvilomaa ja hiihtolomaa ja kesälomaa, ihan mitä vaan, näillä keleillä on tärkeintä pysyä hengissä ja toivoa hartaasti ettei vesiputket, tallit ja kuivikkeet jäädy ja pärjäämme vielä tämän yli.

Näissä olosuhteissa täytyy priorisoida asioita tärkeysjärjestykseen ja pitää huoli, ettei palelluta itseään.

Tunnit on siis peruutettu kaikki ne päivät kun mittari nousee iltaa kohden yli -15 asteen pakkaslukemiin. Jepan viikonlopun valmennus jouduttaneen siirtämään muutamalla viikolla eteenpäin. Tiedotan asiasta heti kun viikonlopun sääkartta varmistuu.

Minut löytää suurimmalta määrin sisältä, teemuki kädessä kuvitustöitä tekemästä :).

8.2.2011

Miksi minä ratsastan ja haluan olla hevosten kanssa? Mitä minä ratsastuksestani haluan? Hevosiin liittyy paljon tunteita ja tunteet ohjaavat ratsastusta.

Joku on hyvin viisaasti sanonut "hevonen on ratsastajan sielun peili"

Se on totta. Hevonen, joka on vielä hevonen eikä itsensä ympäröivästä maailmasta poissulkenut työjuhta, lukee ratsastajaansa äärettömällä nopeudella.

Joku toinen viisas on sanonut jotain tämän suuntaista: " hevosella menee ratsastajan lukemiseen 10 minuuttia kun ratsastajalla menee hevosen lukemiseen useampi vuosi"

Olin sunnuntaina Apassionatassa. Onhan show hieno, mutta se mikä minulle nostaa vedet silmiin on ihmisten ammattitaito ja herkkyys aistia hevosten vallitsevat tunnetilat.

Viittä irrallaan liikkuvaa hevosta ei ohjata väkivallalla vaan äärettömällä ammattitaidolla ja tilannetajulla, pehmeydellä ja herkkyydellä. Ihminen voi oppia rakentamaan loistavan yhteistyön hevosen kanssa ja saa sen antamaan ihmiselle paljon, kunhan ensin pysähtyy kuuntelemaan hevosta ja oppii ymmärtämään sitä.

Itselleni ratsastus on paljon muutakin kuin urheilua ja ratsastusta. Tallilla on myös sosiaalinen verkosto, samankaltaisia ihmisiä joista tulee vuosien myötä hyviä ystäviä. Myös toisiin hevosiin ystävystyy, jopa rakastuu.

Ratsastajien ja hevosten välisessä yhteistyössä on paljon eroja. Joku hevonen sopii toiselle ratsastajalle paremmin kuin toinen, mutta loppujen lopuksi kyse on meistä, ihmisistä, minkälaisen suhteen hevoseen kykenemme luomaan, kuinka avoimia olemme.

Kukaan ei halua nähdä hevosensa kanssa riitelevää ratsastajaa.

Tämä ei tee, vaihda, tajua, osaa, pahimpia kaikista; se on niin tyhmä.

Kiehun raivosta nuorten mustavalkoisten ja vain puoliksi pureskeltujen ajatusten edessä.

Rakkaus hevoseen, saa meidät kunnioittamaan ja ihailemaan näitä valtavan hienoja olentoja, jotka kuljettavat meitä selässään ja tekevät mitä ihmeellisempiä asioita eteemme.

Rakkaus hevoseen.

Jokaisen meistä on siis opittava rakastamaan ja näkemään hevosemme sellaisina kuin ne on, eikä sellaisina kuin haluamme niiden olevan.

"What does it mean to love? It means to see a person, a thing or situation as it really is, not as you imagine it to be. And to give it the response it deserves. You can hardly be said to love what you do not even see. And what prevents us from seeing? Our conditioning."

-Anthony De Mello-

 

 

4.2.2011

Vaikka tämä talvi ei olekaan ollut äärimmäisen kylmä, lunta on maassa niin paksu kerros, ettei sähkö tarhoissa kulje mihinkään. Kone napsuttaa uskollisen tasaisesti, mutta hevoset syövät sähkölankoja kuin heinää... :-/

Yritän keksiä ensi talven varalle järkevää tarhausmateriaalia, jonka rakentaminen ei veisi yksityisyrittäjää konkurssin partaalle ja siltikin aita toimisi.

Kaikkiin materiaaleihin liittyy omat ongelmansa. Sähkön toimiminen syvässä hangessa on hankalaa, ja pakkasen kiristyessä maadotus heikkenee sen kriittisen verran, ettei sähkö enää kulje. lankkuaidat, paksutkin, katkeavat pakkasilmassa kuin hammastikut hevosen nojatessa niihin, puhumattakaan siitä kuinka hevoset puuaitoja järsivät.

Metalliputkiaitoihin on vakavasti satuttanut jalkansa useampikin tuntemani hevonen, niistä rakkain oli Banzai, joka pukitti metalliputkiaitauksessa, osui vuohisella putkiaitaan ja sai luunpintaan murtuman. Murtuma kyllä parani, mutta murtuma-alueelta irtosi pieni irtopala, joka lopulta koitui rakkaan hevoseni kohtaloksi.

Eli metalliaidat eivät ole minun juttu. Puuaidat hajoavat pakkasella. Muovi ei kestä pakkasta puun vertaa. Sähkö ei kulje... hmmm...

Joko siirrän tallitoiminnan toiseen maahan tai rakennan....kivimuurin?

Tai vielä parempi ehdotus! Meillä on tallipaikkoja vain aidoissa pysyville, helposti tarhattaville hevosille :-).

Heinäpaali tarhaan. No sitäkin on kokeiltu ja sitä käytetään, mutta sekin toimii vain "sopivasti" ahneille hevosille. Ei kilpahevosta, varsinkaan este- tai kenttähevosta voi seisottaa koko päivää heinäpaalissa, jollei se kärsi akuutista vatsahaavasta. Paksuja hevosia ei kukaan halua nähdä hyppäämässä isojen esteiden yli sen enempää kuin liian laihojakaan.

Sitten on nämä eräät, jotka karkaavat omasta heinäpaalista huolimatta kaverin heinäpaalille, ihan vaan koska voi...

Tallissamme on 30 hevosta ja laumaan mahtuu ihan kaikenlaisia.

Yksi syö puun, toinen sähkölangan, kolmas pysyy missä vaan, vaikka paalinnarun takana kuinka kauan vaan, neljäs pysyy jos on kaveri, viides syö heinää, kuudes yskii heinästä, seitsemäs hyppää yli (jos onnistuu) koska lumimäärän vuoksi langat ovat järkyttävän alhaalla ja kahdeksas avaa hampailla veräjän kahvat ja karkaa mitään rikkomatta.

Aiheesta talvenkestävät tarharakenteet olisi kiva saada artikkeleita esim. alan lehtiin. Tätä asiaa käsitellään ihmeen vähän missään hevosalan lehdissä, vaikka uskoisin muidenkin Suomen tallien kärsivän aivan samoista ongelmista.

Muutoin tallilla menee rauhallisen mukavasti. Valmennukset pyörivät tuttuun malliin ja tuntuu että jokaiselle viikonlopulle on ohjelmaa! :-)

Kisakausi alkaa lähestyä ja jokainen ratsukko on asettanut varmasti jo omat varovaiset tavoitteensa ja suunnitelmansa ensi kaudelle.

Tavoitteita rakentaessa on hyvä muistaa realistisesti taloudelliset resurssit, sillä jokainen kilpailuviikonloppu syö valtavasti lompakkoa.

Jos rahaa on niukasti, kannattaa kisakautta varten alkaa jo säästää kilpailukassaan pääomaa samalla kun lisää lajiharjoittelun määrää valmennuksessa. Silloin ei tarvitse kilpailujen kynnyksellä ihmetellä, että mulla ei ole rahaa. Asioita täytyy laittaa tärkeysjärjestykseen ja tehdä valintoja.

Kunnianhimoinen kilpailija ottaa itseään niskasta kiinni ja etsii extratöitä tai jättää jotain muuta ostamatta rahoittaakseen tulevan kilpailukauden. Jos ratsastaa lainahevosella ja tähtäimessä on seurakisoja lähialueella, pärjää koko kauden varmasti muutamalla sadalla eurolla valmennusmaksujen lisäksi. Kansallisia kisaavat tekevät jo paljon suurempia satsauksia.

On haaveena osallistua kauden lopussa sitten seurakilpailuun, paikallisiin seuramestaruuksiin, ratsastuskoulumestaruuksiin tai kansalliseen ponicup kilpailuun, jokaisen oppilaan itselleen asettama tavoite on minulle valmentajana yhtä tärkeä.

Minulle on aivan sama millä tasolla oppilaani kilpailee, mutta siellä missä ollaan, tulee töitä tavoitteen eteen tehdä täysillä ja satsata kaiken sen minkä pystyy.

Valkoiset valheet esim. en päässyt tallille kun ei ollut kyytiä (!) tai mulla ei ole rahaa, käyvät toki selitykseksi, mutta ne ovat hyvin läpinäkyviä ja hauraita valmentajan silmissä. Jokainen meistä tietää, että en päässyt tallille = en jaksanut tulla koska oli muuta ohjelmaa tiedossa. Kyyti kyllä tuntuu järjestyvän niille, jota oikeasti tallille haluavat päästä, ainakin suurimmassa osaa oppilaista.

mulla ei ole rahaa = kilpailu ja valmennusajankohta on tiedetty etukäteen jo viikkoja ja niiden muutamien kymppien säästämiseen olisi ollut reilusti aikaa. En saanut töitä ei kelpaa sekään minulle, koska tallitöitä on tarjolla valmennus- ja kilpailurahojen keräystä varten.

Kaikkien ei teitenkään tarvitse kilpailla. Itsekin nautin ratsastuksesta ihan täysillä ilman kilpailujakin. Mutta tavoitteet omassa ratsastuksessa on hyvä tehdä selväksi omassa päässään, jotta voi tehdä nousujohteisesti töitä kohti tulevaa kautta.

Toiset puhuu ja toiset tekee. Minä itse ainakin arvostan niitä jotka myös tekevät, eivätkä sorru oman olonsa surkutteluun ja muiden päivittelyyn.

On helppo pudottaa hanskat maahan ja sanoa "mutku sen äiti ja isä ostaa sille oman hevosen ja se saa kaikkea". Sen "kaiken" takana on paljon uhrauksia, paineita ja ongelmia, joita ei hevoseton haaveilija pysty ymmärtämään. Hevoseton haaveilija taas omalla käytöksellään, ahkeruudella ja kiinnostuksella saattaa mahdollistaa upean tilaisuuden ratsastaa monenlaisilla hevosilla ja oppia hevosista kultaakin arvokkaampaa monipuolista hevostaitoa.

Rakennetaan jokainen tavoitteet omalla tasollamme ja voitetaan itsemme, eikä kilpailla naapurin kanssa niin kilpailuharrastus pysyy semmoisena kuin sen kuuluu olla; kokemuksia ja tunteita rikastuttavana osana elämää.

 

 

 

12.1.2011

 Koulutettu Hevoskiropraktikko Raine Mäkelä hoitaa hevosia tallillamme tiistaina 18.1.2010.

Raine Mäkelä toimii mm. Kangasalan hevosklinikan yhteydessä ja hoitaa urheiluhevosia ympäri eurooppaa.

Tallillamme Raine on kuntouttanut hyvällä tuloksella mm. Esman estehevosen Galonin pois pitkittyneistä lihasongelmistaan.

Ilmoita Esmalle, jos toivot hevosesi hoidettavan.

Esma puh: 040 55 77 464

hagalund@luukku.com

kotka_8.8.2010_074.jpg

Galon kilpaili toivuttuaan häiritsevistä lihasongelmista menestyksekkäästi

aluetasolla kaudella 2010

4.1.2011

 

No näin uuden vuoden kunniaksi on tietysti ihan hyvä heti SEKOILLA valmennuspäivämäärien kanssa... :-/

Eowenin valmennus EI ole tulevana viikonloppuna, vaan vasta seuraavana.

Eli Eowen aloittaa 15.1.2011 alkuiltapäivällä, Jepa jatkaa siitä sitten illalla. Seuraavana päivänä Jepa valmentaa aamulla ja Eowen jatkaa iltapäivällä.

Tällä kertaa näin, koska muut ajat eivät onnistu ja katsoin almanakkaa väärin valmennuspäiviä sovittaessa.

Eoweniin ilmoittautuneille ratsukoille ilmoitetaan valmennusmuutoksista henkilökohtaisesti.


Kommentit

24.2.2011 9:06  cheap coach bags

This site really has a nice and complete information,good work!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini