Ratsastajan paino - Ratsastus tallillamme




Hevostemme terveys ja hyvinvointi on meille tärkeä asia.

Ne tekevät ympäri vuoden tärkeää työtä ja opettavat kaikenikäisiä

ratsastajia ja niiden hyvinvoinnin eteen tehdään paljon työtä.






Hevosta ei ole luotu kantamaan isoa painoa, ja se voi oireilla vakavasti selkä- ja jalkakivuilla (niveltulehdukset) sekä käytösongelmilla liian ison painon takia. ( Vaikea satuloida, puree, kääntyy pois karsinassa, huiskii häntää, lihakset jäykkänä, maahansidottu askel, laiskuus, pukittelu, vastustelu, apatia)



Pelkkä ratsastajan paino ei ole ratkaiseva, vaan myös tasapaino, ratsastustunnin fyysisen työn määrä ja ratsastajan ratsastustaito
vaikuttavat siihen, kuinka kuluttavaa tai raskasta työ on hevoselle.


Suositus on että kuorman paino olisi maksimissaan n. 15% hevosen omasta painosta.

Painon laskennassa tulisi huomioida hevosen varusteiden paino (5 - 8 kg) ja ratsastajan paino kokonaiskuormaa laskettaessa.



Tämä tarkoittaa että ideaalipaino ratsastuskouluhevosillemme olisi seuraavanlainen:

(Nämä painorajat käytössä valmennustunneille este, maasto ja kouluratsastus)



max 40 kg: Dolly

max. 45 kg: Zoyara

max 55 kg: Ellen, Reliikvia

max. 59 kg: Veksi, Arthur, Relle

max. 70 kg: Carisma, Alma, Dexter

max 75 kg: Essi, Reetu, Tsipu, Kamu

max 80 kg: Zelibo, Ebeth, Rubens, Patriits



Kuvassa Esma ja Almaa


Eläinlääkärit suosittelevat ratsastajan maksimipainoksi

17 % hevosen omasta painosta.


Tämä tarkoittaa siis maksimissaan n. 85 kg ratsastajaa noin 500 kghevosella.

Tällöin ei painossa ole huomioitu varusteiden painoa ( noin 6 – 8 kg), joka tuo lisäkannettavaa hevoselle.





Ratsastuskoulutunneille käytämme painorajaa 17 % hevosen painosta.



Nämä painorajat käytössä ratsastuskoulutunneille


max 44 kg: Dolly

max. 49 kg: Zoyara

max 60 kg: Ellen, Reliikvia

max. 68 kg (esteet ja kavaletit 64 kg): Veksi, Arthur, Relle

max. 80 kg (esteet jakavaletit 75 kg): Carisma, Alma, Dexter

max 85 kg (esteet ja kavaletit 80 kg): Essi, Reetu, Kamu, Tsipu, Ebeth

max 90 kg ( esteet ja kavaletit 85 kg): Patriits, Rubens, Zelibo


Kevennetty ratsastus

Kevennettyä ratsastusta tarjoamme 85 -95 kg painaville ratsastajille ( enemmän taukoja hevoselle,ei keskiaskellajeja, laukkaa kevennetysti, ei kavaletteja tai esteitä.Jos painosi ylittää 90 kg emme ikävä kyllä tarjoa vapaasti varattavaa ratsastuskoulutuntia hevosillamme.

Tallillamme on 1 hevonen, joka voi kantaa valmennustunneilla ja ratsastuskoulutunneilla yli 90kg painon (110 kg asti). Sen käyttöä voi kysellä erikseenratsastuskoulutunneille suoraan Esmalta.


Entä miksi olemme laittaneet painorajan hevosillemme ratsastuskoulutunneille ratsastajan paino 17 % hevosen painosta kun jotkut käyttävät 20 % rajaa?

Kun kuorman koko nousee 17-27,5% välille hevoset työskentelevät anaerobisella tasolla (elimistö kerää maitohappoja, elimistö happamoituu eikä lihakset pysty enää tietyssä pisteessä supistumaan).

Tämä johtaa ns. ylikuntoon eli alipalautumiseen ja jatkuvana pitkittyneeseen stressitilaan.

Hevosemme työskentelevät läpi vuoden lomaviikkoja lukuunottamatta 6 vrk viikossa, eikä niillä ole aikaa palautua suuren kuorman aiheuttamasta lihasten stressitilasta.

Anaerobinen kynnys on tutkitusti ainut yksilöllinen ero kuormankantokyvyn näkökulmasta: toiset hevoset kykenevätsuorittamaan pidempään anaerobisella tasolla kuin toiset.

Hevosen kunto, ikä jne vaikuttavat siihen meneekö hevonen hapoille kunkuorman koko on 17% sen omasta painosta vai vasta 20% hevosen omasta painosta,mutta ratsastajan ja varusteiden yhteispainon noustessa yli 15% sen omasta painosta, hevosen fysiologisen stressin määrä kasvaa.

Maitohappojen tuottaminen lisääntyy kaikilla hevosilla, myös islanninhevosilla kun kokonaiskuorma on noin 20 % sen omasta painosta.

20% kuorman paino hevosen omasta painosta lisää tutkitusti hevosen stressimarkkereita ja vaikuttaa sen liikkeisiin ja liikeratoihin.

25->% paino nostaa tutkitusti stressimarkkerit ja vaikuttaa lihaksistoon, niveliin sekä jänteisiin, aiheuttaen hevosille erilaisiakipuilmeitä ja kiputiloja.

Hevosen kipua on tutkittu paljon, hevoset ovat loistavia piilottamaan kipunsa kuten saaliseläimille on tyypillistä. Mutta yhtä kaikki kipeästähevosesta tulee herkästi mm. pelästelevä, hermostunut, epäluotettava ja vihainen.

Jos haluat ratsastaa, mutta painoa on liikaa, tartu asiaan. Kaikki on mahdollista, ja mikä olisi paras motivaattori kuin hyvä harrastus, talliyhteisö ja ratsastuksen ilo.

On mahdollista, että painosi selvitetään tunneille tai leireille tullessa.

Tämän ei missään nimessä ole tarkoitus loukata ketään ja autan ja tuen mielelläni oppilaitani painonpudottamiseen ja painonhallintaan liittyvissä haasteissa.


Lopuksi:

Olkoon nämä edellä annetut luvut kaikille ohjeena ja ajattelun aihetta herättävinä pohdintoina syyskaudelle.

Jos painosi on jossain sielläylärajoilla, en laita sinua tallilla vaakaan, mutta mieti asiaa hevosystävän hyvinvoinnin kannalta.

Omalla kohdallani minun oma kisaratsuni Dexter on pieni ja hyppään sillä isoja esteitä.

Oma painoindeksini ei saa varusteiden kanssa kavuta lähelle 15 % hevosen painosta, koska vaadin hevoseltani urheilullisesti niin vaativia suorituksia. Joudun itse päivittäin miettiä painoani ja valintojani arjessa. Se on kuitenkin luonnollinen osa ratsastajan arkea ja toimii minulle hyvänä motivaattorina terveellisten elämäntapojen noudattamisessa.


Pienillä arjen valinnoilla saamme paljon aikaiseksi ja voimme jatkaa rakasta harrastustamme ja hevosemme pysyvät iloisina ja hyvässä kunnossa.


Ystävällisesti Esma ja ratsastuskoulun ponit sekä hevoset