Sydänmatkalla

Hevosentuoksua 2012 ja 2013

Share |

Perjantai 27.12.2013 - Esma


27.12.2013

Meidän perheen Joulutarina ja tallikisumme seikkailu. Tarinassa on mieltä askarruttavia aukkoja -linnuntietä 7 kilometrin pituinen metsätaipale, jossa tietöntä suotaipaletta pitkälle toista kilometriä. Haddomissa ratsastuskoululla kesy ja ihmisrakas leikattu tyttökissa Kitty-Miu ei ruokkinut hevosia kanssani illalla 23.pvä joulukuuta. Jouluaaton aamuna ymmärsin, että jotain oli pahasti vialla. Reipas tallikisu ruokki hevoset kanssani joka ikinen aamu, poikkeuksetta. Nyt se ei tervehtinytkään minua ulkorappusilla aamulla, ensimmäistä kertaa liki vuoteen. Joulu tuli ja meni, Kitty-Miu ei palannut kotiin. Meillä kaikilla alkoi olla kova huoli ja etsimme kisua kaikkialta. Eilen 25.pvä ilmestyi Tesjoen Skogbyhyn tallituttavamme uuteen taloon, jossa asui tallistamme Kitty-Miulle tuttu hevonen omistajineen kisumme pihalle naukumaan. Se naukui pihalla koko yön ja kerjäsi huomiota. Talossa ihmettelivät että onhan saman näköinen kuin meidän kissamme. Mutta matka Haddomista Skogbyhyn ison suoalueen yli tuntui järjettömältä ja huomiota vaativa kisu matkasi päivällä Pukaron löytöeläinkotiin. Sosiaalinen media rummutti omaa tietään ja kuva kissasta herätti ystäväni huomion. En ollut uskoa silmiäni löytäessäni lopulta ihmettelyn ja puhelinsoittojen jälkeen muutama tunti sitten kissamme löytöeläintalosta hyväkuntoisena ja varsin ihmeissään alati muuttuvista maisemista, ihmisistä ja hajuista. Nyt kitty-Miu makaa tyytyväisenä omassa korissaan kahvihuoneen ylähyllyllä. Sen jouluseikkailu sai onnellisen päätöksen ja me voimme vain ihmetellä, miten aina kotona viihtyvä kissamme päätyi Tesjoelle ja miten ihmeessä se löysikin ystäviemme uuteen kotiin ja löysi sieltä tutun hevosen ja tutut hajut ja asettui taloksi heidän pihalleen. Meidän perheen joulun yllä leijunut varjo on poissa. Kitty-Miun seikkailu päättyi onnellisesti, Kiitos Taru Hukari, Maria lindström ja Pukaron löytöeläinkoti!

kitty-miu_tesjoella.jpg

Kuvassa Kitty-Miu Tarun kotiovella Tesjoen Skogbyssä joulupäivänä!

26.11.2013

Nyt minun on lähestyttävä tallilaisia ikävällä asialla.  Tallillamme on tapahtunut varkauksia.  Oleellista ei ole kuinka suuria summia tai kuinka kalliita tavaroita varastetaan.  Oleellista ei myöskään ole keneltä varastetaan. Paljon suurempi kuin taloudellinen menetys on menetetty luottamus.

Tallimme, ja siellä aikaansa viettävät talliyhteisön jäsenet ovat pieni ja tiivis yhteisö. On valtava pettymys huomata, että joukossamme on henkilöitä, jotka eivät arvosta sitä avoimuutta ja keskinäistä luottamusta, jonka suuntaan olen talliamme yrittänyt ohjata.

HL-Teamin kahvihuoneessa oleva kahvikassa on ollut minun ja Annemin seurannan alla jo jonkin aikaa. Olemme olleet tietoisia kuinka paljon siellä on rahaa ja koska sieltä rahaa katoaa. Tällä taustatyöllä olemme pyrkineet pääsemään selville kuka / ketkä kassasta euroja ja muita kolikoita tyhjentävät.

Viimeisin ja lähes viimeisten senttien anastus tapahtui sunnuntaina Kari Nevalan valmennuksen aikana.

Toivon, ettei minun tarvitse ruveta osoittamaan ketään henkilöitä sormella, vaan rahat, joita kassasta on viety, palautetaan yhtä hiljaisesti kuin ne on vietykin takaisin kassaan ja voimme antaa asian olla.

Toinen todistettava varkaus tapahtui viime viikkojen aikana. Minulta katosi Eskadronin ponikokoiset suojat, jotka ovat olleet Dexterillä.  Vihiä oli tullut jo aikaisemmin erään tallilla hevostaan pitävän suuntaan, joten tarkastimme mitä hänellä oli netissä myytävänä. Minun suojat. Ne oli helppo tunnistaa, sillä niissä luki ponin nimi. Varas jäi kiinni ja vanhemmille on ilmoitettu.

Muista tallilla kadonneista tavaroista mm. saappaista, housuista, ratsastushanskoista ja raipasta ei ole tietoa. Jos varusteita ei ole nimellä merkitty, on vaikea päästä jäljille minne ne ovat kadonneet, sillä monella muulla voi olla samanlaisia varusteita ja varkautta on vaikea/mahdoton todistaa.

Olen hyvin pettynyt henkilöihin, jotka eivät arvosta HL-Teamin toimintaa ja tunnollisesti maksavia yhteisöjäseniään niin paljon, että jättäisivät HL-Teamin kahvikassan rauhaan. Niillä euroilla ja senteillä tuetaan tallin ja seuran toimintaa. Onko pikkukolikoiden tai varusteiden varastaminen ja siitä saatu muutamien eurojen hyöty arvokkaampi kuin minun ja talliyhteisön antama tuki ja luottamus?

Esma

5.6.2013

069.jpg

Via ja pieni tammavarsa "Hera" ulkoilivat ensimmäistä kertaa sunnuntaina, Heran ollessa 4 päivän ikäinen. Tässä ensimmäiset kuvat Heran vauhditteluista :)

079.jpgHera on erikoisen värinen, mutta siitä taitaa tulla aikuisena valkoinen, aivan kuin emästään. Via syntyi rautiaana, aivan kuin Eppukin. Tällä hetkellä Eppu on 3- vuotias ja aivan harmaanvalkea niin kuin allaolevasta kuvasta näkyy.

046.jpg

Eppu laitumella sadepäivänä 2013

 

 

 

Ja pikkuvarsana 2010

carisma_o_beibe_4.6.2010_030.jpg

Tässä myos kuva Viasta varsana emänsä kanssa :)

0102296289858ac.jpg

joten aika näyttää, minkä varinen tästä pienestä ja niin sievästä ja kauniista keijukaisvarsa Herasta isona tyttönä tulee.

083.jpg

30.5.2013

Vihdoinkin Vian pieni ihme on syntynyt!

vian_varsa.jpg

Via, eli Reliikvia aloitti valmistelut näkyvästi jo edellisenä päivänä, joten me innokkaat varsan odottelijat Lida, Mariella, Lotte ja minä valvoimme jo edeltävänäkin yönä :)

Koko keskiviikkopäivän tarhassa Via oli levoton ja supisteluja oli kovasti. Se vaihteli paikkaa eikä malttanut syödä.

Koko iltapäivän ja illan sitten odottelimmekin pientä varsaa syntyväksi, mutta Via antoi meidän vielä odottaa seuraavan päivän puolelle ja pyöräytti tämän aamun ensimmäisellä tunnilla kauniin ja terveen tammavarsan.

 

 

Kuvassa pienokainen tunnin ikäisenä

 

 

 

 

 

 

 

 

vian_varsa2.jpg

 

Vaikka Vian synnytyksen valmistelut kestivät todella pitkään, itse varsa syntyi todella nopeasti. Via työnsi koko paketin vauhdilla ja jälkeiset irtosivat yhtä vauhdilla vain 15 minuuttia synnytyksestä.

 

Varsa nousi pian jaloilleen ja löysi saman tien hellästi varsaansa hoivaavan emänsä nisälle, joten me saatoimme jo huokaista helpotuksesta ja Lida pääsi nukkumaan.

 

Ennen kuin jätin varsan emänsä kanssa toisiinsa tutustumaan, ehdin vähdä pikkuisen jo pyrähtävän huteraan laukkaan emänsä ympärillä, joten hyvillä mielin menimme kaikki kolme nukkumaan.

 

Vian varsa tänä aamuna, ikää 7 tuntia :)

 

Pienen keijukaisen isä on nuori Eestiläinen komea poniori jonka isä on trakhener ja emä connemaran ja eestinhevosen risteytys. Tässä isukin tiedot sukupostissa

KENT LAKES

Aika näyttää mitä tästä pienokaisesta tulee, kaunis ja sievä se on.  Lida sai vihdoinkin viikoja jännittyneenä odottamansa varsan.

vianvarsa42.jpg

Lida tutustuu Vian varsaan torstai aamuna

23.5.2013

Kevät on hektistä aikaa ja varsinkin tämä kevät tuntuu olevan erikoisen villi :) Niin kuin hevosetkin tänään -heti aamusta ensin yksi villikko ja pian jo toinenkin sateen villitsemä vauhtikavio kirmasi vasta kylvetylle pellolle..

Eilen Suomeen saapuivat uudet ratsastuskouluhevoset Eestinhevonen Rolex ja Liettuasta Eestin kautta Suomeen tullut Camelot.

026.jpg

Kuvassa Camelot juuri Suomeen saapuneena! Kamu on oikein mukavanoloinen herrasmies. 

Camelot on vaihtanut nopealla tahdilla maasta ja paikasta toiseen ja on vähän laihtunut. Se saakin nyt syödä seuraavat viikot vatsan täydeltä  laidunruohoa ja Heinäpoikien varastoista täytyy käydä hakemassa Greenmixiä ja Boosteria, jotta saadaan poika taas komeaan kuntoon.

8-vuotias ponipoika Rolex vaikuttaa aikamoiselta sydänten murskaajalta! Iloinen ja utelias poniherra, ja varsin komea sellainen!

015.jpg

 

 

 

 

 

 

Hei, kukas sinä olet?

 

 

 

 

 

 

023.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viime viikonloppuna Suomenhevosruuna Dexter pärjäsi hienosti Harjun laatuarvostelukarsinnoissa! Dexter oli lopputuloksissa 4-vuotiaiden yhteistuloksen voittaja sekä ylivoimainen estekokeen voittaja aivan huippupisteillä!

Tässä Dexterin saama arvio IRTOHYPYTYKSESTÄ:

Tekniikka: Hyvä etu- takajalat ja selkä 9,5 p. Kapasiteetti suuri 9,5 p. Asenne ja yhteistyö: Rohkea, peloton, hyvä asenne 9,75.

dexter2.jpg

Askellajikokeen ratsastaen Dexter suoritti mallikelpoisesti ja sai ravista 8, mikä oli meille iloinen yllätys. Laukasta olisi tullut paremmat pisteet (Dexterin laukka on hieno) mutta poika kyllästyi moiseen kehän kiertämiseen ja päätti poistua paikalta kesken vasemman laukan. Tuomari ei antanut siitä bonuspisteitä.. kumma juttu :D

Tulos oli silti niin hyvä että venyimme kokonaistuloksissa ykköstilalle ja päivän päätteksi päästimmekin sitten pojan viimevuotisten kavereidensa luokse kesälaitumelle!

dexter_jafelix.jpg

Kuvassa Dexter ansaitulla kesälomalla pikkuveljensä kanssa. Dexterin isä Opeliksi ja emä Vähälempi, Jafelixin isä Jaapeli emä Vähälempi.

 

Eilen laitumelle päästettiin vielä lisää porukkaa kun 1-vuotias connemaraori Quinnegan liitetään pihattolaumaan. Quinneganin emä Queen päästettiin pikkupoikaa puolustamaan muutamaksi viikoksi poikalaumaan -jossa vanhemmat pojat ovat kaikki jo ruunia ;) Ja tiukan kurin Queen pojille laittoikin ja ajoi muut kauas varsansa luota!

048.jpg

045.jpg

 

 

 

 

 

Kuvassa Dexter, Eppu ja Felix 044.jpg

049.jpg

 

 

Kuvassa Min Havannan 2-vuotias orivarsa Bonne Foi HL eli "Foni", joka ei ihan ymmärtänyt moista äkäilyä ja vauhdittelua vain yhden tamman ja varsan takia ja tuntuukin kyselevän Johanilta että voisitko viedä minut järkevien hevosten luo.

 

 

 

 

 

056.jpg

Loppujen lopuksi kaikki mahtuvat jo samaan kuvaan :)

Eilen lähti Eestiin Seljametsä Talliin  Marek Lootuksen luo 4-vuotias Oldenburg tammamme Event Horizon HL

011.jpg

"Evie" on talven ja kevään aikana sisäänratsastettu. Tammamme lähti nyt syventävään kesäopistoon Marekin luo, jotta esteratsastuksen salat aukeavat Evielle muutoinkin kuin irtohypityksessä, jossa se leiskauttelee hienosti isojenkin esteiden yli.

Evie on hienosukuinen tamma, jolla saattaa olla loistava tulevaisuus kilpahevosena esteille. Se ei ole helpoin koulutettava vaan enemmänkin haasteellinen -se on samalla herkkä ja nopea että vahvaluonteinen. En kokenut mielekkääksi sen kouluttamista tästä pisteestä eteenpäin, Evie on hevonen jonka selästä putoaa herkästi. Se ei ole pudottanut minua alas kuin kerran, mutta sen kanssa täytyy olla koko ajan tarkkana. Eestiläiset ovat taitavia nuorten hevosten kanssa ja päätin viedä Evien sinne lisäkoulutukseen.

010.jpg

Evie lähtötunnelmissa 22.5.2013

Evien isä on maailman huippuperiyttäjä Epsom Cesmeray (Jalisco B) ja emä irlantilainen estetamma Casey Joe's Flight (i.Errigal Flight) Aika näyttä kuinka hieno tästä tammasta vielä tuleekaan!

Nonius tamma Medina on aloittanut hienosti kilpauransa tänä kesänä!

Kaksi viikkoa sitten kilpailimme ensimmäisen alue Helppo A starttimme Laaksolla Helsingissä ja Medina sai hyvät prosentit (56 ja rapiat), joten olen hienoon tammaani oikein tyytyväinen! Kuva Laaksolta muutaman viikon takaa.

laakso.jpg

Tallin useat ratsukot ovat aloittaneet kilpailukauden menestyksekkäästi, joten hauskaa ja kilpailurikasta kesää on odotettavissa tänne Esman Ratsastuskeskukseen!

 

26.4.2013


Uusi poni Esman

  

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ratsastuskoululle! Eestinponi Rolex, ikä 8 v. saapuu lähiviikkoina tallillemme.

rolex.jpg

Tervetuloa :)

 

 

25.4.2013

Viime yönä vähän ennen yhtätoista syntyi talliimme Helgalle orivarsa!

Ensisynnyttäjä Helga selvisi urakastaan aivan loistavasti. Koko synnytys meni aivan oppikirjan mukaan alusta loppuun.

008.jpg

Helgan synnytys alkoi jo illan aikana, jolloin tarkkasilmäinen kasvattaja huomasi tamman olevan "erilainen" -sen käyttäytyminen oli muuttunut. Myös tamman lämpötila laski illalla. Kymmenen jälkeen olikin jo huomattavissa supistelua ja Helga kävi makuulle asentoa vaihdellen. Puoliyhdentoista aikaan tuli jo esiin pussillinen vetistä kalvoa ja maito nousi nisiin niin että sitä suihkusi Helgan jaloille. Hetken päästä ensimmäinen kavio, pian jo seuraavakin kavio ja vahvempien ponnistelujen jälkeen turpa työntyi näkyviin. Sitten olikin se kovin rutistus jotta pää mahtui ulos. Tämä vaihe kestää aina hetken aikaa ja siinä saa jokainen sivusta seuraava laskea sataan ettei lähde tammaa turhaan auttamaan. Vaikka tämä vaihe kestääkin hieman pidempään kuin synnytyksen muut näkyvät vaiheet, on maltti valttia. Yleensä tamma pärjää aivan omin avuin parhaiten, niin kuin tälläkin kertaa. Kun pää oli ulkona, varsa liukuikin ulos kuin itsestään. Reipas varsa nosti heti päätään ylös ja haisteli uutta maailmaa ihmeissään Helgan keräillessä voimiaan ja katsellessaan pienokaistaan mietteliäänä. Pian Helga jo nousikin ylös, jolloin napanuora katkesi ja rupesi touhukkaana kuivaamaan ja putsaamaan pienokaistaan. Seuraavaksi loppusupistelujen myötä putosivat aivan ehjänä pysyneet jälkeisetkin ja tässä vaiheessa jännittävät ihmiset jo huokasivat halpotuksesta, kaikki näytti todellakin menevän hyvin.

014.jpg

Pikkuinen kokeilee jalkojensa kantavuutta pian syntymän jälkeen. Varsoilla on vahva tarve päästä heti jaloilleen ja yleensä varsa onkin jo muutamien tuntien sisällä synnytyksestä omilla jaloillaan ja hurjalla vasitonvaraisella imulla hapuilee emänsä nisiä.

013.jpg

 

 

 

Tämä pieni oripoika oli heti ensiminuuteilta todella vahva ja reipas kaveri, eikä sillä mennyt kuin puolisen tuntia kun takajalat alkoivat jo nousta lupaavasti ylös. Muutama kellahdus ja uusi yritys ja sitten pienokainen jo seisoikin omilla jaloillaan aika tukevasti!

Tässä vaiheessa jätin varsan kasvattajan hoitamaan pienokaistaan ja menin itse nukkumaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

016.jpg

 

Aamulla tallista kuului lupaava maiskuttelu ja karsinalle päästyä huomasimme maitobaarin olevan auki ja varsa tyytyväisenä joi maitoa emänsä nisällä.

Helga on oikein hellä ja huolehtivainen emä, joten tässä kohtaa kasvattaja voi huokaista hetkeksi helpotuksesta. Pieni uusi elämä on saanut alkunsa!

Onnittelut kasvattajalle, tamman omistajalle sekä tietysti Helga Hirnakalle ja Hilton Jäpälle upeasta varsasta!


23.4.2013

Viime viikonloppuna tallissa kiersi huhu, että yksi Loviisan ratsastuskouluista on lopettamassa toimintaansa. Eilen se varmistui minulle ja tänään sen lukikin jo paikallislehdestä useat jo heti aamusta.

Lopettavalla tallilla käy paljon asiakkaita; nuoria ja aikuisia joita kaikkia yhdistää kiinnostus ja rakkaus hevoseen. Menetin oman "kotitallini" Jepa Idmanin Sarfbackan ratsastuskoulun lopettaessa nuorena tyttönä, eikä paikkakunnalle jäänyt silloin toista tallia, jossa jatkaa harrastusta.

Ratsastuskouluhevonen on niin paljon muutakin kuin hevonen. Se tekee arvokasta työtä ja antaa ratsastajilleen korvaamattomia tunne-elämyksiä. Ystävyys ja luottamus hevosen ja ratsastajan välillä on kiehtonut ihmiskuntaa satojen vuosien ajan. Jokainen ratsastuskouluoppilas saa, ei pelkästään fyysistä liikuntaa ratsastaessaan, vaan myös suuren annoksen henkistä vahvuutta - voittaakseen pelkonsa ratsastaja painii omien estojensa ja henkisten lukkojensa kanssa ja joutuu harrastamaan kriittistä itsetutkiskelua hevosen kanssa tunnilla tapahtuvissa erilaisissa, joskus pelottavissakin tilanteissa.

Itse koen surua siitä, että nyt on monella ratsastajalla sama tilanne kuin itselläni oli silloin aikoinaan. Tallin tyhjentyessä tuntui kuin osa minusta olisi sulkeutunut tallin ovien myötä.

Mutta semmoista elämä on. Luopuminen tuntuu raskaalta, oman hevosystävän menettäminen lähes sietämättömältä. Tulee surua, vihaa, yksinäisyyttä ja hetken on kuin tyhjän päällä. Onneksi luopumiseen liittyy aina uuden alku, vaikka sen näkeminen järkytyksen hetkellä voi tuntua lähes mahdottomalta.

Toivon, että jokaiselle ratsastajalle löytyy uusi osoite ja rakas harrastus saa jatkua.  Minä kehitän toimintaamme kesän aikana niin, että voin ottaa lisää oppilaita myös meille.

Ratsastuksen opettaminen on antoisaa työtä. Tämänhetkinen taloustilanne tekee siitä kovin haastavaa ja maaseudulla niin tuotantoeläinten kuin hevostenkin parissa työskentelevät joutuvat tekemään työtä jaksamisensa äärirajoille, samoin kuin muutkin yksityisyrittäjät. Työntekijän palkkaaminen on kallista -jos ei lähes mahdotonta - kun yksi ainoa ihminen yrittää tehdä kaiken eläintilalla vaadittavan työn ja vielä hoitaa asiakaspalvelunkin, kadottaa helposti oman harrastamisen palon ja ilon.

Seuraavien viikkojen aikana mietin tarkasti kuinka meidän tulee talliamme kehittää. Olen jo käynyt läpi oman yrittämiseni ja yritykseni syvimmät karikot ja haakserikot ja tiedän oman jaksamiseni rajat aika tarkalleen.

Meillä on kuitenkin varaa kasvattaa hieman oppilasmäärää. Jos olet kiinnostunut uutena ratsastajana aloittamaan tallillamme, otathan minuun yhteyttä, jotta minun on helpompi saada kuvaa ensi syksyn tilanteesta ja hankkia kesän aikana ehkä joku uusi, oppilaskäyttöön sopiva ratsu/ poni talliimme :).

Yksityishevostilanne tallissamme on hyvä. Se tarkoittaa sitä että syksylle on varattu ja jonossa jo 3 uutta asiakashevosta. Tallipaikkojen suhteen minuun voi kuitenkin ottaa yhteyttä, yritys elää tietenkin aina kysynnän mukaan.

 

Ratsastuskoulutunneille on tällä hetkellä vapaita paikkoja kaikentasoisissa ryhmissä muutamia. Olen kuitenkin itse sairaana enkä voi puhua juurikaan puhelimessa. Toivon että laitatte minulle sähköpostia tai tekstiviestiä jos ratsastuksen aloittaminen tallillamme kiinnostaa. Paikat täyttyvät tietenkin tässä tilanteessa nopeasti, joten täytän paikkoja yhteydenottojen mukaan. Soittelen sitten ensi viikolla asiakkaille kun ääneni palautuu :)

Esma

 

 

 

 

14.2.1013

Otan osaa ratsastusonnettomuudessa Laukaalla menehtyneen tytön omaisten ja läheisten suruun.

Minua on järkyttänyt suuresti eilinen maneesin romahdus, pienen ratsastajatytön kuolema ja kahden tuntihevosen kuolema. Voin sieluni silmin nähdä ja kokea tilanteen kauheuden..

Rauhoittaakseni omia asiakkaitamme, voin kertoa että maneesiimme on vahvaa tekoa, rungonlujuus on hyvä. Maneesin rungonvalmistaja EI OLE sama, sitä EI OLE rakennettu samalla rakennustekniikalla kuin viime vuosina romahtaneissa halleissa. Maneesimme katto on riittävän kalteva -pistekuormitus yhdelle alueelle rungossa ei tule liian suureksi. Olemme myös huolehtineet lumien poistosta katolta niinä talvina jolloin lumi on katolle pakkaantunut. Tällä hetkellä maneesin katolla ei ole kuin muutama sentti lunta.

Oman maneesin vahva rakenne ja kunto rauhoittaa mieltä, mutta ei vie sitä tosiasiaa että eilen kuoli yksi pikkutyttö ja kaksi hevosta romahtaneen maneesin alle. Oliko katolla sitten liikaa lunta tai oliko maneesi rakennettu väärin ja metallirunko väsyi? Joka tapauksessa tytön kuolema on turha. Joku on säästänyt tai tehnyt työnsä huonosti dramaattisin seurauksin. Onnettomuuksia ei aina voi välttää vaikka parhaansa yrittäisi. Hallien sortumisia, useiden ratsastushallienkin sortumisia on tapahtunut useita viime vuosina. Riski on tiedossa. Se ei tule kenellekän yllätyksenä.

Toivon, että tämänkaltaisista ratsastusonnettomuuksista ei tarvitse enää koskaan lukea. Maneesit on tarkastettava, katot on rakennettava riittävän kalteviksi ja rungot vahvoiksi. Me asumme Suomessa. Ja Suomessa sataa lunta.

18.1.2013

Tiistaina ja keskiviikkona sitten matkasimmekin jo Eestiin viemään Havannaa uuteen kotiin ja hakemaan Lidalle ponia Suomeen.horse_reliikvia-big.jpg

Havanna vaihdettiin ponitammaan Reliikvia (kuvassa), joka ostettiin Lidalle omaksi harrasteponiksi. Joskus kysyntä ja tarjonta kohtaavat helposti ja näppärästi, niin kuin tällä kertaa.

Reliikvia VIDEO

Me tarvitsimme Lidalle ponin Zoyaran rinnalle. Zoyara on jo 18-vuotias, pidetty ja luotettava tuntikäytössä. Oli itsestään selvää, että Zoyara kuntoutuessaan jatkaa asiakaskäytössä ja Lidalle etsitään toinen harrastuskaveri. Kahden työn tekeminen pitkän sairastelujakson jälkeen olisi ollut Zoyaralle liian rasittavaa.

Vinkkasin ystävällemme Marek Lootukselle Eestiin Havannasta ja ponin etsinnästä -tuota pikaa asiat sitten järjestyivätkin, sillä Eestistä löytyi meille sopiva poni Anne Lehesoolta Pärnusta ja he etsivät tallillensa ponin tilalle hevosta.

068.jpg

Tässä vähän kuvia Reliikviasta, sen sukulaisista ja Havannan uusista kavereista Eestissä.

Anne Lahesoon talli on Pärnussa. Tallilla on noin 15 ratsuhevosta ja ponia. Tallia ympäröi hienot hiekkapohjaiset maastot. Havanna, joka on super hyvä maastohevonen, löysikin siis kodin, jossa harrastetaan paljon maastoratsastusta ja Pärnun upeat kilometrien mittaiset hiekkarannat ovat vain kivenheiton päässä!

066.jpg

Tallilla käy ratsastamassa Pärnun nuorisoa ja talli on niittänyt hienosti menestystä kilpailupuolella poniratsukoiden kanssa. Reliikvia on osallistunut ja pärjännyt voittaen ja

sijoittuen lukuisissa estekilpailuissa, niin kuin myös sen emä Aspasia, jolla on useita kymmeniä voittoja takanaan.

Tallilla on ponien lisäksi hevosia ja Havanna hankittiin tallille vahvistukseksi hevosrivistöön.

077.jpg

Kuvassa Reliikvian emä vaalea loimi päällä ja Reliikvian veli samasta emästä.

Reliikvia oli astutettu viime kesänä nuorella connemara / trakhener oriilla, mutta omistajan mukaan oli hyvin epävarmaa että astutus olisi onnistunut, koska Reliikvia oli potkinut oria eikä päästänyt sitä lähelleen. Luonnonmukaista astutusta oli yritetty vain muutaman päivän ja tiineystarkastusta ei oltu tehty. Hakiessamme Reliikvian Suomeen emme olleet varmoja tuommeko  yksi vai kaksi hevosta mukanamme :)

076.jpgPyysin eläinlääkärin heti Suomessa tarkistamaan kuinka on tiineyden laita ja niinhän sitten kävi että saimme kaksi ponia yhden hinnalla!

Reliikvia " Via" ja Lida saavat nyt tutustua toisiinsa talven aikana ja keväällä Via jääkin sitten mammalomalle.

Tutustuin tallilla isäoriiseen (kuvassa), joka on kaunis ja hyväluonteinen ori. Ori on osoittanut olevansa laadukas esteillä  - odotamme innolla varsaa syntyväksi!

Samalla Eestinmatkalla katsastimme myös asiakkaallemme hevosta ja löysimmekin yhden valtavan kivan ja asiakkaalle sopivan hevosen.

072.jpg

Nyt olen suureksi ilokseni kuullut, että hevonen läpäisi kirkkaasti ostotarkastuksen klinikalla ja uusi kavioliitto on solmittu.

Tämänkertainen hevosmatkamme Eestiin onnistui yli odotusten! Oli hieno tunne jättää Havanna tallille, jossa hevoset voivat silminnähden hyvin, niillä oli paljon tilaa liikkua ja ihmiset olivat ystävällisiä ja hevosrakkaita. Saimme kotiinvietäväksi hyvin kilpailuissa pärjänneen esteponin, joka on reipas ja kiltti.  Jo eilisen ratsastuksen jälkeen Lida hymyili onnellisena -"Via on ihana".  

Kuvassa Via matkalla Suomeen 16.1.2013

 

lida_via31.jpg

Lida ja Via Suomessa 18.1.2013

img_8876.jpg

Kuvankaunis Havanna vaihtoi omistajaa ja muutti Eestiin 15.1.2013  kuva: padisetall.ee

Minulle jäi onneksi Havannasta varsa, kuvassa oleva orivarsa Bonne Foi (synt. 2011 i. Bon Revell)

11.1.2013

Pidetty ratsastuskouluponimme Rovalds Zoyara on kärsinyt loppukesästä asti vaivanneesta ontumasta -siis jo monia kuukausia. Sitä on nyt käytetty kolmella eri klinikalla ja viimeisimmässä klinikassa Tampereen Kangasalalla ontuman syyksi paikallistettiin revähdys lavan sisäpuolella. Etujalassa tuntunut lämpö ei tainnutkaan olla syy vaan seuraus väärästä liikeradasta jalassa, jonka revähtynyt alue aiheuttaa. Lihasrevähdykset on tunnetusti hitaasti paranevia ja kivuliaita, joten paranemista nopeutetaan shock wave terapialla, jota Zoyaran täytyy käydä saamassa kangasalalla vielä muutamia kertoja. Uutiset olivat kuitenkin todella huojentavia, koska ponin tulevaisuutta punnittiin eri kanteilta  jo vakavasti. Revähdyksen syy jää arvailujen varaan, mutta Tuula Pursiaisen mukaan Zoyaran on täytynyt roikkua jostain tai jokin muu "veto" on aiheuttanut  revähdyksen, ei rasitus. Koska silminnäkijöitä tapaukselle ei ole, sen suurempaa spekulointia turha jatkaa.

Min Havannaa on treenattu koko mennyt kausi kenttäkilpailuihin. Loppuvuodesta tuli kuitenkin selväksi, että kenttäkilpailuhevoseksi Havannasta ei ole, kenttäkilpailu vaatii hevoselta todella hyvää fysiikkaa ja Havanna ei olisi tullut kestämään kovakestoista ja pitkäjänteistä valmennusta riittävän hyvin. Päätimme siirtää Havannan harrastekäyttöön hyvissä ajoin, terveenä. Laitoin sen myyntiin harrastehevoseksi, tässä Loten koostama viedeo Havannasta

http://www.youtube.com/watch?v=xKO8ocH-d6E&list=UU55fkPbADDgA0ELiDC9D-LA&index=1

Nyt näyttäisi siltä että havannalle on jo löytynyt sopiva koti, palaan siihen asiaan kunhan kaikki on selvää ja kaupat varmistuvat.

7.1. 2013

Täytyy vähän jatkaa aiheella "Bilbo D." :)

Bilbo palasi tänään töihin, entistä ehompana voisi sanoa. Sillä on nyt vahvistetut housut, tiukempi kiinnitys ja HL-Teamin logot koristavat työhaalaria.

Tänään Bilbolla oli kaksi ratsutettavaa. Evie, johon Bilbo on jo ottanutkin hyvän alkutuntuman.. sekä Dexter, nelivuotiaaksi kääntynyt suomenhevosemme. Dexterillä on tehty, aivan kuin Evienkin kanssa selkäännousut ja laskeutumiset ratsastaja selässä ja talutettu ratsastajaa käymäjalkaa. Bilbo käväisi ensin maneesissa Evien kanssa. Tarkoitus oli ottaa vain käyntiä ja vähän ravipätkiä, ettei Evien hermoja turhaan venytetä äärimmilleen. Eviellä on muuten hassu tapa osoittaa hermostumista -Sen silmät näyttävät ihan levollisilta, mutta huulet pitävät plop plop ääntä, mistä johtuen Evie onkin saanut lisänimen Plop Plop.

Eviellä oli paha ja syvälleulottuva fistelinen kaviopaise viime kesänä. Hoitaessani sen kipeää kaviota päivittäin, siedättyi pieni villikkomme tallikäsittelyyn ja jalan hautomiseen, letkuttamiseen ja pesemiseen, mutta silloin tallissa kuultiin usein Plop, plop, plop ja usein perään minun karjaisu -Evien yrittäessä potkaista minut tai suolavesivati sinne missä pippuri kasvaa.

Bilbo sai Evien plop plop vaihteelle vielä tänään, mutta hölkästä lähtenyt pukkisarja oli kevyt ja vaatimaton edelliskertaan verrattuna -Bilbokaan ei vaurioitunut ja Evie sai rauhoituttaan hölkkään reilusti kehuja ja pääsi takaisin talliin.

  Nuori Suomenhevospoikamme Dexter sai Bilbon ensimmäistä kertaa selkäänsä. Ja tässä nähtiin ero Suomenhevosen ja hienon Oldengurg estehevosemme välillä. Dexterin mielestä Bilbo on "ihan reilu kaveri -keikkukoon kyydissä" ja ratsutus sujui ilman sen suurempaa ihmettelyä. Dexter taisi saada Bilbon vähän hymyilemäänkin, ainakin me muut oltiin sitä mieltä. Bilbolla oli iloisempi ilme tallissa Dexterin ratsutuksen jälkeen.. Oli, ihan varmasti. :)

Ja se, että Evie on hyvä pukittamaan, johtuu tietysti niistä notkeista urheiluhevosen geeneistä ;). Tämä tässä youtube videolla on nimittäin Evien veli, samasta isästä molemmat. Nythän voimme vain toivoa, että Evie hyppää yhtä hyvin kuin pukittaa :D

Devinette sire Epsom Gesmeray http://www.youtube.com/watch?v=JqG4PNbmSfQ

4.1.2013

Edellisessä kirjoituksessa tulin maininneeksi, että nuoren Evie tamman alkukoulutus on mennyt hyvin ja kantaa ratsastajaa jo luottavaisesti selässään. No näinhän OLI tilanne alkukoulutuksessa.. ;) Evien selässä voi istua turvallisen tuntuisesti ulkona talutuksessa, selkäännousu ja maahan laskeutuminen on helppoa hommaa. Pieni kutina minulla kuitenkin oli jossain takaraivossa, että maneesissa vähän reippaammassa vauhdissa voi tulla pieniä mutkia matkaan...

Tämä "kutina" saattoi olla seurausta alkukoulutuksen alkuvaiheessa juoksuttaessa tapahtuneista käänteistä. Maneesissa Eviellä oli ensimmäistä kertaa satula selässä, ilman jalustimia. Satulan epämukava paine aiheutti muutamia jättiloikkia, joita nuoret aika harvoin sen kummemmin tekevät. Mutta Evie jopa semmoisella antaumuksella, että jalat eivät löytäneet paikkaansa ja koordinaatiotaito petti pahasti - se muksahti sivupukkiloikan jälkeen kyljelleen maahan.

Muistellessani viime kesäisiä tapahtumia ja miettiessäni oman kroppani iskunkestävyyttä, ajattelin vihdoin toteuttaa pidempiaikaisen suunnitelmani - palkkasin meille ensimmäisen ratsuttajan.

Tässä se on. HL-Team proudly presents: Bilbo Duudson :)

http://www.youtube.com/watch?v=idYUkegsdZM&feature=youtu.be

Ensimmäinen työpäivä ja ratsastus oli Bilbolle aikamoinen tulikoe! 29 kg painava Bilbo päätyi heti sairaslomalle ja on nyt hyvässä hoidossa parantelemassa vammojaan. Bilbo nimittäin valitsi satulakseen lännensatulan, ja sen etutappi aiheutti melkoisia vammoja Bilbon takapuoleen hevosen pukitusten jatkuessa kierrostolkulla.. ;)

Bilbon kypärää täytyy myös hiukan pienentää sekä kiinnitystä tiukentaa ennen seuraavaa työpäivää. Eli housuihin vahvistus takapuolen kohdalle, tiukempi ote satulaan ja karhunlangalla takapuolen reikä umpeen ja Evien koulutus jatkuu kohti esteratoja ja Noviisisarjaa! :)

31.12.2012

Vuosi 2012 lähenee loppuaan. Blogin kirjoittelu on jäänyt toiseksi muun tekemisen rinnalla.

Näin nopeasti täytyy poimia vuoden toisesta puolikkaasta ne tärkeimmät asiat esille. Ehkä kaikista tärkeimpänä nousee mieleeni uuden ratsastusseuran perustaminen, HL-RyttarTeam Lovisa on perustettu ja hyväksytty SRL:n jäsenseuraksi juuri ennen vuodenvaihdetta. HL-Team jatkaa tästä eteenpäin toimintaansa virallisena seurana ja sen tiimoilta liattelenkin pian lisäpostituksia suerajäsenyydestä kiinnostuneille!

HL-Teamille on myös tullut kaksi uutta valmentajaa, kouluratsastukseen Pia Varjonen ja esteille Kari Nevala. Toivotaan että kentällä riittää innostunutta porukkaa, jotta saamme jatkettua säännöllistä valmennuskuviota kahden todella hyvän valmentajan opissa.

Tallin hevoskannassa on tapahtunut pieniä muutoksia. Saksasta Suomeen tullut siitostamma Casey Joe's Flight osoittautui olevansa ratsastuskoulussa väärässä paikassa ja se nukutettiin ikuiseen uneen 18- vuoden ikäisenä. Caseyn 3-vuotias tytär Evie jatkaa äitinsä jalanjäljilla tallissamme ja kouluttelemme siitä ratsua talven aikana. Evien koulutuksen alkutaival on ollut takkuista pahan infektion vuoksi. Nyt olemme kuitenkin voittaneet sairauden ja päässeet vauhtiin. Alkukoulutus on mennyt hyvin ja Evie kantaa jo ratsastajaa luottavaisesti selässään.

SUomenhevosori Dexter on ruunattu ja tänään vuoden viimeisenä päivänä se kantoi ensimmäistä kertaa ratsastajaa selässään. Hienoa!

Kilpailutuloksista täytyy mainita Lotte Palmgrenin Pohjoismaisten mestaruuksien joukkuePronssimitali Norjasta ja  HL-Teamin ratsastajista koostunut I-UR:n aluejoukkuehopeamitalisti joukkue: Lotte Palmgren - Medusa, Rasmus Palmgren - Eddy G, Linda Bosas - Louis Piquet ja Rebecca Mårtenson - Alexia.

Nuoret ovat pärjänneet hyvin, kertakaikkiaan!

Paljon muutakin on tapahtunut. Minun ja Johanin häitä vietettiin maneesissamme 4.8.2012 ja suuri joukko ystäviämme ja sukulaisia oli juhlistamassa suurta päiväämme. Kiitos ihanasta päivästä kaikille mukana olleille!

Ikävempiä asioita on tietysti hevosten sairastelut - luottoponimme Zoyaran vaille selvää diagnoosia jäänyt sitkeä ontuminen ei ota loppuakseen ja ennuste on hyvin heikko. Havannan edistyminen kohti kenttäkilpailuja päättyi rutiinitarkastuksessa havaittuun fyysiseen heikkouteen ja Havannasta muokataan nyt helpommalle tasolle harrasteratsua esteille ja kouluun. Kenttähevosen haaveet on kuitenkin jouduttu hautaamaan. Onneksi heikkous tuli esiin nyt ja Havanna on vielä täysin terve eikä rasitusmuutoksia ole ehtinyt syntyä. Se on siis myynnissä meidän ja varsinkin Loten suureksi suruksi.

Blogin kirjoittelu on jäänyt vähemmälle. Syynkin tiedän, en vain osaa sitä sanoiksi pukea. Ehkä minun uudenvuodenlupaukseni voisikin olla jotain sen suuntaista kuin "Lupaan huolehtia vain omista asioistani ja kertoilla tallimme omia kuulumisia. Muiden asiat eivät minua kiinnosta, varsinkaan ikävät, joten niitä ei minun kanssani kannata jakaa ja lupaan olla jakamatta niitä blogissani. Lupaan siis olla kuulematta ja kuuntelematta. Niin perin itsekeskeistä ja vapauttavaa ;)"

10.7.2012

Nyt on Norjan ja ponien PM-kenttäkilpailujen vuoro. Matkalle on jo sunnuntaina lähtenyt Lotte ja Medusa, me muut nousemme ensi yönä koneeseen ja palaamme maanantaiaamuksi kotiin.

Perjantaina kouluosuus, lauantaina maasto ja sunnuntaina esteet. Tämä kaikki toteutuu kuitenkin vaan jos osakokeista tulee hyväksytyt tulokset ja poni pysyy terveenä (ratsastajasta puhumattakaan) koko pitkän kilpailun ajan.

Nyt vaan kaikki peukalot ja isovarpaat pystyyn, jotta matkamme onnistuu kaikin puolin ja hiljaisena haaveena ja tavoitteena on hyväksytty tulos tästä vaativasta kilpailusta.

Ensi viikon alussa kuvia ja päivittelyä Norjan Starumista, siihen asti Morjens!

27.6.2012

Viime päivinä laiduntavia hevosia ja ulkona kentällä ratsastavia ovat piinanneet pienet kärpäset, jotka menevät suuhun, silmiin, korviin.. tuntia pitäessäni ne lentävät suuhun ja olen niitä kahdessa päivässä nielaissut ainakin kolme ja sylkenyt lukuisia ulos suustani. Tänään pidin tunnit sisällä maneesissa kärpästen vuoksi. Taas kerran maneesi on loistava juttu -sateella, tuulella, talvella ja nyt, kesälläkin kärpästen takia. Hevoset ja ratsastajat huokaisevat helpotuksesta sisällä maneesissa kun piinaavat olennot jäävät ovien ulkopuolelle.

Hevosten kuuluu olla kesällä paljon ulkona, mutta kyllä tämmöisinä päivinä ainakin työtätekevien hevosten on saatava levätä sisällä varjossa, ötököilta suojassa jos ei yötä niin ainkin joitain tunteja päivällä, jotta jaksavat töitä tehdä.

Tallimme hevoset viihtyvät ulkona muutaman tunnin ja sen jälkeen hirnuvat tallia kohden  ja ravailevat laidunta rikki tunnista toiseen jos niitä ei haeta sisään.

Haikeudella muistelen vanhempieni luona olevaa pikkutalliani, jonka karsinoiden takaovet saattoi pitää päivät auki, niin että hevoset pääsivät aina kun halusivat karsinoihinsa "vilvottelemaan". Kätevää ja hevosille helpottavaa.


Lotte ja Medusa ahkeroivat Uusikarlepyyssä hyvän kilpailuviikonlopun Ponien kenttä-SM kilpailuissa. Rataesteet ja maasto onnistuivat aivan nappiin eikä niistä tullut virhepisteitä, joten muutaman viikon päästä oleviin PM-kilpailuihin valmistautuminen on onnistunut. PM radalla Norjassa maastokoe ja estekoe tulevat olemaan vaikeita Suomen tasoon verrattuna, joten itseluottamusta on oltava!

1102.jpg

Maastokokeen kävely Uusikarlepyyn SM-kilpailuissa

 

163.jpg

Lotte ja Medusa selvisivät kompuroimatta vedellä

Toisin kävi tälle ratsukolle, vaikka kosteahkolta 124.jpgnäyttänyt tilanne päättyikin hyvin ja ratsukko selvisi ilman virhepisteitä!

1252.jpg

126.jpg

hups! Snorkkeli unohtui..

käyhän se ilmankin ;)

127.jpg

133.jpg

Loppu hyvin, kaikki hyvin :) ja matka sai jatkua maalia kohden.


HL-Teamin kevätkokous pidettiin hyvässä hengessä.

Saimme myös kannatusta ajatukselle oman seuran perustamisesta HL-Teamin aktiivisten jäsenien keskuudessa.

Valmennustoiminnan toivottiin jatkuvan vilkkaana, aivan kuin tähänkin asti. Bruno Degreefin valmennusten päätyttyä Pia "Pinkki" Varjonen aloittaa HL-Teamin uutena vierailevana valmentajana heinäkuusta alkaen.

HL-Teamin kouluratsastajille olen suunnitellut oman logon, josta toivon palautetta puolesta ja vastaan, jotta voin tehdä lopullisen päätöksen kesän loppuun mennessä -painatetaanko näitä logoja satulahuopiin, treenitakkeihin jne.

Tässä tämä ehdotus

logo_hl_dressage_team.png

Jos merkki miellyttää niin laittakaahan palautetta minulle päin, vaikka facebookin HL-Team ryhmässä, johon jokainen lukija on tervetullut mukaan

http://www.facebook.com/groups/46695997536/

tai tietysti HL Teamin facebook sivuilla

http://www.facebook.com/groups/46695997536/

Jos facebook ei ole sinun juttu, laita viestiä vaikka sähköpostiin

hagalund@luukku.com


Olemme päätyneet oman ratsastusseuran perustamiseen pitkällisen pohdinnan tuloksena. Mallin pienestä paikallisesta yhden tallin ympärillä toimivasta seurasta olemme ottaneet Ruotsista, missä jokaisella isommalla tallilla on oma seuransa.

Olemme jo useiden vuosien kokemuksella huomanneet että harjoituskilpailuihin ei osallistu riittävästi kilpailijoita. Tallillamme on hyvät puitteet seura- ja aluetason kilpailujen järjestämiseen ja olemme kiinnostuneita ja halukkaita toimintaamme kehittämään kilpailujen järjestämistä varten.  Seuratoiminta itsessään on vaikeaa ja haastavaa, ja vielä vaikeampaa on löytää talkooväkeä kilpailujen järjestämiseen.

HL-Teamillä on hyvä ja toisensa tunteva -tiivis porukka. Toivomme, että tästä joukosta ja sille tarjoamista porkkanoista kasvaisi se voimavara, jolla saamme tallimme tarjoamat hyvät puitteet aktiivisempaan kilpailukäyttöön ja lisää ulkopaikkakuntalaisia ratsukoita osallistumaan tallimme järjestämiin kilpailuihin.

HL-Teamin jäsenille ja muille kiinnostuneille järjestämme valmennuksia, luentoja, tapahtumia -kysynnän mukaan.

Olemme ehdottomasti avoimia yhteistyöhön muiden alueen seurojen kanssa -tästä hyvänä esimerkkejä yhteistyössä Kotkalaisten ratsastajien kanssa jo vuosia mahdollistetut Eowen Earlien valmennukset ja Henrik Ehrnroothin valmennukset.

HL-Teamin jäsenille tarjoamme hyvät puitteet monipuoliseen ratsastuksen harjoitteluun ja kotikilpailuja, jotka puoltavat paikkaansa ekologisena vaihtoehtona pitkien kilpailumatkojen sijaan.

HL-Teamin hallituksen puheenjohtajana toimii Kim Malms. Muut hallituksen jäsenet ovat Annemi Genetz, Johan Haddas ja Esma Putkonen.

Tämän vuoden aikana viemme seura-asiaa eteenpäin ja tarkoituksena on saada ensi vuoden alusta HL-Team yhdistys Suomenratsastajainliiton alaiseksi Ratsastusseuraksi.

Toivomme Esman Ratsastuskeskuksen puolesta yhteistyön paikallisten ratsastajien ja Itä-Uudenmaan Ratsastajien kanssa jatkuvan entisellään.

4.6.2012

Paljon onkin taas tapahtunut viime päi

vinä. Niin tallilla kuin lähiympäristössä ja tuntuu että yhteen päähän ei nyt kaikki mahdu. Tässä kuitenkin ensin se kaikista tärkein ja jo useita viikkoja tekemättä jäänyt kokouskutsu. VIHDOIN.

HL-Teamin kevätkokous onkin tänä vuonna kesäkokous.. :) Toivomme innokkaita ratsastajia -ja vanhempia mukaan kokoukseen suunnittelemaan kesää ja syksyä, kertomaan ja ehdottamaan toimintaa, mitä kenttä toivoo tallilla tapahtuvan.

Tässä linkki kutsuun KUTSU KEVÄTKOKOUS


In memoriam

Pocahontas ja V.T.Hiima

Surun ja tyhjyyden keskellä tiedän hevosten taivaassa laukkaavan 2 minun maailmani rakkainta ♥ R.I.P Pocahontas,Popsu 8.6.1997-1.6.2012 sekä ♥ V.T Hiima, Pulla 19.7.1990-1.6.2012. Nöyränä ja etuoikeutettuna minulla oli suuri kunnia omistaa ja saada rakastaa näitä jaloja hevosia. Suurinta on rakkaus. -omistaja-

helmikuu_pochahontas.jpg

kuvassa Pocahontas 2010

 


 

1.6.2012 kauniina kesäaamuna tallillamme lopetettiin kaksi hienoa hevosta vanhuudenvaivojen vuoksi. Molemmat hienot tammat jättivät jälkeensä useita menestyviä jälkeläisiä, joten vaikka näistä upeista tammoista aika jättää niin elämä jatkuu. Edes se tuntuu hiukan lohdullista näin surun aikana. Otan osaa omistajan suruun.

Tallillamme tapahtui myös erittäin ikävä tapaturma viikko sitten lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Eräs asiakkaan hevonen jäi yöllä karsinan seinään kiinni piehtaroiduttuaan ympäri seinää vasten. Suureksi epäonneksi hevonen satutti itsensä pahoin yrittäessään rimpuilla ylös tukalasta tilanteesta.

Hevonen vietti viikon EKK:lla ja saapui sunnuntaina kotiin jatkamaan paranemista kotihoidossa. Tällä hetkellä hevosen ennuste näyttää ihan hyvältä, toivomme suuresti koko tallin puolesta että ennuste ja paraneminen etenee näin hyvin jatkossakin.


Ylihuomenna odotan saapuvaksi Saksasta kahta hevosta Casey Joe's Flight sekä sen jo kolmivuotiaaksi ehtinyttä varsaa Event Horizon. Casey ja Evie seilaavat parhaillaan jossain vetten päällä Suomen ja Saksan välillä, jos olen ymmärtänyt ViaRoadin antamat koodimerkit oikein.

Caseytä ja Evietä kävimme katsomassa viime kesänä Oldenburgissa, Casey oli viimeisillään tiineenä ja viikko reissumme jälkeen uusi varsa jo syntyikin. Nyt 1 vuotias tammavarsa jäi vielä Saksaan kasvamaan, sen täyssisko Evie matkaa tallillemme emän kanssa.

015.jpg

yllä: Lida ja Casey toukokuu 2011 alla: Event Horizon eli Evie toukokuu 2011

021.jpg

14.5.2010Minni.jpg

Kuva: Minni eli Cosmic Flight

Caseyn ensimmäinen varsa Minni tuotiin jo aiemmin Suomeen ja on jo nyttemmin myyty sisäänratsastettuna Suomalaiselle omistajalle.

Caseyn varsat vuosimallia 2011 ja 2009 ovat molemmat Schockemölen oriista Epsom Gesmeray. Minni, sisaruksista vanhin taas on Irlantilaissyntyisestä englantilaisesta täysiverioriista.

Casey on tehnyt ennen siitosuraansa hyvän uran estehevosena kilpaillen aina 130 cm tasolla asti Irlannissa. Se muuttaa Saksasta Suomeen "tyhjänä", eli sitä ei ole astutettu tänä keväänä.  Se tulee oppilaskäyttöön ratsastustunneille sekä harkitsen tässä lähiviikot, jos astuttaisin sen hyvällä Suomessa vaikuttavalla oriilla. Caseyllä on hieno Irlantilainen legendaarisen maineen saanut suku (King of Diamonds), ja on tarkkaan mietittävä mikä ori sille sopii. Jos sopivaa ei löydy, jätän sen mieluummin astuttamatta. Täytyy vallan perehtyä aiheeseen.. :)


Kesäkuun alussa tallin omistukseen siirtyi myös Sirena. (kuvassa alla)

sirena1.jpg

Sirena on Englantilainen täysiveritamma jonka on aiemmin omistanut Mariella Raevuori. Sirena oli pitkään myynnissä, eikä sopivaa ostajaa tuntunut löytyvän. Sirena on hieno ja osaava opetuskäyttöön sopiva tamma, joten sovimme sen siirtyvän tallin omistukseen ja opetuskäyttöön.

Galon on tyytyväinen kun saa pitää rakkaan tyttöystävänsä jatkossakin :).

Sirenasta löydät lisää tietoa täältä


Galon satutti jalkansa seuran estekisoissa muutama viikko sitten.

Tilanne näytti ensin hyvin pahalta, koska Galon oli kolmijalkainen esteluokan jälkeen. Tosin, Galon toki voitti luokan hyvällä ja siistillä radalla :)

096.jpg

Mutta aivan kuin palkintojenjako kuvasta näkyy, jalka jyskytti ja tykytti ja ontuma oli aivan selvä jo muutama minuutti tämän kuvanoton jälkeen.

Koska herralla on ikää jo 18-vuotta ja ontuma tuli näin yhtäkkiä, pelästyin valtavasti. Kaikki oireet viittasivat syvempään koukistajaan tai hankositeeseen.

Kylmäsin jalkaa viikon verran ja kengittäjä otti kengän pois, ell. teki kaviopihtitutkimuksen, antoi kipulääkettä ja varasin ajan Kangasalan klinikalle.

Viikon päästä maanantaina sitten kuljetin Galonin pahimpaa odottaen Kangasalalle tuomiota kuulemaan. Ja Lauran antama diagnoosi oli sitten murskaava. Pahimmat pelot murskaava nimittäin! Galonilla oli kunnon kaviopaise kavionsisäseinämässä ja puhkeamaan päin ylös ruununrajaan. Sen takia oli "hankkariturvotusta" ja astumista kavionkärjellä ja vaikka mitä. Paiseen sijainnin vuoksi kaviopihtitutkimuksesta ei saanut mitään apua diagnoosiin heti kilpailun jälkeen ja keskiviikkona se sitten jo turskahtikin ja mitäs meidän vaari muuta kuin tällä hetkellä pukittelee laitumella ja odottaa keskiviikkona kenkää jalkaansa - jotta pääsee takaisin töihin. Joskus näinkin :)

27.5.2012

3-vuotias oripoika Dexter saapui Suomeen Marekin luota alkuviikosta.

426.jpg

Video Dexter ensimmäistä päivää takaisin Suomessa

Dexter muutti Eestiin vuoden ikäisenä ja saapui nyt kotiin esikoulun Eestissä käytyään. Suomessa oli edessä laatuarvostelun karsinta ja sen jälkeen piiiitkä laidunloma muiden nuorten poikien kanssa.

Lisää kuvia Dexteristä ja kuvia laitumelta löydät täältä

kuvia toukokuu 2012

dexter.jpg

Tänään 26.5.2012 oli Harjun kyvyt esiin karsinnat. Dexter käyttäytyi kilpailupaikalla hyvin ja esiintyi oikein eduikseen, mutta pisteet jäivät harmittavan alhaisiksi.

Kirjalliset arvostelut tosin olivat hyvät, pisteet ei. Jäimme selvästi taakse päivän kärkitasosta, mutta mielipiteitä on yhtä monta kuin tuomaria ja katsojaa. Minusta Dexterillä on hyvä ja ryhdikäs laukka, askel on pitkä ja matkaavoittava. Esteiden väliin Dexter ottaa aivan samat metrit kuin isommat rotunsa edustajat ja liikkeissä on tahtia, yliastuntaa ja takaosa on aktiivinen. Minulle se riittää vallan mainiosti :)

012.jpg

Dexter Harjussa 26.5.2012

Tässä vielä kirjalliset arvostelut ja pisteet

scan001.jpg

scan002.jpg

Mitäs siinä muuta kuin valmistelemaan ensi vuotta varten, 4-vuotiaana arvostellaankin jo askellajit ratsastajan kanssa. Kaunis ja hieno Dexter viettää nyt vuoden kasvuloman, jonka aikana tapahtuu sisäänratsastus ja ehkä joku näyttelykin. :)

016.jpg

17.5.2012

Tänä vuonna, ensimmäisen kerran sitten miesmuistiin saimme varsat laitumelle ajallaan!

Ja voi sitä riemua kun" 3 amigos" laukkailivat ympäri viime kesältä tuttua laidunta. 098.jpg

019.jpg

pitkä matka laitumelle (1km) kuljettiin hienosti trailerikyydillä -saivat pojat samalla arvokasta kokemusta matkustamisesta. Sitä oltiinkin jo harjoiteltu muutaman kerran ihan ilman liikettä ja nyt mukaan saatiin liikekin. Hyvin meni pitkä kilometrin matka :)

Pojat irrottelivat laitumella sydämen pohjasta!

Hauskaa oli niin varsoilla kuin katsojillakin elämänriemua katsellessa.

Edeltävällä viikolla pojat madotettiin ja luottokengittäjämme Teemu vuoli kaikkien kolmen

kaviot kesäkuntoon.

Varsoilla on laitumella sateensuoja, metsää, puro, niitty...

voiko kolmikko elämältään enemmän toivoa!

049.jpg

Lisää kuvia varsoista laitumella löydät täältä

TOUKOKUU 2012

15.5.2012

022.jpg

Elämänriemua!

Hevoset ovat päässeet laitumelle ja tällä hetkellä tallissamme on niin onnellinen tilanne, että vihreälle on päässeet tallin kaikki hevoset!

Toiset laittavat päät alas ja syövät kaksi ensimmäistä päivää päätään nostamatta, toiset sentään intoutuvat irrottelemaan, kuvaajan iloksi! :)

008-1.jpg

Yllä Carisma ja Vähälempi, vieressä pukittelee Foppa.

lisää kuvia Fopasta ja muista intoilijoista löydät

TÄÄLTÄ

021.jpg

kuvassa Nonius I-10 Medina

Koska netin päivittelyyn on aina keväällä todella huonosti aikaa ( möyrin kaiken liikenevän vapaa-ajan kukkapenkissä) kerron viimeaikaiset tapahtumat hyvin pikaisesti ja dramatisoimatta sen kummemmin ;)

Lotte ja Medusa ovat olleet kenttäkilpailumatkalla Ruotsissa. Tarkoituksena oli hakea kvaaleja tämän kesän PM-kilpailuihin Norjaan. Lotte kilpaili Ruotsissa kolme kertaa -sai kolme hyvää tulosta ja kvaalit PM-kisoihin!

Todella onnellisia, ylpeitä ja iloisia olemme täällä kotitallilla olleet jokainen Loten ja Medusan upeasta kilpailumatkasta rapakon taakse!

Tänään aamupäivällä Medusa saapui kotiin iloisena ja pirteänä. Mistään ei olisi voinut päätellä ponin kilpailleen toissapäivänä vaativalla kenttäradalla, seisseen lautalla juuri edellisen yön...

Iloinen ja reipas Medusa pääsi ansaitusti heti vihreälle laitumelle nautiskelemaan elämästään. Kertakaikkiaan upea poni!

Huomenna saapuu Eestistä takaisin talliimme Suomenhevosori Dexter.

Dexter on nyt 3-vuotias ja valmistautuu 26.5.2012 Harjussa pidettäviin kyvyt

dexter_2012.jpg

esiin karsintoihin. Dexter on Eestissä Marekin luona käynyt "esikoulun" ja toimii nyt peruskäsittelyssä -näyttelyjuoksutuksessa, irtohypytyksessä ym.

Jännä nähdä mitä tästäkin Vähälempin pojasta vielä tulee!

Tässä viimeaikoina on tapahtunut kaikenlaista. Viime viikolla tallilla sattunut sairaskohtaus laittoi minun arvomaailmaani järjestykseen ja hetkessä nousin ylös suosta, johon olin vajoamassa. Silti, täytyy sanoa että olo on ankea ja ihmettelevä. Vaikeneminen on viisautta, sanotaan. Nyt on se kohta, missä minun kannattaisi olla hiljaa, eikä kauheasti provosoitua ihmisten pahoista puhumisesta.

On kuitenkin todella raskasta huomata kuinka helposti ihmiset puhuvat. Ja ikäviä asioita. On vaikea ymmärtää ketä se palvelee, varsinkin kun on olemassa toinen hyvä sanonta: niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

Raskainta pahoissa puheissa ja juorujen levittäjissä onkin se, kuinka sitä pettyy. Luottamus on vaikea ansaita ja sen voi menettää ihan hetkessä. Meissä jokaisessa on vikamme ja tässä kohtaa tullaan minun ongelman ytimeen. Minä olen huono antamaan anteeksi kokiessani vääryyttä ja sivuuttamaan asiat. Yleensähän naiset, varsinkin hevosnaiset pelaavat tätä peliä molempiin suuntiin, jolloin yksi levittää pahaa sanaa tai punoo juonien asioita selän takana ja sitten toisessa käänteessä aivan muina miehinä "No mutta hei, No hard Feelings! Hymyillään kun tavataan"... Ei onnistu... Ei sitten millään.

Ja jokaiselle blogia lukevalle tiedoksi. Kaikki mitä sanot, menee ennemmin tai myöhemmin senkin korviin josta puhutaan tai jota arvostellaan. Yllättävän suoraan ja nopeasti sanon minä. Naiset eivät ole toisilleen lojaaleja. Ei ollenkaan. Juoru on se mikä kasvaa ja rehottaa, siitä saa elinvoimaa -niin ei tarvitse omia arvojaan puntaroida ja miettiä, sen kun elää toisen elämää... vähän paremmin kuin se toinen. Kannattaa olla ihan hiljaa vaan, jos ei ole selvittänyt kunnolla taustoja ja rakenna mielipidettään kaikkia osapuolia kuunnellen.

Jokatapauksessa HL-Teamin valmennuskuviot menivät osittain uusiksi. Bruno DeGreef ei ole enää tervetullut valmentamaan tallillemme, joten hänen valmennuksiinsa haluavat ratsukot saavat etsiä yhteystiedot valmentajaan muualta kuin minun tallini kautta.

Maneesin vuokraus ulkopuolisille loppuu tämän kuun loppussa. Maneesia saa käyttää vain täällä asuvat hevoset ja ratsukot jollei Esmalta ole pyydetty erikseen lupaa alueiden käyttöön ja vierailuajankohta on sovittu kellontarkasti.

Valmennus- ja kilpailutapahtumia varten tilat ovat käytössä kaikille aivan samoin kuin tähän asti.

Tallissa on paljon hevosia ja tiloilla on hyvä ja riittävä käyttöaste, joten ulkopuolinen vuokraus voidaan lopettaa ja näin rauhoittaa tilojen käyttö tallin omille ratsukoille sekä omalta osalta estää mm. tarttuvien tautien leviämistä tallien välillä.

22.4.2012

006.jpg

Vihdoin olemme päässeet siirtymään maneesista ulkokentälle!

002.jpg

Ja juuri sopivasti valmennusviikonlopuksi. Lauantaina painittiin taas erikoisesteiden kimpussa. Hauskinta koko päivässä oli nähdä kuinka innoissaan hevoset olivat isosta ulkokentästä ja esteistä. Kukaan hevosista ei kieltänyt, kukaan ei pudonnut ja niin ratsastajilla kuin hevosilla oli silminnähden hauskaa, valmentajasta puhumattakaan.003.jpg

Ensin irroiteltiin reippaalla laukalla talven pölyt pois ja sitten aloitettiin helpommista tehtävistä ja lopulta mentiin koko 11 esteen rata. Huippuhauskaa!

4.4.2012

Erikoisestevalmennukset onnistui hienosti viikonloppuna. Viidestätoista ratsastajasta vain yksi putosi, mikä on ihan kohtuullinen tulos :)

Kuvaaja kaikissa kuvissa on Mariella, ratsukot Pia Boman Ravanalla ja Viivi Kärkkäinen Carismalla

Pienen pieni kuvasarja

Tästä aloitettiin...

072.jpg

ja tähän päädyttiin!

115.jpg

184.jpg

Joskus käy ensin näin...

'

mutta lopputulos kuitenkin suoritettu tehtävä :)200.jpg

Ja kuinka tähän päästään?

264.jpg

Ensin pelottaa...

265.jpg

Sitten tutustutaan kohteeseen  -maistetaan porkkanoita ihan rauhassa.

ja lopulta saadaan onnistunut lopputulos.269.jpg

Erikoisesteisiin totuttelu on hyvä tehdä vaiheittain, jotta hevonen rentoutuu ja pystyy luottamaan ympäristöön, tilanteeseen, ratsastajaan ja valmentajaan.

Näin vaiheittain hevonen omaksuu asiat ilman voimakeinoja ja turhaa pakottamista ja tilanteesta jää kaikille positiivinen mieli -saadaan aikaiseksi kestävää tulosta!

Lisää kuvia löydät täältä:

MARIELLAN KUVAT ERIKOISESTEVALMENNUS

18.3.2012

071.jpg

Pienestä Epusta kasvaa komea ratasunalku! Mixu innostui hoivaamaan nyt 2-vuotiasta Eppua ja  talvikarvojen alta kuoriutui esiin varsinainen hurmuri!

Tänä kesänä Eppu opetetaan ajolle ja kaikenlaiseen touhuamiseen -pesuun, varusteisiin, kaviohoitoihin ym. Vuoden kuluttua noustaankin jo ensimmäiset kerrat Epun selkään!

083.jpg

Oma kasvattimme, 2-vuotias Eestiläinen kevyentyypin Torihevonen HL Epicuros eli Eppu.

 

Lisää Epusta sunnuntaina otettuja kuvia löydät TÄÄLTÄ

Mariellan ottamia kuvia Epusta löydät TÄÄLTÄ

Riikka_Kikko_ja_Jassu0.jpg

Sunnuntaina Itä-Uudenmaan ratsastajat järjesti tallillamme Riikka Lehtosen estevalmennuksen, josta kuvia löytyy TÄÄLTÄ muutamista ratsukoista.

Tallin kahvihuone on saanut uudet säännöt. Tästä lähtien pyrimme pitämään tilat huolellisemmin viihtyisina ja puhtaina, niin että kaikki asiakkaat tuntevat kahvihuoneessa olonsa mukavaksi ja tervetulleeksi.

Täältä löydät uudet tapaohjeet, sama teksti löytyy myös kahvihuoneen seinältä.

KAHVIHUONE

Aurinko paukuttelee kattoja ja muita rakenteita lämmön vaihdellessa suurestikin yön ja päivän välillä. Oman jännityksen tuo kevääseen katoilta putoava lumi -sille kun ei mitään voi, on vain tiedostettava muuttuvat riskitekijät, joita kevään tulo tuo mukanaan.

Kisakausi on alkamassa ja kaikilla on kova halu ja into treenailla kautta varten.

Kaiken innostuksen keskellä ratsukoiden heräillessä talvihorroksesta, on muistettava, että hevosten lihaksille on annettava riittävästi aikaa palautua suoritusten välillä. Hevonen palautuu kovasta rasitteesta paljon hitaammin kuin ihminen, joten kaksi -kolme helpompaa päivää on minimi rankan harjoittelun jälkeen.  Muutoin alkaa vammoja syntyä jo heti alkukaudesta vastustelusta ja yhteistyön rakoilusta puhumattakaan.

Lihashuolto, riittävät lepojaksot, oikeanlainen ruokinta, hevosen päivittäinen tarkastus ja ajatuksella tehty harjaus. Näillä pääsee jo pitkälle vammojen ehkäisyssä.

Sivustolle lisätään uusi blogi, jossa käsittelen nuoren hevosen ratsutusta ja matkaa kohti kenttäkilpailuhevosen tehtäviä.

Mukana blogissa minulla on kaksi hevosta, 6-vuotias kaksi kertaa varsonut SWB Min Havanna ja unkarilainen 4-vuotias Edison, joiden on molempien tarkoitus startata tällä kaudella ensimmäiset helpot kenttäkilpailuluokat.

Ratsastajana molemmilla hevosilla on oppilaani Lotte Palmgren, joka ponillaan Medusa voitti viime kaudella SM-pronssia ponien kenttäkilpailussa ja ratsastaa tällä kaudella ponien kenttä maajoukkuevalmennusrenkaassa.

Uuteen blogiin pääset TÄÄLTÄ

8.3.2012

Huomenna aikaisin aamulla Pajeron nokka suuntaa kohti Ypäjää ja viimeinen Ratsastusvalmentaja ykkösen koulutusjakso alkaa heti aamusta. Mukaan Ypäjälle lähtee ratsut Arax ja Florini.

Eestissä Marek Lootuksen tallilla kasvava minun ja Christina Malmbergin omistama suomenhevosori Dexter kasvaa ja komistuu. Vähälempin ja Opeliksin jälkeläinen on nyt 3-vuotias ja palaa toukokuussa Suomeen aloittaen suomenhevoskatselmukset. Katsotaan miten poika kehittyy ja mitä tästä komeasta nuoresta oriista isona tulee.

dexter_2012.jpg

Lisää kuvia Dexteristä löydät seljametsa tallin sivuilta TÄÄLTÄ

6.3.2012

021.jpg

Aamulla seisoin ulkona ja hymyilin onnellisena. Katselin kevätauringossa

kylpevää onnellista hevoslaumaa -Florini, joka pomppi, hyppi, pukitteli ja teki

sivuloikkia yrittäessään tehdä vaikutusta tammaansa Min Havannaan, joka väisteli, laukkasi, haastoi ja vinkui Florinin "gigolomiehen" touhuille. 052.jpg

Viimekesäiset orivarsat Bonne Foi HL ja  Jafelix (i.Jaapeli e.Vähälempi) painivat, laukkasivat, pukittelivat, törmäilivät ja kaatuilivat jossain Havannan ja Florinin välissä.

Onnellista hevosenelämää -Ei loimia, oma lauma, heinää ja kevätaurinko.

050.jpg

Aamulaukkojen jälkeen lauma rauhoittui napsimaan heinänkorsia maasta ja muutaman tunnin kuluttua katsoessani lauman touhuja uudestaan, Havanna ja Florini nuokkuivat vierekkäin ja vain varsojen mahat kohosivat näkyviin heinän seasta. Pikkupojat päiväunilla.

Lisää kuvia löydät TÄÄLTÄ

8.2.2012

Pakkanen tuntuu ja paukkuu. Mieltä lämmittää kuitenkin suuresti katsaus almanakkaan. Helmikuu. Auringon lämmittävät säteet alkavat aivan näinä päivinä tuntua ja siitä se sitten alkaakin helpottamaan -kevättä kohden mennään.

img_1442.jpg

Tallilla on tapahtunut paljon tänä talvena, mukavia asioita. Muutoksia. Itse olen ollut sairaslomalla jo viikkoja mutta pikkuhiljaa pääsen taas vauhtiin ja näin "kaikeksi onneksi" tuli pakkaset ja pehmensivät elämän rytmiä sopivasti, juuri sopivaan aikaan.

Katselin netissä uutta, tämän vuoden puolella kuvattua videota Totilaksesta. Aivan kuin facebookissa kommentoin "herättää ajatuksia, ainakin minussa. Totilas on hieno hevonen Rathin kanssa, maailman paras Edward Galin kanssa. Totilaksella on jo oma ihminen. Edward Gal." 

Hevonen ei ole kone, joka suorittaa samantasoisesti erilaisessa psyykkeen tilassa -Luottamus, yhteistyö, kemia..

Ihminenkään ei ole kone.

Oma jaksaminen on kiinni niin paljosta muusta kuin omista päätöksistä, omasta halusta ja sitoutumisesta. Kaikki, mitä meidän ympärillä on ja tapahtuu, vaikuttaa meihin itseemme kokonaisvaltaisesti.

Aivan kuin Totilakseen.

Totilas Auftritt Vechta http://www.youtube.com/watch?v=uhlTNuQxQ4Y


Onneksi elämässä on paljon suurempia ja tärkeämpiä elämänlaadun ja onnistumisen mittareita kuin yli 90 % suoritukset kouluratsastuskilpailuissa.

Joskus tuntuu että hiiteen koko kilparatsastus. Omalta kohdaltani voin ainakin todeta, että suurinta nautintoa minulle itselleni ei anna palkinnot ja pokaalit kilpailuista. Hetkinä, jolloin minä ja hevonen olemme samalla puolella, kemiat kohtaavat ja hevonen luottaa minuun ja päätöksiini, minä luotan hevoseen ja uskallan antaa sen olla Hevonen. Silloin sydämeni hymyilee, isoa aurinkoista hymyä.

Usein vain on niin, että lajissa kuin lajissa hyvään ja palkittuun suoritukseen kilpailussa liittyy onnistumisen tunne. Sitä ei pitäisi sekoittaa itse kilpailemiseen. Sen tunteen voi löytää yhtä hyvin metsätiellä kuin Hartwallin areenalla.  Ja sitä tunnetta ei mikään voita. Kun hevonen tekee kanssasi yhteistyötä, luotat siihen ja uskallat antautua mukaan suoritukseen ja molemmat tsemppaavat ja suorittavat yli omankin odotuksen.

Kouluratsastus on näyttelemistä. Teos valitaan -näyttelijät ja ohjaaja. Se luetaan läpi, sovitaan roolit ja käydään läpi epävarmat ja hankalat paikat. Valitaan esiintymispaikka ja aika, harjoitusaikataulu. Käydään läpi kohtia ja nivotaan se kokonaisuudeksi ja sitten koittaa ensi-ilta.

Jos kaikki osapuolet ovat sitoutuneet realistiseksi rakennettuun harjoitusaikatauluun, ohjaajan odotukset näytelmästä eivät ole liian vaativat ja näyttelijöille (ratsukolle) ei ole asetettu liikaa paineita, ensi-ilta voi mennä "kohtuullisesti." Harvoin ensi-ilta on kuitenkaan yhtä juhlaa ja onnistumista. Teosta tulee hioa, näyttelijöiden osaamisalueita vahvistaa ja tuoda esiin ne persoonalliset osaamisenalueet ja tunne -hioa kokonaisuutta, löytää ratkaisu toimimattomiin kohtiin.

Ja mikä näyttelemisen muoto kouluratsastus onkaan. Vain kaksi näyttelijää -kukaan ei voi paikata, jos mokaat.

Mikä tunteiden ja taidon taistelukenttä kouluratsastus kilpailulajina onkaan!

Esteratsastukseen ei liity yhtä paljon ulkopuolista kritiikkiä kuin kouluratsastukseen. Se on selkeämpää. Jos pudotat etkä ole nopea -et pärjää. Yksinkertaista. Onnistuneita ja hienoja suorituksia nähdään myös luokan sijoittuneiden ulkopuolella. Ulkopuolinen kritiikki ei ole niin murskaavaa. Jokaista tahtirikkoa ei arvostella yhtä tarkasti, jokaista epäonnistunutta kokoamista ei kelata youtubessa edes takaisin. Pohje heiluu tai ei heilu. Esteratsastuksessa ei nyt ihan sama mutta kouluratsastukseen verrattuna -paljon armollisempaa.

Sitten muihin ajatuksiin ja aiheisiin:

Pakkanen paukkuu vielä tällä viikolla ja keskiviikosta perjantaihin ei ole ratsastuskoulutunteja.048.jpg

Talliin on muuttanut muutama uusi hevonen. Unkarin nuori lupaus, puoliveriruuna Edison (kuvassa oikealla)on jäänyt talliimme pysyväksi asukkaaksi ja sillä on tähtäimet noviisisarjaan tänä kesänä Palmgrenien uutena hevosena.

Ratsastuskouluumme on hankittu uusi hevonen, joka on tehnyt jo joitain tunteja muutaman viikon aikana ja näyttää olevan aivan tehtäväänsä sopiva löytö!

Nyt vähän tunnustellaan kuinka yhteistyö uuden kollegan kanssa lähtee käyntiin ja palataan tarkemmin blogissa tähän tuttavuuteen kun olemme vähän paremmin toisiimme tutustuneet ja työtunteja on vähän enemmän takana.

Eowen valmentaa viikonloppuna -pakkasen on luvattu lauhtuvan viikon loppua kohden.

Koitetaan jaksaa nämä viimeisetkin kovat pakkaset ja suunnataan katse sinne tuleviin viikkoihin ja aurinkoisiin hankilaukkapäiviin!

12.1.2012

Unkarilaiset Nonius-hevoset alkavat pikkuhiljaa kotiutua Suomeen.

Medina syö jo ruisnappeja, Pereg ei vielä niin Suomalaiseksi ole taipunut, mutta hyvää vauhtia etenee kohti pohjoismaalaisia tapoja.

Peregin kanssa on keskitytty yksikköajon saloihin ja toimii nyt varmasti jo Suomalaisella tavalla ajettunakin - ilman paria.

Medinaa on Suomessa enemmän ratsastettu ja opetettu maneesiratsastuksen alkeita -laukkaympyrät, pohkeenväistö ja etuosakäännös. Pikkuhiljaa Medinasta kehkeytyy meidän maan tavalla ratsastettavissa oleva mukava harrasteratsu!

Peregiä on ratsastettu vasta viikon päivät ja se on nuori ja vielä aika osaamaton. Siitä tehdään ratsastusvideo ensi viikolla kun kaikki perusasiat on käyty ensin huolellisesti ja kiirehtimättä läpi. Se ei välitä mitään ratsastajasta selässään ja on turvallinen ratsu, mutta muutoin se on aivan kuin kuka vaan nuori hevonen ja teemme töitä apujen ja käskyjen kanssa vielä muutamia päiviä enne videon tekoa.

Noniushevonen on kuuliainen ja kiltti -hyvin kiltti verrattuna moniin puoliverisiin nuoriin ratsunalkuihin, joiden kanssa on tullut tehtyä töitä.

Ne ovat kuitenkin reaktiivisia ja reippaita hevosia, en sanoisi kuumaksi. Kuuma kuumenee entisestään töitä tehdessään, nämä ovat koko ajan lähes samanlaisia -ennemminkin tasaisempia ja rauhallisempia hetken töitä tehtyään. On vienyt muutamia viikkoja päästä sisälle hevosiin ennen kuin luottamus on syntynyt ja näitä luonteeltaan ja Unkarissa eritavalla opetettuja ja vähän erilaisia hevosia on alkanut paremmin ymmärtämään.

Tämä alla oleva videolinkki ehkä kuvastaa Nonius-hevosta hyvin. Myös sitä,  kuinka hevonen on koulutettu toimimaan tietyllä tavalla. Kuuliaisena se tekee niin kuin on opetettu, vaikka mitä tapahtuisi -Laskee pään alas ja seisoo hiljaa.

NONIUS JA MOOTTORISAHA

tässä lisäksi rodusta kiinnostuneille rodun esittelyvideo ajopuolelle

NONIUS

ja Nonius kouluratsuna

NONIUS DRESSAGE

9.1.2012

Vihdoinkin saatiin kunnon talvi-ilma ja sehän näkyy!

066.jpg

Nana sai kauniin luonnonglitterin pitkään karvapeitteeseensä ja säihkyi auringossa huurteisena.

Lisää sunnuntain auringossa otettuja kuvia löydät täältä: January 2012

112.jpg

Tallikoira Annabel sai sunnuntaina leikkiä Tarun Onnin kanssa ja koirien kuvasarjan löydät TÄÄLTÄ

Vaikka sunnuntaina oli pakkasta - 15 astetta, Eowenin valmennukset pidettiin suunnitelman mukaisesti. Oikea pukeutuminen on pakkaskelillä tärkeää niin hevosten kuin ihmistenkin osalta. Oikea pukeutuminen on kaiken a ja o talvella.

Tänään oli viime talvena hankkimistani pattereilla lämmitettävistä hanskoista suuri ilo ja kunnon lämpösukat talviratsastussaappaiden sisällä varmisti ettei mikään jäsenistä päässyt kylmettymään. Kunnon varusteisiin kannattaa satsata, sillä kylmä lihas ihmisellä on aivan yhtä haitallinen kuin hevosellakin. Kylmällä ilmalla hevosten lihasten lämmittelystä on pidettävä hyvä huoli ennen ja jälkeen valmennustuntien. Hyvät kuivausloimet, ratsastusloimet ja toppaloimet olivat tänään tarpeeseen niin ennen kuin jälkeen ratsastuksen.

Turvat, hiukset ja silmäripset huurteessa katsotaan mitä ensi viikko tuo tullessaan. Vesisadetta?

053.jpg

sunnuntain lähes - 20 asteen pakkasaamuna Lida, Nana ja Jennifer

5.1.2012

Unkarinihmeiden kulttuurishokki sen kun syveni vuoden vaihtuessa uuteen. Vuodenvaihteessa viisivuotiaaksi kääntynyt ori Nonius  Pereg sai peräänsä koppakärryt ja ravimiehen. :)

Kulttuurishokki johtuu puhtaasti siitä, että Suomessa asiat tehdään hyvin eri tavoin kuin Unkarissa.

Sekä Medina että Pereg on ajettu parivaljakossa, jolloin välissä on aisa ja toinen hevonen vierellä. Ulkopuolella kulkee vain nahkaremmi. Koppakärryn metalliaisat on näille kavereille aivan uusi juttu puhumattakaan siitä, että Suomessa harrastetaan epäsosiaalisina ja erakkoluonteisina yksilölajia myös hevosten suhteen, eikä vierellä ole kaveria elämää helpottamassa niin kuin Unkarissa.

Mutta tässäkin kohdassa nostan hattua näille mustille sydämenmurskaajille. Pientä ihmetystä, epäluuloa, epävarmuutta ja jännittyneitä henkäyksiä ja pari hermostunutta pärskäisyä. Ja siinä se. Sen jälkeen Noniushevonen on kuuliainen, herkkä ja luottaa ihmiseen. Vaikka vähän ihmetyttäisi ja pelottaisi. On aivan selvä kumpi määrää tahdin ja vauhdin näiden hevosten kanssa. Se on ihminen. Molemmat Noniukset, eli "Nunnut" on nyt ajettu kahteen kertaan ja toisella kerralla ihmetys  vaihtui jo odotukseksi -edessä olisi liikettä ja työtä. Ja siitä nämä kaverit pitää.

N-Pereg.jpg

Nonius Pereg lenkillä tammikuun sateessa

054.jpg

Ilman pienintäkään epäilystä Pereg jää reippaan ravin jälkeen seisomaan paikalleen - ihan niin pitkäksi aikaa kun ihminen vaatii. Ja kyselemättä lähree reippaasti taas vetämään kärryä heti kun niin pyydetään.

Nonius-Medina tammasta sanoin sitä takaa ajettuani että tällä ei kyllä varmasti ole koskaan ajettu. Se nimittäin kääntyi saman tien ympäri eikä käyttäytynyt lainkaan kuin ajettu hevonen. Ratsastaessa kaikki oli kuitenkin ihan ok.

Mutta pikkuhiljaa alkaa minullekin avautua Unkarilaiset tavat ja hevosmiestaidon perusteet ja alan vähän ymmärtämään näitä hevosia. Muutamia kyselyitä Unkariin Noniushevosten Valtionsiittolaan ja johan selvisi mikä meni vikaan. Silmälaput päälle ja Medinan koko olemus muuttui. Kaikkea vähän säpsähtelevä tamma tuli kuin veitseniskusta puolet rauhallisemmaksi. Unkarin ja Suomen välille muutamaksi viikoksi kadotettu ajohevonen löytyi Medinastakin silmälappujen avulla.

087.jpg

Eikä mikään huono semmoinen vaan aivan mainio. Ei pelkää lätäköitä, jäätä, ei kyttää katso tai ryöstä. Menee vaan kyselemättä vaikka maan ääriin tasaisesti ja suoraan. Ravimies innostui näillä jopa kärryistä laukkaamaan ja hyvinhän sekin meni.

Ravimies vaan ihmetteli ajon päätteeksi, että näin hyvän ja komean ravihevosen, kuin nämä Nonius-hevoset jos saisi ajettavaksi, niin kyllä elämä olisi mallillaan. :)

112.jpg

 

LISÄÄ KUVIA PEREGISTÄ JA MEDINASTA LÖYDÄT TÄÄLTÄ.

ja tässä vielä aivan mainio kuvasarja... opetuskuvasarja

made by Mariella ja Petra ja hyvänä avustajana tottakai Diiva :D

mariellan_ja_pepen_yhteistyon_tulos.jpg


Kommentit

6.3.2012 16:53  Lida

hahhaa tosi kiva

9.4.2012 20:35  m.r

hienoa!

1.6.2013 17:00  Carita Liljendahl

Ihahaa - ihanaa!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini